Uutiset

Yleinen

Turvesuolla vuoden ympäri – JPF Peatin urakoita eivät pakkaset pysäytä

Tammikuun pakkaset ja lumimyräkät ovat pahimmillaan myös Kortesjärven Orminevan 80 hehtaarin turvealueella, jossa Jukka on perannut Alholmens Kraft Oy:n pari vuotta vanhan alueen ojia uuteen uskoon. Orminevalla hänellä on käytössä Suokoneen ojaruuvi, joka on toiminut moitteetta kovissakin oloissa. Ojaruuvin jääterää ei ole edes välillä jopa 75 sentin paksuinen routakerroskaan pysäyttänyt ja jälki on erittäin puhdasta.

Suokoneen laitteet saavat Finniltä kiitosta erityisesti niiden helpon huollettavuuden ansiosta. Koneet ovat mekaniikaltaan riittävän yksinkertaisia ja kestäviä, mikä turvesoiden rankoissa oloissa on ensisijaista. Myös Suokoneen asiakaspalvelu on kunnossa, sillä neuvoja saa aina tarvittaessa ja varaosat saapuvat tarvittaessa ripeästi paikalle.

Suotöitä riittää vuoden ympäri

Myös peltojen raivauksia urakoivalle Jukka Finnille ovat Pohjanmaan turvesuot tulleet vuosikymmenen aikana hyvinkin tutuksi ja välillä on työkeikoilla suunnattu itärajalle Kiteelle saakka. Ojaruuvin lisäksi hän urakoi jyrsimillä, joilla aikaansaatu laadukas turvesuo on saanut asiakkailta aina kiitettävää palautetta. Jukka kertoo, että Suokoneen laitteilla kyllä pärjää, kunhan huolehtii, ettei kivien kanssa tule liian rajuja yhteenottoja. Tässä suhteessa riippuu paljon tietenkin myös kuljettajan taidoista ja huolellisuudesta. Huolellisuudesta kertoo se, että Jukka on välttynyt pahemmilta haavereilta. Ainoastaan kiinnijäämisiä ja pieniä tulipalon alkuja on matkan varrella tullut vastaan.

Valtra sen olla pitää

Kun traktoreille kertyy tunteja sesonkiaikana valtavasti, on koneiden oltava luotettavia ja kovaa käyttöä kestäviä. Jukalle on Valtrasta tullut luottomerkki ja tällä hetkellä rivissä ovat järjestyksessä neljäs ja viides suolahtelainen. Kotimaisuutta arvostavalla Jukalle on myös takuun, huollon ja varaosapuolen toimivuus erittäin tärkeää. Valtran huolto saa erityiskiitosta ja hän kertoo sen tulevan paikalle parhaimmillaan nopeammin kuin palokunta. Koska Valtralla on huoltohenkilökuntaa riittävästi, homma toimii sujuvasti ja suuretkin korjaukset hoituvat nopeasti. Jukalla Valtran ohjaamo toimii myös yrityksen pääkonttorina ja siellä sijaitsevalla tietokoneella hän hoitaa yrityksen asiat ja seuraa samalla turvemiehelle erittäin tärkeät tuoreimmat säätiedotukset.

Turvetyöt vaativat luonnetta

Jukka on pitkän linjan turvemies ja hän on viettänyt tuhansia tunteja yksinäisillä nevoilla. Työn luonne vaatii tekijältään paljon: täytyy sietää yksinäistä puurtamista, luonnon olosuhteisiin pitää vain sopeutua ja samalla kuuluu olla teknisesti monipuolisen lahjakas.

Välillä hänkin miettii homman järkevyyttä, sillä tuntuu, että ala on ”virallisesti koulukiusattua” valtion toimesta. ”Turveala nähdään kaiken pahan ruumiillistumana ja se on ikään kuin vastuussa kaikista Suomen ympäristöongelmista. Ala tarvitsee enemmän puolestapuhujia, jotka jakavat faktoja alan potentiaalista suurelle yleisölle”, toteaa Jukka. ”Turpeessa on valtavasti potentiaalia ja sen tehokkuus kestää vertailun muihin energialähteisiin. Ympäristönsuojelun kannalta turpeennosto on erittäin tarkasti valvottua.

Energiatehokkuudesta kertoo se, että kovillakin pakkasilla riittää kun ottaa turpeen muovin alta suoraan käyttöön. Ala on tärkeä työllistäjä ja mikäli maailman talousmyllerrykset pahenevat, tarjoaa ala runsaasti mahdollisuuksia, jos sille vain annetaan tilaisuus”, jatkaa Finni. Hän kertoo myös yhä lisääntyvän byrokratian ja verotuksen kiristymisen, erityisesti polttoaineiden hintojen, näkyvän alan toiminnan kehityksessä hidastavina tekijöinä.

Luonnon ehdoilla

Vuoden ympäri turvesoilla työskennellessä tulee Suomen kaunis luonto tutuksi. Usein aikaa ei ole kotiin yöksi menemiseen ja niinpä nevan laidalle hinattu kärrysauna ajaa miehen kesämökin virkaa. Alueiden monipuolinen eläimistö on tullut tutuksi, varsinkin kun monet eläimet tulevat tuulisille turvealueille hirvikärpäsiltä ja muilta itikoilta suojaan. Alan vaativuudesta kertoo myös se, että iltaisin saunan lämmetessä aika käytetään kuntoiluun. Ilman hyvää fyysistä sekä henkistä kuntoa ei ympäripyöreistä työajoista pitkän päälle selviä.

www.netikka.net/jpfpeat
www.suokone.com

Lue seuraavaksi