Uutiset

Yleinen

Ysiluokkalaiset tutustuivat TTS:n koulutustarjontaan

Nuorten yhteishaku alkaa helmikuun lopussa ja osa 9-luokkalaisista miettii vielä mihin hakeutuisi opiskelemaan. TTS järjesti perjantaina 21.11.2014 tutustumispäivän maarakennus-, logistiikka- ja metsäalan koulutuksiin Vihtijärven ajoharjoittelualueella. Paikalla on yli 120 koneista kiinnostunutta nuorta sekä heidän opinto-ohjaajiaan.

TTS:llä on noin 20 hehtaarin ajoharjoittelualue Vihtijärvellä, jossa on hyvät puitteet harjoitella isoilla työkoneilla suljetussa ympäristössä. Vihtijärven ajoharjoittelualueelle oli koottu maarakennus-, logistiikka- ja metsäalojen opetuskalustoa ja koneita. Vierailijoilla oli mahdollisuus kierrellä alueella ja tutustua aidossa työympäristössä haluamaansa koulutusalaan ja saada kattava tietopaketti aloista. TTS:n kouluttajat, opiskelijat ja opinto-ohjaaja Leena Saarela olivat esittelemässä aloja.  

Simulaattorit vetonaulana

Nuorilla oli mahdollisuus päästä kokeilemaan opetussimulaattoreilla miltä ison koneen ajaminen tuntuu. Klaukkalan Isoniitun koulun yhdeksäsluokkalaiset Armas Holma, Juho Pasanen, Alvar Bärgholm ja Oliver Suomela kokeilivat maarakennussimulaattoria ja Juho (kuvassa toinen vasemmalta) kertoikin ajaneensa porukan parhaan ajan. Pojat kertoivat olevansa kiinnostuneita koneista ja tekniikasta. Maarakennus- tai metsäala on yksi hakuvaihtoehto kevään yhteishaussa. ”Hakukohteiden järjestystä täytyy vielä miettiä”, totesi Juho.

Hyvin työllistävät koulutusalat

Tapahtumassa olivat mukana Rakennusliiton Vetovoima ry ja Maarakennusalan neuvottelukunta (MANK ry) jotka järjestävät opinto-ohjaajille ja opettajille yhteistyökumppaniensa kanssa infotilaisuuksia rakennusalan tulevaisuudesta ja uramahdollisuuksista. Vetovoima ry:n Janne Suntio korosti esityksessään ammatillisen koulutuksen merkitystä ja sen hyviä työllisyysnäkymiä, sekä sitä että nykyään ammatillisen koulutusväylän valitsevat nuoret voivat halutessaan jatkaa opintoja samoin kuin lukionkin käyneet.

TTS:n kaikki nuorisoasteen koulutukset ovat aloja joilla on ajoittain työvoimapula. Tälläkin hetkellä työpaikkoja on tarjolla, koska alalla toimivien työntekijöiden eläköityminen on vilkasta. TTS:n toimialajohtaja Vesa Tanttu kertoo, että ”Puunkorjuussa tehtiin viime vuonna kaikkien aikojen ennätys ja investointipäätösten realisoituessa määrät kasvavat muutamassa vuodessa 20 %. Työelämä on käynyt työministeri Lauri Ihalaisen juttusilla, joka on lupaillut kolmelle seuraavalle vuodelle noin 4 milj. euroa metsäkoneenkuljettajien koulutukseen. Raha merkitsee lisää noin 250 uuden kuljettajan kouluttamista joka vuosi, kun määrä on nyt noin 50. Nuoria valmistuu noin 300 vuodessa.”

Kevään yhteishaku

Yhteishaku nuorten ammatilliseen koulutukseen alkaa 24.2.2015. TTS:llä on avoinna kevään yhteishaussa seuraavat koulutukset:
* Logistiikka-alan perustutkinto, auton- / kuorma-autonkuljettaja
* Rakennusalan perustutkinto, maarakennuskoneenkuljettaja
* Metsäalan perustutkinto, metsäenergian tuottaja sekä metsäkoneenkuljettaja

TP

Lue seuraavaksi