Uutiset

Yleinen

Spearhead-vaakatasomurskaimet Agrimarketin myyntiin

Suomen vaakatasomurskainmarkkinoille on esitelty uusi konemerkki, kun Agrimarketin myyntiin on otettu tanskalainen Spearhead. Kyseessä on ammattilaistason murskain, jolla saadaan hoidettua nurmia, sänkimaita tai viheralueita

Euroopassa vaakatasomurskaimet ovat yleisiä, kun maissin ja viljan sänki murskataan. Näin nopeutetaan korjaamattomien kasvinosien ja olkien maatumista, vähennetään tautipainetta ja helpotetaan muokkaustöitä. Murskaus onkin tarpeen etenkin kun puimurin leikkuuleveydet kasvavat ja olkimassa pitäisi saada levitettyä tasaisesti koko pellon alalle. 

Suomessakin murskaus on yleistymässä. Vaakatasoleikkuria käytetään eniten nurmipelloilla mutta yhä enemmän myös puidun viljanoljen murskaukseen. Pitkään sänkeen puitu viljan olki on hyvä käydä murskaamassa ennen muokkausta, toisaalta näin kasvaa puimurin työteho ja sato saadaan talteen kuivempana. Murskaus myös parantaa syysviljan kylvöolosuhdetta.

Etenkin ne, jotka keräävät olkea, mutta syksyn huonot kelit estävät kuivan oljen keräämisen, ovat keräämättömän oljen kanssa ongelmissa. Murskain on nopea ratkaisu, jolla pelto saadaan taas muokkauskuntoon.

Myyntivalikoimiin Spearheadilta on vaakatasomurskaimista otettu neljä mallia, joista kaksi on nostolaitesovitteisia ja kaksi hinattavaa. Hinattavat ovat työleveydeltään 4,6 ja 6,2 metriä. Tehtaan malliston levein murskain on 12,1 metriä. Työleveyden kasvu seuraa puimurien työleveyden kasvua. 

Myös nautakarjatilat ja ylipäätään nurmea viljelevät saavat laadukkaampaa satoa, kun nurmea puhdistusniitetään keväällä. Vaihtoehtona on murskata pitkäksi päässyt heinä keväälllä, varsinkin jos viimeistä satoa ei korjatakaan syksyllä. Keväällä kasvustosta voidaan leikata pois vanha massa mikä kiihdyttää kasvua ja pienentää rikkakasvien määrää, osin sillä voidaan hienosäätää korjuuajankohtaa.

Suomen malliston vaakatasoleikkurit on varustettu kolmella terällä, joita kuvassa esittelee Mats Lindholm. Tehdas valmistaa myös kuusiteräisiä malleja. Terissä pitää olla imua, jotta taittunutkin olki nousee murskattavaksi. Toisaalta maata tai lantaa ei pitäisi nostaa. Olkien murskauksessa pätee samat lainalaisuudet kuin ruohon leikkuussa. Jos ajonopeus on alhaisempi, ehditään kasvusto murskata paremmin. Tässä vaakatasoleikkuri vie voiton ehtien aina leikata alan tuplasti verrattuna kelamurskaimeen. 

Myytävään mallistoon on otettu myös hydraulisia oksasahoja traktoreihin, kurottajiin ja pyöräkuormaajiin.  Traktoriin tarkoitetussa mallissa on sirkkeliteräsarja, jonka ”työleveys” on 160 senttiä ja sirkkeliä pyöritetään 14 kW hydraulimoottorilla.

Mats kääntää sirkkeliä työasennosta kuljetusasentoon. Lukitus tehdään mekaanisesti. Hydraulisen sirkkelileikkurin hyvä puoli on se, että se on erittäin kustannustehokas leikattiinpa sitten metsäautoteiden tai taajamien puiden oksia. Näin myös vältytään henkilönostimen kalliilta käytöltä.Lue seuraavaksi