Uutiset

Työkoneet

Älykäs FMG-lana helpottaa oppimista

Iisalmessa sijaitseva FMG valmistaa vaihtolavaperävaunuja sekä työlaitteita ympärivuotiseen teiden hoitoon. Jatkuvan vahvan tuotekehityksen tuloksena yritys tuo markkinoille nyt kehittynyttä ohjaustekniikkaa perässä vedettäviin tielanoihin eli niin sanotun älylanan. Myös puolustusvoimien kanssa tehdään yhteistyötä. Traktorisovitteiset työlaitteet Suomessa myy Agco Suomi Oy.

Vuonna 1989 Lapinlahden Levypalvelun nimellä perustetulla yrityksellä on vahva omavalmistus. Hitsaus, pintakäsittely ja kokoonpano ovat omissa käsissä. Teräsleikkeet tulevat alihankkijalta valmiiksi leikattuina. Tuotteita on yli 20 ja henkilökuntaa noin 30. Vahva kansainvälistyminen alkoi vuonna 2010 ja tuolloin annettu nimi FMG (Farm Machinery Group) iskeekin paremmin ulkomaisiin asiakkaisiin.

Tuotteista vientiin menee noin puolet ja ykkösvientikohteita ovat olleet Norja ja Venäjä. Näistä jälkimmäiselle ollaan nyt etsimässä korvaavia kohteita.

Iisalmelainen FMG on valmistanut traktorilla vedettäviä lanoja jo pitkään. Nyt uuden sukupolven lanoja ohjataan kehittyneimmässä versiossa älykkään järjestelmän ja 5,7 tuuman näytön avulla. Pyrkimyksenä on helpottaa kuljettajan oppimista ja madaltaa kynnystä lanan käyttöön.

Traktorisovitteiset työlaitteet myy Suomessa Agco Suomi Oy, jonka kanssa yhteistyö alkoi jo vuonna 1996. Pyöräkuormaajiin asennettavia versioita myydään suoraan myös tehtaalta asiakkaille. Tässä auttaa oma internetissä toimiva verkkokauppa. FMG:n omistaa seitsemän yrityksessä työskentelevää henkilöä ja toimitusjohtajana on vuodesta 2017 lähtien toiminut, aiemmin Agco-konsernissakin pitkään työskennellyt Jarkko Hyyrönmäki.

”Kehitämme koko ajan uusia innovaatioita ja rakennamme prototyyppejä. Uudet tuotteet testataan perusteellisesti ennen markkinoille pääsyä. Teemme lujuustestauksissa yhteistyötä Jyväskylän ammattikorkeakoulun kanssa. Olemme nyt eriyttäneet proto- ja testaustoiminnot omiin tiloihin, erilleen Iisalmen Peltosalmessa sijaitsevasta tehtaasta ja muusta kokoonpanosta. Näin rauhoitamme tuotantolinjat puhtaasti työlaitteiden rakentamiselle”, kertoo Hyyrönmäki aluksi.


Puolustusvoimat on FMG:n tärkeä kauppakumppani. Defence-tuotelinjaan kuuluu muun muassa panssarimiinojen asennukseen tarkoitettu laitteisto. Etukuormaajassa on hydraulinen jyrsin, joka tekee telamiinan mentävän reiän. Takana nostolaitteissa on miinankantokori (alakuva), josta sotilaat saavat reikään asennettavan miinan helposti käsiinsä.

”Puolustusvoimat on meille nykyään tärkeä asiakas ja olemme rekisteröineet näitä toimintoja varten aputoiminimen FMG Defence. Materiaalinkäsittelyyn armeijalle toimitettiin ensimmäiset laitteet jo vuonna 2000 ja esimerkiksi vaihtolavaperävaunuja on käytössä useita kymmeniä. Osa niistä on varustettu alusterällä. Nyt uusimpana innovaationa on panssarimiinojen asennukseen tarkoitettu konsepti. Se käsittää etukuormaajaan asennetun jyrsimen sekä nostolaitteissa kulkevan miinankantokorin”, jatkaa Hyyrönmäki.

Älylana helpottaa oppimista

FMG tuo digitaalista hallintaa TLN-tielanamallistoonsa, joka tällä hetkellä käsittää neljä erikokoista lanaa mallimerkinnältään 250, 370, 430 ja 570. Työleveydet ilman lisäsiipeä ovat 2 500, 2 750, 3 100 ja 3 500 millimetriä.

Näihin on saatavana kolme eri ohjausjärjestelmää. Kaikissa lanoissa on vakiona StandardTech, jossa kaikkia toimintoja ohjataan traktorin omalla hydrauliikalla ja hallintalaitteilla.

ControlTech-ohjausjärjestelmässä lanaa ohjataan erillisellä joystickillä. Lanassa on oma venttiilistö. Asetuksia säädetään matkapuhelimen sovelluksella ja tämä mahdollistaa myös etädiagnostiikan FMG:n tehtaalta.

