Uutiset

Työkoneet

Artve Trading Oy laajentaa tuotevalikoimaansa

”Palvelemme nyt omien merkkien asiakkaitten lisäksi kaikkia kone- ja automiehiä traktoriasiakkaista rekkakuskeihin. Myymälän valikoimissa on valikoima hanskoista öljyihin ja varaosista työkaluihin. Hallin toiseen päähän on koottu kattava pienkone-esittely, jossa asiakas voi tutustua mm. Hinowa –minidumppereihin, Weber –maantiivistimiin, Upright –henkilönostimiin ja Instant -alumiinitelineisiin”, aloittaa Tuomas Järvien Artvelta.

”Italialainen Hinowa on maailman johtava minidumpperin valmistaja. Viimeisen kahden vuoden aikana konetyyppi on lyönyt itsensä läpi Suomessakin. Varsinkin purku-urakoitsijat ovat tajunneet systeemin. Pienin Hinowan malli sopii kulkemaan 800 millimetrin ovesta ja kantaa tuhannen kiloa tavaraa lavalla. Tänä vuonna me myymme kolmisenkymmentä minidumpperia”, valistaa Järvinen. Suurimmat Hinowan mallit kykenevät jo 2500 kilon kuormaan, tosin eivät sitten enää sovi kulkemaan kapeasta ovesta. Järvinen muistuttaa, että Hinowa osaa kyllä tela-alustan tehdä. Niitä se tuottaa muille konevalmistajillekin. Omissa dumppereissaan Hinowa käyttää Hondan moottoreita ja Bridgestonen teloja.

”Toinen suosittu tuotteemme on ammattikäyttöön tarkoitetut Weber –maantiivistäjät. Niissä on kahden vuoden täystakuu sisältäen rahdit, varaosat ja työt. Täystakuu koskee myös moottoria. Yksistään Ramirentillä on vuokraamoissaan 1800 Weberiä.”

Italiassakin elvytetään

Italialaiset Venierin valmistamat maarakennuskoneet ja etenkin pyöräkuormaimet ovat nekin nousseet nopeasti varsin suosituiksi Suomessa. Viidessä loppusyksyn viikossa kaupaksi oli mennyt Suomeen kahdeksan konetta, joista kuusi on pyöräkuormainta ja kaksi kaivurikuormainta. Italialainen, pohjoismaistakin vastaava vientipäällikkö Jacopo Apolloni oli tullut Hyvinkäälle katsastamaan Suomen markkinoita ja asiakkaita. Venieri on merkkinä ollut Skandinaviassa jo lähes 20 vuotta. Osa Italian tehtaalla aikanaan valmistetuista koneista tosin kantaa Casen värejä ja logoa. Venieri kun teki 10 vuoden ajan Caselle pieniä pyöräkuormaimia. Järvisen mukaan Artven kautta Suomessa on tehty kaupat kaikkiaan noin 70:stä Venieristä.

”Tällä hetkellä markkinat ovat vielä aika lamaantuneet ja pari suurta valmistajaakin on sulkenut tehtaansa Italiassa, mikä antaa meille hieman lisää hengitystilaa. Kotimarkkinat Italiassa ovat vientimarkkinoita paremmat. Se johtuu hallituksen myöntämästä muutaman sadan miljoonan euron elvytyksestä infrarakentamiseen. Toisaalta löytyy maita, jossa vienti yhä vetää. Ranskan markkinat ovat jonkinlaisessa kunnossa. Sinne menee meiltäkin viitisenkymmentä konetta tänä vuonna. Pohjois-Afrikassa on maita, joissa rakennetaan esimerkiksi teitä valtavia määriä. Rahoituksen osalta tilanne on esimerkiksi Italiassa vaikea. Ennen mekin pystyimme hankkimaan jälleenmyyjillemme rahoitusta, mutta nyt siihen ei kyetä. Raha ei nyt kierrä entiseen malliin ja asiakkaitten päätökset viipyvät, vaikka tarvetta koneen vaihtoon olisi. Odotan pieniä elpymispiikkejä ensi vuoteen, mutta yleisesti ottaen mennään kyllä aika alhaalla”, aloittaa Apolloni.

Suomessa rahoitusta saa

Järvisen mukaan Suomen rahoitustilanne on jo helpottanut.

”Alkuvuodesta konekauppoihin sai rahoitusta tuollaiset 70-75 prosenttia. Nyt taas 100 prosentinkin rahoitus tuollaisen 60.000 – 70.000 euroa maksavan pyöräkuormaimen kauppaan on mahdollinen.

