Uutiset

Yleinen

Suokoneelta jyrsin liukuvalla seulalla

Suokone Oy panostaa jatkuvasti tuotekehitykseen. Uusin kehityksen tulos on säädettävällä seulalla varustettu jyrsin MeriCrushers MJF-240 STX, jonka koeajoja aloiteltiin marraskuulla. Uutuus pakottaa jyrsityn materiaalin seulan läpi, jolloin lopputuloksesta tulee kerta-ajolla hyvä.

Katso video – Suokoneelta jyrsin liukuvalla seulalla

Uutuusjyrsin MeriCrushers MJF-240 STX on rakennettu aivan uudella tavalla. Siinä seulaverkko liukuu roottorirungon suuntaisesti, kun toisessa mallissa verkko on saranoitu luukku. Etuna tässä on, että luukun aukioloa voidaan säätää portaattomasti, kun luukkumallissa seula on joko kokonaan käytössä tai kokonaan pois. Säädön ansiosta jyrsintäsyvyyttä voidaan muuttaa tarpeen mukaan.

Roottorina MeriCrushers MJF-240 STX:ssa on Suokoneen suurin jyrsinrumpumalli, joka on läpimitaltaan 800 mm. Tätä jyrsintä varten on kehitetty uusi, entistä suurempia tehoja kestävä hammasvaihteisto, joka on mitoitettu 300 kW:n teholle. Sen avulla riittävä voima voidaan viedä roottorille yksipäätyisellä voimansiirrolla. Luonnollisesti tämäkin on standardimitoitettu ja tätä samaa vaihdetta voidaan käyttää aikaisempien mallien varaosana tai päivityksissä. Ja toiseen päähän voidaan lisätä tähänkin toinen vaihde, jolloin välitettävä voima voidaan vielä tuplata.

Jyrsimen runko on aivan omansa tässä mallissa. Siinä on traktorin kolmipistekiinnitykseen tulevassa rungossa roottorirunko saranoituna ja siinä hydraulisylinteri, jolla jyrsinsyvyyttä voidaan säätää. Ratkaisu on säädettävyyden takia välttämätön, sillä lyhyt suuria voimia välittävä nivelakseli ei voi olla paljoakaan murtokulmassa.

Koska käytettävät voimat ovat suuria, pitää jyrsin olla suojattu äkkipysähdyksiä ja liian suuria voimia vastaan. Tämä on toteutettu hydraulisella POC-ylikuormakytkimellä, joka perustuu levyjarrumekanismiin. Kytkimessä on luistoa mittaava anturi, joka kertoo kuljettajalle, jos vastus kasvaa niin suureksi, että luistoa alkaa tapahtua. Tätä on myös mahdollista jatkojalostaa niin, että voiman välittäminen loppuu, jos luisto kasvaa liian suureksi. Vastaava suojakytkin on Suokoneen Suocco-telatraktorissa vakiovarusteena.

Suokoneella olivat jyrsimen testaukset käynnissä marraskuun lopulla. Kohteena oli vanha pelto, joka oli jo päässyt puskittumaan. Otollinen tämä kohde jyrsimiselle oli siksi, että maa oli kivetöntä. Jyrsimen käyttöä varten oli paikalle hankittu sopivan tehoinen uusi Valtra S353. Siinä on tehoa 272 kw (370 hv) ja vääntöä 1540 Nm.

Moottorin käyntiäänestä kuulee, että paikoin voimaa tarvitaan paljon. Heti, jos mennään hieman syvemmälle jyrsimään, alkaa voimantarve kasvaa merkittävästi ja se näkyy myös polttoaineen kulutuksessa. MeriCrushers MJF-240 STX antaa mahdollisuuden säätää jyrsintäprosessia. Kun jyrsintäsyvyys saadaan optimaaliseksi, työjälki ja siihen kuluva energiamäärä ovat oikeassa suhteessa.

Jälki on todella siistiä kerta-ajolla. Vaikka välillä on vahvastikin pajukkoa, tulee jäljestä hyvin siistiä, jossa ei risuja ole näkyvissä. Idea perustuukin juuri siihen, että yhdellä ajolla saadaan haluttu lopputulos aikaiseksi. Peltojen ja viheralueiden muokkaus tulee olemaan tämän jyrsimen pääasiallinen kohde, mutta monipuolisuutensa ansiosta se soveltuu moniin erilaisiin kohteisiin.

Juha Kuusjärvi


Lue seuraavaksi