Uutiset

Yleinen

Tarkasti ja tehokkaasti oikeilla välineillä – ja oikealla asenteella

Kun tehdään konetöitä tai viljellään vaikka maata, työt voidaan tehdä kunnolla tai vähän sinne päin. Mistä sitten tekijä saa hyvän olon tunteen? Mielestäni oikein tekemisestä tai siitä, että on yrittänyt parhaansa.

Oikein tekeminen ei vaadi välttämättä yhtään enempää vaivaa kuin hällä väliä tai korjaan ensikerralla -tyyli. Kun työt tehdään ensimmäisellä kerralla kunnolla, ja ehkä nähdään hieman enemmän vaivaa, tulevat työt tehtyä kunnolla myöhemminkin. Asioiden selväksi ottaminen vaatii hieman vaivaa ja luonteen lujuutta, mutta lopputulos palkitsee sitten enemmän. Menestyminen ja onnistuminen laittavat yrittämään enemmän. Siitä työn tekemisessä ja etenkin yrittämisessä pitkälti on kyse.

Viihtyminenkin tärkeää

Tuota ajatusmallia töissä kuin töissä ja myös traktoritöissä, kannattaa pitää mielessä. Samaa ajatusmallia kannattaa ylläpitää kalustohankinnoissa. Tärkeää on ottaa selvää, mitä laitteiden ominaisuuksilla tekee ja miten ominaisuus vaikuttaa lopputulokseen. Joskus esimerkiksi tietyn ominaisuuden hankkiminen koneen lisälaitteeksi saattaa tuntua tarpeettomalta.

Lopputuloksen kannalta kyseinen lisäominaisuus saattaa tienata hintansa, kun työstä tulee tekijälleen mieluisampaa. Tällöin työssä viihtyy paremmin ja töitä jaksaa tehdä vireänä pidempään.

Kasvukausi on tarkkailun aikaa

Kun kasvukausi on käynnissä ja viljeltävillä alueilla liikutaan useampaan kertaan, ajatukset ovat syystäkin kuluvan kasvukauden tapahtumissa ja odotuksissa. Joskus jää hetki aikaa miettiä ja hieman pidemmälle tulevaisuuteen pellolla havaittua. Miksi esimerkiksi tietyllä alueella viljan tähkä on pidempi kuin muualla?

Viljelylliset päätökset tehdään viljelykierron perusteella, mutta myös maan ominaisuuksien perusteella. Maan ominaisuudet antavat lähtökohdan kasvulle. Kasvuun voidaan vaikuttaa myös viljelyteknisillä ratkaisuilla. Viljelylliset ratkaisut liittyvät ravinteisiin ja niiden hyväksikäyttöön, oikeaan maan pH:hon, peruskuivatukseen ja kasvien vedensaantimahdollisuuksiin. Kaikki peruslähtökohdat on syytä laittaa kuntoon, ennen kuin mietitään seuraavia vaiheita. Kun kasvutekijät ovat kunnossa, on mahdollisuus menestyä.

Monien asioiden perusparannustyöt pellolla vievät vuosia, jotkut vaativat vain pieniä korjauksia, mutta ne ovat seikkoja, joiden olisi oltava kunnossa ennen seuraavia panostuksia kasvuolosuhteisiin. Kun kasvuolosuhteet ja ravinteiden hyödyntäminen ovat kunnossa, voidaan myös panostaa kalustoon ja kaluston ominaisuuksiin.

Vaurastuminen mahdolliseksi

Kun hoitaa asiansa ja työnsä kunnialla ja haluaa vielä kehittyä siinä, tarjoaa se mahdollisuuden menestyä. Toiset onnistuvat siinä paremmin. Jos itse ei onnistu, syitä ei pidä useinkaan hakea kaukaa.

Yksi keino hakea onnistumisia ja mahdollisuuksia menestyä on laajentaa yritystä. Samalla henkilömäärällä ja kalustolla hoidetaan enemmän töitä. Sitä kutsutaan tehokkuudeksi. Tehokkuus ei ole negatiivinen asia vaan positiivinen, koska niin kehittyvät menetelmät ja niin saadaan vähemmillä panoksilla tuotettua enemmän. Se tuottaa vaurautta.

 

Lue seuraavaksi