”Tehtaalla kapasiteettia on jouduttu leikkaamaan 50 prosenttia. Onneksi useilla työntekijöillä on muitakin yhteyksiä työelämään, joten he selviävät. Suurin osa työntekijöistämme on myös paikallista väkeä, joka on nopeasti saatavissa linjalle, kun markkinat elpyvät. Meillä tuotanto on myös järjestetty siten, että yksi henkilö kokoaa koko koneen alusta loppuun saakka. Tosin komponentteja on koottu yhteen ennalta esimerkiksi hydrauliikan ja moottorin osalta, mutta periaatteessa yksi ihminen on vastuussa koneesta. Läpimenoaika tällä systeemillä on 2-3 viikkoa tilauksesta”, jatkaa Apolloni.

”Esittelimme edellisessä Baumassa uuden pyöräkuormainsarjan. Voimansiirto on meillä aina ollut hydrostaattinen ja Venieri oli ensimmäisenä jo 70 –luvulla esittelemässä nestevetoa työkoneisiin. Sen jälkeen monet valmistajat ovat valinneet samoin. Jotkut asiakkaat haluavat kuitenkin powershift –vaihteistoa ja ensi kevään Bauman uutuudet koskevatkin voimansiirtoratkaisuja”, raottaa Apolloni.

Nyt pyöräkuormainmallisto käsittää yhdeksän erikokoista kuormainta. Apollonin mukaan skandinaavinen asiakas varustelee aina koneensa kaikin herkuin kuten keskusvoitelulla, pikakiinnittimillä ja lisälämmittimillä

”Koska kuitenkin nämä vaativat markkinat ovat suhteellisen pienet, on parasta, että paikallinen maahantuoja tekee erikoisvarustelut paikan päällä.”

Isompi ohjaamo

”Uusiin pyöräkuormainmalleihin saa nyt molemmat aisatyypit, sekä suora että Z –malli. Koneissa on kiinnikkeet valmiina molempiin. Pienissä palvelukoneissa suora aisa on käyttökelpoinen. Ohjaamo on täysin uusittu ja tilavampi kuin aiemmin. Akseliväli on niin ikään erittäin lyhyt, mikä antaa ketteryyttä, kone menee pienempään tilaan. Haittana tosin, että perä nousee hieman helpommin ylös. Tämä 10 tonnia painava malli 10.63 on kolme metriä korkea, mikä on monen kiinteistöhuoltoyhtiön yläraja. Ns. kananmunaperä antaa esteettömän näkyväisyyden myös taaksepäin. Sitä auttaa vielä sekin, että pakoputki ja ilmanotto on sijoitettu ohjaamon pilareihin,” listaa Järvinen tehtyjä muutoksia.

Pihamaalle pistäytyy myös omaa uutta pyöräkuormaintaan tehtaalta odotteleva Heikki Nyberg Hyvinkäältä. 3,5 vuotta omaa maarakennusyritystä pyörittäneellä, 26 -vuotiaalla Heikillä on jo kalustossa yksi vanhempi Venieri mallia, jonka tuntimittarissa on lukema 2600. Kuuden tonnin koneella on puskettu talvisin lunta ja sulan maan aikaan sekalaisia maarakennustöitä.

”Konekannassa on myös kolme kaivukonetta ja pari kuorma-autoa. Nyt tulossa on siis toinen Venieri mallia VF 4,63F. Se menee ensiksi lumitöihin. Vanhaankin koneeseen iskin kiinni aiemmin 12 tonnin koneessa olleen neljän metrin lumiauran ja hyvin se sitä liikutti. Soramontulla on tehty myös töitä, vaikka kasettiautoon sillä ei ihan yllä lastaamaan. Jatkossa teen lumitöitä näillä pienillä koneilla, jolloin polttoaineen kulutus on huomattavasti pienempää. Puskuvoima riittää kyllä. Venierin kanssa ei ole tarvinnut vaivata huoltomiehiä, joten siksi tilasin uudenkin koneen Italiasta”, tiivistää Nyberg.

”Aloitin maarakennushommat jo 15 –vuotiaana. Olisin aina halunnut ajaa viiden tonnin kaivukonetta, mutta jouduin aina 40 tonnisen hyttiin. Piti aloittaa oma yritys, jotta se viisitonninenkin tuli koettua”, virnistää Nyberg lopuksi.

Lue myös: Koeajo Venieri 1.33B

Internet osoitteet: www.artve.fi ja www.vf-venieri.com

Lue seuraavaksi