Uutiset

Työkoneet

Ammann Nove Mesto valmistaa raskaan pään jyrät

Konepörssi tutustui helmikuun alussa 2009 Fintractorin asiakasryhmän mukana Tshekin tasavallan Nove Mestossa sijaitsevaan, 650 henkeä työllistävään jyrätehtaaseen. Aiemmin Stavostroj-nimisiä jyriä valmistanut tshekkiyritys tuli yrityskaupan seurauksena Ammanille vuonna 2005. Tehtaalla on todella pitkät perinteet jyrävalmistuksesta ja nykyinen valmistuspolitiikka on tehdä mahdollisimman paljon komponenteistakin itse. Jyrien pienessä päässä voimanlähteenä käytetään Yanmaria ja järeämpi eli kaikki Nove Mestossa valmistettava kalusto saa hevosvoimansa Cumminsin dieselmoottoreista. Tehtaalla tuotanto toimii varsin väljästi, sillä halleissa tilaa on kaikkiaan 3,5 hehtaaria.

”Tämä tehdas on 60 vuotta vanha ja jyriäkin on valmistettu 50 vuotta. Jo 60-luvulta asti alkanut vienti on aina haukannut valtaosan tuotannosta. Sellaiset maat kuin Romania ja Unkari olivat aikanaan tärkeimpiä eli muutamia kymmeniä vuosia sitten. Nyt jyriä viedään meiltä kaikkialle maailmaan eli Eurooppaan, Pohjois-Amerikkaan, Lähi-Itään, Aasiaan ja Australiaan. Viennin osuus nykyään on noin 90 prosenttia. Vuonna 2005 merkki jyrän kyljessä muuttui Ammaniksi ja maalauslinjankin oli opittava uusien värien käyttö. Tällä hetkellä työllistämme rapiat 600 ihmistä ja valmistusohjelmassa on vain ja ainoastaan raskasta jyräkalustoa. Jo 80-luvulla lopetimme mm. dumppereitten ja pyöräkuormainten valmistuksen ja keskityimme ainoastaan tiivistyskalustoon”, aloittaa myynnin johtaja Roman Liebich.

”Olemme perinteisesti valmistaneet jyriä myös muille valmistajille ja sellaiset yritykset kuin Case, Volvo ja Bomag ovat tälläkin hetkellä asiakkaitamme. Viime vuonna valmistimme pääosin tilausten perusteella noin 1800 jyrää. Tälle vuodelle budjetoitu on kuitenkin 500 konetta vähemmän, johtuen vallitsevasta taloustilanteesta”, jatkaa Liebich.

Jakobista kaikki alkoi

”Ammann on yhtiönä jo 140 vuotta vanha. Perustaja Jakob Ammann aloitti vuonna 1869 raudan takomisen sepän pajassaan ja nykyään koko Ammann Group työllistää vajaat 3000 ihmistä. Yrityksen pääkonttori sijaitsee Sveitsin Langenthalissa ja tiivistyskalustoa valmistavia tehtaita on neljä, omia jakeluyhtiöitä kuusi. Tiivistyspuolen liikevaihto vuonna 2007 oli 280 miljoonaa euroa ja yhteensä 21.000 laitetta ja konetta valmistettiin tuolloin. Kaikki muut Ammanin tuotteet ovat täysin omia, mutta Ammann-Yanmar-minikaivukoneet tehdään 50 prosentin omistuksella ja yhteistyössä japanilaisten kanssa”, valistaa Skandinaviankin myynnistä vastuussa oleva Peter Buchholz Ammanilta.

Ammann on myös yksi vanhimmista Caterpillar maahantuojista Euroopassa. Vuonna 1931 aloitettua Cat-maahantuontia hoiti vuoteen 2001 asti Ulrich Ammann AG. Tuolloin nimi muutettiin Avesco AG:ksi. Vuonna 2005 yhtiö otti merkittävän askeleen myös Aasian markkinoille, kun se avasi asfalttiasematehtaan Kiinan Shanghaihin. Nykyään asfalttiasemien komponentteja valmistetaan sekä Kiinan että Euroopan eri tehtailla.

” Stavostroj oli jo vuosikymmenien ajan tunnettu jyrävalmistaja ja yrityskauppa vahvisti Ammannia jyrävalmistajana edelleen. Nove Meston tehtaan ohjelmassa ovat raskaat 1- ja 2-valssijyrät. Painoluokat ovat 7-25 tonnia (1-valssi) ja 7-12 tonnia (2-valssijyrät). 2-valssijyriä tehdään sekä jäykkärunkoisina että runko-ohjattuina”, jatkaa Buchholz. Runko-ohjattuja jyriä Nove Mestossa on valmistettu vasta nelisen vuotta ja niitten helppokäyttöisyyden vuoksi suosio etenkin konevuokraamoissa on kasvusuunnassa. Liebich muistuttaa, että tehtaan yhteydessä pidetään myös varaosavarastoa, jonka kätköistä löytyy vielä varaosia jopa 40-50 vuotta vanhoihin Stavostroj-malleihin.

Jyriä joka lähtöön

Bucholz esittelee tarkkaavaisesti kuunteleville suomalaisasiakkaille koneitten tekniikkaa ennen varsinaista koeajotilaisuutta.

