Uutiset

Yleinen

Seleenilannoitusta Suomessa 30 vuotta

Seleenilannoitus aloitettiin Suomessa vuonna 1984 Maa- ja metsätalousministeriön tehtyä päätöksen seleenin lisäämisestä lannoitteisiin. Tieteellisissä tutkimuksissa oli todettu suomalaisten seleenin saannin olevan riittämätön. Syyksi ravinnon vähäiseen seleenipitoisuuteen osoittautui se, että kasvit eivät saa peltomaasta tarpeeksi seleeniä. Maa- ja metsätalousministeriö teki päätöksen seleenin lisäämisestä lannoitteisiin.

Seleeni on ihmisten terveydelle tärkeä hivenaine ja antioksidantti. Sen puutteen tiedetään lisäävän riskiä sydän- ja verisuonitaudeille ja syöville. Eläimillä seleenin puute aiheuttaa mm. lihasrappeumaa.

Kasvit muuttavat lannoitteiden epäorgaanisen seleenin orgaaniseksi, ja näin seleeni siirtyy luonnollisella tavalla maasta kasveihin, rehuun ja elintarvikkeisiin. MMM:n asettama seleenityöryhmä seuraa viljan, rehujen, elintarvikkeiden ja peltomaiden seleenipitoisuutta. Ihmisten seleenin saantia tutkitaan seerumista. Seleenityöryhmän mukaan seleenilannoitus on tehokas ja turvallinen tapa nostaa väestön seleeninsaanti ravitsemussuositusten mukaiselle tasolle.

Seleeniä maidosta ja lihasta

– Seleenilannoituksen ansiosta suomalaisten seleeninsaanti on nykyisin riittävää. Eniten seleeniä saadaan eläinperäisistä tuotteista:  keskimäärin 70 % maidosta ja lihasta. Luonnonmukaisesti tuotetun viljan ja kasvisten seleenipitoisuus on  samalla tasolla kuin ennen seleenilannoituksen aloittamista. Luomutuotetun maidon seleenipitoisuus on puolet tavanomaiseen maitoon verrattuna, kertoo tohtori Georg Alfthan THL:stä.

– Vasikoilla lihasrappeuma oli vielä 70-luvulla tuttu tauti, kunnes 80-luvulta lähtien seleenilannoituksen myötä jäi unholaan. Kasveissa orgaanisessa muodossa oleva seleeni on tehokkaimmin eläinten hyväksikäytettävissä. Seleenin tärkeys on noussut taas pinnalle, kun luomutuotanto on lisääntynyt ja koska kaikissa markkinoilla olevissa lannoitteissa ei ole seleeniä, kertoo eläinlääkäri Sanni Värränkivi.

Seleeniä joka sadolle

Moniravinteiset YaraMila-lannoitteet sisältävät seleeniä 15 milligrammaa kiloa kohti ja karjanlannan täydennykseen kehitetty YaraBela Seleenisalpietari 25 milligrammaa.

– Seleenilannoitusta tarvitaan jokaiselle sadolle. Koska seleeni sitoutuu maahan, seleenilannoitus on mitoitettu yhden kasvukauden tarvetta varten. Seleenilannoitus on hyvä esimerkki siitä, kuinka lannoituksella voidaan nostaa rehujen ja ruuan hivenaine- ja kivennäispitoisuutta, toteaa johtava agronomi Raimo Kauppila Yara Suomesta.

TP

Lue seuraavaksi