Uutiset

Yleinen

Tosellin ruiskut Avagron valikoimiin

Avagron Anssi Väättänen ja Tosellin toimitusjohtaja Marco Toselli esittelemässä Tosellin kasvinsuojeluruiskua. Tosellin mallistossa on neljä kokoluokkaa. Käytännössä rungot ovat erikokoisia ja jokaiseen runkoon on saatavilla kahta eri säiliökokoa. Puomiston leveys valitaan tarpeen mukaan.

Kemikaalintäyttöastia on nykyruiskun turvavaruste, jolla saadaan myös purnukat puhtaaksi. Huuhteluneste voidaan ottaa puhdasvesisäiliöstä.

Nykymallin mukaan nesteitä ohjataan kahdella kahvalla. Vasemmasta kahvasta valitaan, mistä neste otetaan ja oikeasta, mihin se toimitetaan. Vasemman kahvan päällä on toinen ohjain, jolla ohjataan vaikka sateen sattuessa erillistä puomiston puhdistusta puhdasvesisäiliöstä. Työasennossa kaikki vivut osoittavat taakse, jolloin ne eivät vahingossa käänny väärään asentoon vankassakaan kasvustossa.

Imupuolella on erillinen venttiili ja liitin, jos halutaan imeä vaikka nestemäistä lannoitetta säiliöön.

Maatalouskoneiden valmistus on Tosellilla jo kolmannessa sukupolvessa, kun toiminta alkoi vuonna 1935. Ensimmäiset kasvinsuojeluruiskut valmistettiin 1969 ja 70-luvulla tehtiin ensimmäinen runko-ohjattu ajettava kasvinsuojeluruisku ja 1973 valmistui ensimmäinen hinattava laite. Nykyään Toselli ei ole valmistaja, jolta valmistuu paljon koneita, vaan tuotantomäärät ovat pienemmät ja ruiskut ovat rakennettu erikoistarpeisiin.

Tosellin isommissa ruiskuissa puomi on ripustettu runkoon nelinivelvarsilla. Pienempiin on tarjolla kompakti teleskooppihissi, joka tekee ruiskusta lyhyen ja puomi tulee lähelle renkaita. Esimerkiksi taimitarhoille on tarjolla puomiston tuplahissi, jolloin kasvinsuojelua voidaan tehdä jopa kolmen metrin korkeuteen.

Puomiston molemmissa olkapäissä on oma hydraulivaimennus ja paineakkunsa. Tosellilla eri ratkaisuja on testattu ja jotta kaikki ominaisuudet saadaan käyttöön, pitää järjestelmän olla stabiiili. Teleskooppihissiversiossa puomistoa kannatellaan vaijerilla joka on taas kytketty hydraulijärjestelmään ja kaasuvaimennukseen. Kun hydrauliikka toimii omalla öljyllä, vaimennus on aina oikea.

Toselli on panostanut puomiston suunniteluun, jotta se pärjäisi kilpailussa. Galvanoituja puomeja valmistetaan 19 metrin leveyteen saakka. Siitä leveämmät ovat ruostumattomasta teräksestä. Jos käytetään voimakasta puhallusta ja voimakkaita kemikaaleja, suositellaan asiakkaalle aina puomistoa ruostumattomattomasta teräksestä.

Tällaiseen ruiskutusasentoon saa harvaa peliä ja näin pienessä tilassa kääntyy harva muu hinattava aisaohjauksella varustettu kasvinsuojeluruisku. Aisan kulma on eteenpäinajossakin käännettäessä noin 90 astetta. Kun ruisku kytketään traktoriin, kiristetään vetovarret tiukalle. Tällöin yhdistelmä on tarkka myös peruuttaa. Isoimmassa eli Wonder-mallissa on pyöräohjaus ja erikoissofta, jolla ohjelmoidaan ruisku seuraamaan traktoria.

Kasvinsuojeluruiskutuksissa on kyse vain veden ja tehoaineen toimittamisesta oikeaan paikkaan. Ilmavirralla useimmiten joko suojataan pisaravirtaa tuulelta tai ilmalla halutaan saada kasvusto heilumaan, jolloin pisarat tarttuvat paremmin eri puolille kasvia. Ilmavirta voidaan ohjata päin tai pois suuttimista ja voidaan kääntää suuttimet myös ilmavirtaan päin. Nyt suutinrungoissa on tuplasuuttimet, joita voidaan ohjata erikseen.

Monia käyttäjiä kiinnostaa ennemmin tai myöhemmin ruiskun varaosakuvasto. Englanninkieliset räjäytyskuvat, taulukot ja perusteelliset ohjeet kuuluvat ruiskun varusteisiin.

Anssi Väättänen ja Timo Ranta tutustumassa sähköisiin ohjaimiin. Ylin taulu on GPS-ohjaukseen keskimmäinen ruiskun ohjaukseen ja alin puhaltimelle ja puomin hydrauliikalle.

Kun otetaan käyttöön kehittynyttä tekniikkaa, kasvinsuojelua voidaan tehostaa ja samalla myös vähentää hukkaruiskutusta ja torjunta-aineiden käyttöä ja pienentää jopa käyttömääriä. Torjunta-aine pitää saada sekoittumaan veteen ja veden ja torjunta-aineen seos pitää saada toimitettua haluttuun paikkaan. Kyse on oikeista paineista ja suuttimista ja ruiskutustekniikasta. Puhallettua ilmaakin kannattaa käyttää apuna, jotta kasvinsuojelun tavoite toteutuu.

Tosellin kasvinsuojeluruisku on suunniteltu vaativaan käyttöön. Kun mukana on oma hydraulipumppukin, nousee hinta perusruiskuja korkeammaksi. Oma hydrauliikkajärjestelmä on kuitenkin perusteltu.Lue seuraavaksi