Uutiset

Yleinen

Ruoan alkuperä ja sen tarina kiinnostavat

MTK:n ruokakulttuuriasiamies Anni-Mari Syväniemi haastaa ruoan tuottajat ja elintarvikkeiden valmistajat kertomaan avoimesti ruoan tarinan ja nostamaan tekijät esiin kainostelematta. Alkuperä kiinnostaa suomalaista kuluttajaa. Syväniemi heittää haasteen myös kaikille ruokapalveluita tarjoaville: ilmoittakaa ruoan alkuperä, suomalainen ruoka ja sen tekijät ansaitsevat sen, muistutti MTK:n ruokakulttuuriasiamies Anni-Mari Syväniemi MTK-Lapin syyskokouksessa 1.12.2014 Rovaniemellä.

Ruokasektori on Suomelle tärkeä tulevaisuuden ala. Suomi Syö -tutkimus 2014 kertoo, että ruoan kotimaisuus on suomalaisille tärkeää. Peräti 75 % suomalaisista pitää maidon ja 70 % lihatuotteiden kotimaisuutta tärkeänä. Kotimaisia elintarvikkeita pidetään turvallisempina, puhtaampina, kiinnostavampina ja laadukkaampina kuin ulkomaisia.

Syväniemi muistuttaa, miten tärkeää on avata kuluttajille ruoan alkuperä, tuotantotavat ja laatu.

– Tarvitaan jatkuvaa valistusta. Suomessa tuotettu ruoka on tutkitusti puhdasta ja vastuullisesti tuotettua, mutta valitettavan usein kuluttajilla ei ole tästä tietoa. Yhä useampi kuluttaja on täysin vieraantunut ruoantuotannosta ja tietämättömyys ruokkii epäluuloa, toteaa Syväniemi. 

Viime vuosina puheista toiminnan tasolle siirtynyt valtava lähiruokabuumi on ollut osaltaan herättämässä kiinnostusta ruoan tuotantotapoihin.

– Kuluttajalla on kaipuu takaisin luontoon, perunapellolle ja navettaan sekä tiedon ja toiminnan lähteelle. Ihmiset haluavat oikeasti tietää, mistä ruoka on kotoisin, kertoo Syväniemi.

Syitä kuluttajan lähiruokakiinnostukseen ovat muun muassa ruoan tuoreus ja  laatu sekä halu tukea oman maakunnan yrittäjiä ja pienempiä toimijoita (TNS Gallup 2013).

Elintarviketietoasetus (2014) laajentaa ruoan alkuperän ilmoittamisvaatimusta tuoreeseen ja pakastettuun siipikarjan-, vuohen-, lampaan- ja sianlihaan. Alkuperää ei kuitenkaan tarvitse kertoa valmisruoissa ja lihavalmisteissa.

– Olisi hienoa, jos ravintoloissa ruoan alkuperä nostettaisiin esiin nykyistä paremmin ilman, että laki sitä vaatii. Lähdetään joukolla mukaan, houkuttelee  Syväniemi.

 

Lue seuraavaksi