Uutiset

Työkoneet

Artisan-kaivoskoneet vaihdettavalla akkupaketilla

Reilu vuosi sitten uutisoitiin, kuinka amerikkalainen akkukäyttöisiä kaivoskuormaajia valmistava Artisan Vechiles liittyi yrityskaupan seurauksena Sandvikin kaivoskonedivisioonaan (Sandvik Mining and Rock Technology). Vuonna 2010 kaivoskoneiden parissa aloittanut Artisan valmistaa kahdessa eri kokoluokassa kaivoskuormaajia eli neljä ja 10 tonnia (A4/88 kWh ja A10/265 kWh). Näiden lisäksi valmistusohjelmassa on akkukäyttöinen kiviauto Z50, jonka hyötykuorma on mallimerkinnän mukainen eli 50 tonnia.

Artisanin taival alkoi siis kymmenen vuotta sitten, kun eräs kaivosasiakas lähestyi ongelmansa kanssa toimitusjohtaja Mike Kasabaa. Artisan oli tuolloin keskittynyt sähköisiin voimansiirtojärjestelmiin ja akkuteknologiaan. Osaamista alalta siis jo oli.

Kiviauton akkupaketti on ohjaamon vieressä koneen nokalla. Vaihto onnistuu ilman ulkopuolista nostokalustoa.

Asiakkaan maanalaisessa kaivoksessa haluttiin päästä yhä syvemmälle rikasta malmiesiintymää louhimaan. Ilmastointijärjestelmiin ei haluttu investoida suuria summia ja yhdeksi vaihtoehdoksi tuli pudottaa pakokaasupäästöjä ja vähentää lämmön muodostumista tunneleissa. Artisan alkoi kehittää akkukäyttöisiä ajoneuvoja kaivoksille. Kokemus akkuteknologiasta saikin yrityksen lähestymään kaivoskoneiden suunnittelua valtavirrasta poikkeavalla ja ennakkokäsityksistä vapaalla tavalla.

Kaivoskoneiden suunnittelun aloittamisen jälkeen yritys on kehittinyt nopeasti ja vanhimmat akkukäyttöiset kaivoskuormaajat ovat olleet käytössä jo yli viisi vuotta ympäri maailmaa. Niillä on ajettu yhteensä jo yli 400 000 tuntia. Sandvikilla oli (ja on) jo ennen Artisanin mukaantuloa myös oma akkukäyttöisten kaivoskoneiden tuotekehityskeskuksensa Suomen Turussa. Se avattiin vuonna 2018.

Akkukäyttöiset laitteet eivät tuota pakokaasuja ja ympäristöön aiheutuva lämpökuorma on paljon dieselmoottorilla varustettuja laitteita pienempi. Artesanin mukaan akkukäyttöisissä koneissa lämpöä kehittyy vain kahdeksasosa dieselkoneisiin verrattuna. Asialla on maanalaisissa tunneleissa suuri merkitys.

Koneet käyttävät nopeasti vaihdettavia akkuja. Lataus tapahtuu siis varikolla akkujen ollessa irti koneesta. Esimerkiksi kiviautossa Z50 on 354 kilowattitunnin akkupaketti (576 Ah), joka tyhjentyessään on vaihdettavissa valmistajan mukaan toiseen kymmenessä minuutissa. Kiviauton nokalla sijaitsevan litiumioniakkupaketin vaihtoon ei tarvita ulkopuolista apua, vaan se onnistuu itsenäisesti.

Lue myös: SanRemo Mobile maanpäällisille porauslaitteille.


Lue seuraavaksi