”Järeissä 2-valssijyrissä valssit saadaan kulkemaa eri linjaa ns. sivusiirron avulla. Sivusiirto on jyrämallista riippuen 1293-1340 millimetriä. Kuljettajalle on helpompaa, kun vain etummaista valssia tarvitsee seurata. Myös kaarteissa ja vaikkapa reunakivetysten vieressä jyrääminen helpottuu. Kuljettaja voi näissä jyrissä valita kolmesta eri ohjaustavasta; joko etu- tai takavalssin tai sitten molempien avulla tapahtuvan rapuohjauksen. Symboli kojetaulussa kertoo valitun ohjaustavan ja jopa molempien valssien ohjauskulman. Ohjaamossa ei ole enää perinteistä ohjauspyörää, vaan kuljettaja hallitsee konetta oikealla olevan joystickin ja vasemmassa käsinojassa sijaitsevan ”ohjauskiekon” avulla. Joystickilla ajetaan eteen ja taakse ja kiekolla käännetään valsseja. Kun istuinta voidaan sekä pyörittää että liu’uttaa sivusuunnassa, on kuljettajalla aina esteetön näkyväisyys työalueelle. Pieni ikkuna lattiassa auttaa sekin etumaiselle valssille näkemistä”, jatkaa Bucholz. Hallinta näissä jyrissä on aika yksinkertainen ja helposti opittavissa.

Mallistoon kuuluvat sellaiset jyrät kuin AV70-2 (6900 kg/63 kW), AV85-2 (8629 kg), AV95-2 (9485 kg) ja AV115-2 (11550 kg). Maksimi työleveydet ovat 2633, 2973, 2973 ja 3090 millimetriä. Seitsemän ja kahdeksan tonnin mallit ovat meilläkin asfalttitöissä suosittuja.

Lisävarusteista jyriin voisi mainita vaikkapa reunaleikkurit molemmille rummuille sekä sepelinlevittimen, jonka avulla saadaan sekoitettua kiveä jyrättävään asfalttiin. Myös ilmastointilaite on lisävaruste.

Raskaita 1-valssisia ASC-malliston maapohjajyriä Ammann valmistaa siis työpainoilla 7-25 tonnia. Malleja on kaikkiaan seitsemän ja työleveydet vaihtelevat välillä 1680-2240 millimetriä.

”Kumipyöräjyrissä ei ole taka-akselia, vaan hydrostaattisen voimansiirron luonteen vuoksi kaksi hydraulimoottoria. Moottori on kyetty viemään erittäin alas ja painopiste on niin ikään alhaalla. Sen ansiosta jyrää voidaan käyttää aiempaa kaltevimmissa olosuhteissa turvallisesti. Myös akseliväliä on voimansiirron ansiosta kyetty lyhentämään ketteryyttä lisäämään. Meillä on myös eturummun kuorma kilpailijoita suurempi eli tiivistysvoimaa saadaan sinne, missä se on hyödyllisintä”, tietää Bucholz. Hydrostaattinen voimansiirto käsittää neljä nopeusaluetta, joista kolme on tarkoitettu työskentelyyn ja yksi siirtoajoon. Maksimissaan päästäänkin noin 11 kilometrin tuntinopeuteen. Myös 1-valssijyrissä on kääntyvä istuin parhaimman työasennon löytämiseksi.

ACE on yleistymässä

Nykyään jo yhä useampaan jyrään Nova Meston kokoonpanolinjalla asennettava ACE-järjestelmä (Amman Compaction Expert) ei vielä Suomessa ole saanut tuulta purjeisiinsa. Kyseessä on automaattijärjestelmä, joka esiteltiin muutama vuosi sitten. ACE on lisävaruste.

Järjestelmän anturit mittaavat tiivistysastetta, jonka mukaan amplitudi ja taajuus säätyvät automaattisesti. Tavoiteltava taso, esimerkiksi 100 meganewtonia voidaan asettaa järjestelmään ja tiivistys loppuu automaattisesti kun taso on saavutettu. Asfalttitöissä on niin ikään tärkeää, että etenemisnopeus voidaan säätää halutuksi, esimerkiksi välille 3-4 kilometriä tunnissa. GPS-paikannusta hyödyntävään järjestelmään tallentuu paitsi tiivistämis- myös paikkatiedot ja näin ollen työmaan dokumentointi paranee. Pinnan lämpötila on myös luettavissa järjestelmästä.

Valmistaja mainitsee järjestelmän ehdottomaksi eduksi sen, että liikatiivistys ja materiaalin rikkoutuminen ei tule mahdolliseksi ja näin turhat ajokerrat vähenevät ja työn laatu paranee.

Bucholz vertaa järjestelmän käytön helppoutta pankkiautomaattiin. Hipaisunäppäinnäytön valikoissa on hänen mukaansa helppo liikkua ja järjestelmä neuvoo käyttäjäänsä.

Kevään Intermat-näyttelyssä kaikissa raskaissa jyrissä tulee olemaan Tier III-moottorit. Julkisen ensiesittelynsä saavat myös runko-ohjatut 2-valssijyrät; AV 70X ja AV 80X4. Cumminsin moottoreilla varustetut jyrät painavat 7 100 ja 8 000 kiloa. Työleveydet vastaavasti ovat 1450-1750 ja 1600-1900 millimetriä.

Internet-osoitteita:

Lue seuraavaksi