Kaikkein älykkäin ohjaus saavutetaan SensorTech-järjestelmällä, jossa sylinterien sisäiset anturit mahdollistavat erittäin tarkat säädöt. Ohjaus tapahtuu 5,7 tuuman näytöltä, josta säätyy muun muassa työsyvyys eri terillä, sivuttaiskallistus ja hydraulisen lisäsiiven asento. Asetukset voidaan tallentaa muistiin myöhempää käyttöä varten. Lana voidaan ajaa työasentoon tai kuljetusasentoon yhdellä joystickin liikkeellä.

”Tulemme jatkossa yhä vahvemmin lisäämään digitaalitekniikkaa tuotteisiimme. Niin sanotulla perstuntumalla lanaavat ammattimiehet ovat vähenemään päin. Uudet kuljettajat pääsevät lanaamiseen paljon nopeammin sisälle uuden teknologian myötä. Kustannuksia säästyy, kun opettelujakso lyhenee ja työn tuottavuus kohenee”, tiivistää myynti- ja markkinointijohtaja Niko-Pekka Kyllönen uuden ohjausjärjestelmän etuja.

Uutta talviseen tienhoitoon

Tämä talvi on ollut haastava kaikin puolin aina eteläisintä Suomea myöten. Lumen olomuoto on vaihdellut pöllyävästä pakkaslumesta kivikovaan polanteeseen. FMG:n valmistamat tuotteet tuovat ensiapua juuri näihin ongelmiin.

Jos edellä mainituilla lanoilla poistetaan polannetta, niin FMG:n valmistamalla rengaspakkerilla sitä tehdään. Esimerkiksi metsäautotien pohjat voidaan tampata tiiviiksi, jolloin sen jäätyminen kantavaksi nopeutuu. Tien pohja kantaa kuormat paremmin, mutta polanne säästää myös auratessa sekä kalustoa että tien pintakerroksia.

Agco Suomi vastaa FMG:n traktorisovitteisten työlaitteiden myynnistä. Pyöräkuormaajien lisälaitemyynti hoidetaan suoraan Iisalmen tehtaalta. Rengaspakkerilla tiivistetään lumi polanteeksi, jolloin esimerkiksi metsäautotiet saadaan nopeammin kantaviksi ajaa raskailla puukuormilla.

Lumipakkeri SP25 on varustettu rinnakkaisilla kuorma-autojen renkailla ja sen työleveys on 2 380 millimetriä. Saatavilla on kaikki yleiset sovitteet pyöräkuormaajien ja traktoreiden etukuormaimiin sekä myös traktorin etu- tai takanostolaitteisiin.

Toinen uutuus on höyläkauha, joka on tarkoitettu sekin polanteen poistoon. Se auttaa akuuteissa tilanteissa silloin, kun järeämpää laitteistoa ei ole saatavilla.

Traktorit ovat yleistyneet teiden hoidossa viimeisten 10 vuoden aikana taas uudestaan. FMG:n tuotteiden avulla traktorin ympärille voidaan kehittää melkoinen tienhoidon erikoisarsenaali. Agcon myyntipäällikkö Ilkka Ervasti kertoo, että maatalouskonekauppa on vilkastunut korona-aikana. Myös Venäjän hyökkäys Ukrainaan lisää ymmärrystä jokaisen maan tehokkaasta ja ennen kaikkea omavaraisesta maataloustuotannosta.

Höyläkauha on tarkoitettu polanteen poistoon

Kasvava kysyntä on luonut positiivisia paineita myös Suolahden traktoritehtaalle.

”Tilauskanta on 8 500 traktoria ja vuoden tuotanto on kutakuinkin myyty eteenpäin. Meillä Suomessa on kuitenkin jatkuva varaus tuotannossa, joten kotimainen asiakas saa traktorinsa nyt noin 6–8 viikossa”, sanoo Ervasti.

Samaan hengenvetoon hän toteaa myös, että komponenttien hintojen nousu on viimeaikoina ollut huomattavaa. Etenkin vanteista, renkaista ja puolijohteista on ollut myös saatavuusongelmia.

FMG siis varustelee traktorit ja pyöräkuormaajat kotimaisilla työlaitteilla. Verkkosivut osoitteessa fmg.fi ovat varsin kattavat ja monipuoliset. Jopa tuotteiden ohjehinnat ovat esillä, mikä kertoo yrityksen avoimesta kauppapolitiikasta.

Internet ja sosiaalinen media on se, mihin Iisalmessakin panostetaan jatkossa entistä enemmän. Videoita tuotteista tehdään itse ja hyvin yleistä on uusien tuotteiden koeajo Lapin kovissa oloissa.

”Tänä talvena ei ole tarvinnut Lappiin lähteä. Lappi tuli tänne Savoonkin”, lopettaa Hyyrönmäki.

Niko-Pekka Kyllönen vas. (myynti- ja markkinointijohtaja, FMG), Ilkka Ervasti (myyntipäällikkö, Agco Suomi), Jarmo Hiltunen (tuotantopäällikkö, FMG) ja Jarkko Hyyrönmäki (toimitusjohtaja, FMG) kertovat, että traktorin käyttö teiden hoidossa on lisääntynyt viimeisen 10 vuoden aikana reilusti. FMG varustelee Valtrat sekä kesä- että talviaikaan tapahtuvaan tienhoitoon.


Lue seuraavaksi