Uutiset

Työkoneet

Akkulämmitin helpottaa kylmäkäynnistyksiä

Talvisen kylmät olosuhteet laittavat koetukselle niin autoilijan kuin tämän kulkuneuvonkin. Auton käynnistyminen pakkaskelissä riippuu monestakin seikasta, eikä vähiten käynnistysakusta.

Akun virran hiipuminen on talven kylmyyden aiheuttama ongelma. Kylmä, vajaan parinkymmenen asteen pakkasessa käytettävä akku luovuttaa virtaa vain puolet maksimimäärästä, vaikka akku olisikin ladattu täyteen lämpimässä tilassa. Kylmää akkua ei myöskään kannata ladata, koska akun kemiallinen prosessi vaatii aina lämpimän akun.

Polar Heater on ratkaissut tämän akkuihin liittyvän perusongelman patentoimallaan akun lämmittimellä. Silikonikumista valmistettu lämmitinmatto asennetaan joko akun alle tai sivulle. Lämmittimessä on termostaatti, joka pitää akun kesälämpötilassa myös paukkupakkasilla. Lämmittimessä on valmiina kahden metrin kaapeli ja adapteri kytkentää varten. Adapteri kytketään moottorinlämmittimelle menevään johtosarjaan, jolloin lämmitin on aina päällä samanaikaisesti moottorinlämmittimen kanssa.

Käynnistysvarmuuden parantumisen ohella akkulämmitin jatkaa myös akun ikää. Keksijä Tapio Juvanin mukaan henkilöautokäyttöön riittää 60 watin lämmitin, raskaaseen kalustoon hän suosittelee 130 watin lämmitintä.

Keksijän vinkit apuvirran oikeaoppiseen antamiseen

Annettaessa käynnistinkaapeleilla apuvirtaa toiseen autoon tulee olla erityisen varovainen, jottei auton sähköjärjestelmä vaurioidu. Ensimmäisenä on tunnistettava akun plus- ja miinusnavat. Kaapeleiden virheellinen kytkentä saattaa vaurioittaa sähköjärjestelmien lisäksi myös akkuja.

Virtaa antava ajoneuvo kannattaa sammuttaa ja kytkeä virrattomaksi, jotta mahdolliset virtapiikit eivät hajota antavan auton komponentteja. Ajoneuvojen valmistajat kuitenkin kieltävät apuvirran antamisen lähes poikkeuksetta, joten virran antaminen tapahtuu aina täysin omalla vastuulla.

Näin toimit oikein:

1. Anna avustavan auton käydä jonkin aikaa akun lataamiseksi.

2. Siirrä avustava auto mahdollisimman lähelle ja sammuta moottori.

3. Kytke ensin PUNAINEN apukaapeli kummankin auton akun plusnapaan.

4. Kytke seuraavaksi MUSTAN apukaapelin toinen pää toisen auton akun miinusnapaan. Pidä samalla kaapeleiden toiset päät erillä toisistaan.

5. Kytke MUSTAN apukaapelin toinen pää moottorin tai ajoneuvon korin kirkkaaseen, sähköä johtavaan metalliosaan, mikä on mahdollisimman kaukana itse akusta.

6. Käynnistä avustavan auton moottori ja pidä se käynnissä viiden minuutin ajan. Moottorissa voi olla hieman tyhjäkäyntiä suuremmat kierrokset. Toista autoa ei saa yrittää käynnistää toisen moottorin käydessä.

7. Sammuta avustavan auton moottori ja irrota virta-avain.

8. Käynnistä autettavan auton moottori.

9. Älä irrota apukaapeleita, vaan anna akun latautua muutama minuutti.

10. Sammuta auto ja irrota virta-avain.

11. Irrota MUSTA apukaapeli auton moottorista tai rungosta – siis se kaapeli, jonka viimeksi kytkit. Irrota sen jälkeen PUNAISET kaapelit ja viimeinen MUSTA kaapeli. Pidä virralliset kaapelien päät koko ajan erillään toisistaan.

12. Käynnistä molemmat autot normaalisti.

VARO AKKUJEN RÄJÄHDYSVAARAA

Lue seuraavaksi