Uutiset

Työkoneet

60 vuotta JCB:n kaivureita

Englantilainen JCB juhli viime kuussa jo 60 vuotta kestänyttä kaivurikuormainvalmistustaan. Yrityksen perustaja Joseph Cyril Bamford keksi konseptin ja valmisti ensimmäisen JCB-kaivurikuormaimen jo vuonna 1953. Kone, joka pystyi kaivamaan ja lastaamaan oli vallankumouksellinen.

Ensimmäisten 20 vuoden aikana kaivurikuormain osoittautui menestykseksi ja valmistusmäärä kohosi jo 50 000:een. Nykyään JCB valmistaa kaivurikuormaimia jo Englannin tehtaan lisäksi Intiassa ja Brasiliassa. Nylkyinen valmistuksen kokonaismäärä on jo yli puoli miljoonaa.

Kaivurikuormain on JCB:n ilmoituksen mukaan neljänneksi suosituin maarakennuskonetyyppi maailmassa. On monia kehittyviä maita, joissa kaivurikuormain on yleisin.  JCB on maailman markkinajohtaja.

”Kaivurikuormain ei ole suinkaan 60 vuotta vanha, vaan 60 vuotta nuori. Tämä ikoninen konetyyppi on juuri aloittanut taipaleensa ja se jatkaa kehitystään ja kasvuaan. Konseptilla on paljon annettavaa tulevaisuudessakin”, kertoo johtaja Tim Burnhope JCB:ltä.

Kaivurikuormain on ollut englantilaisyrityksessä jatkuvan tuotekehityksen kohteena. Kehityksen portailla ovat olleet turboahdetun moottorin käyttöönotto, powershift-vaihteisto, nelipyöräohjaus ja teleskooppipuomi.

Meillä Suomessa monipuolisuutta lisätään vielä kauhanpyörittäjällä (kuva).

Mallisto on sekin nykyään varsin laaja. Liukuohjatun pienkuormaajan konseptiin perustuva 1CX on malliston pienin. Sitä seuraa nelipyöräohjattu 2CX, suosittu 3CX ja neljällä samankokoisella pyörällä varustettu 4CX. Pääasiassa Venäjän markkinoille on vielä raskain malli 5CX.

Armeijakäyttöön valmistetaan kuvan erikoismallia HMEE (High Mobility Engineer Excavator). Tämän maailman nopeimman kaivurikuormaimen maksiminopeus on lähes 90 kilometriä tunnissa.

Suomeen JCB-maarakennuskoneet tuo Mateko Oy.

Lue seuraavaksi