Uutiset
Risumoto tekee energiapuu-urakoinnista kannattavaa
Harvesteri, työnimeltään Risumoto, perustuu noin 8t painoluokan ympäripyörivään kaivinkoneeseen. Tällaisia peruskoneita on runsaasti tarjolla, ja niiden ominaisuudet, kuten hydrauliikan teho, riittävät mainiosti energiapuun korjuutyöhön. Peruskoneen vapaasti ympäripyörivä rakenne tehostaa harvennusmetsissä työskentelyä. Tela-alustainen kaivinkone ei sellaisenaan sovellu metsätyöhön, koska tyypilliset maasto-olosuhteet ovat osoittautuneet jäykille telastoille liian haasteelliseksi. Siksi kehitystyön kohteena onkin ollut erikoisrakenteinen alusta ja puomisto, joiden avulla peruslähtökohdiltaan erittäin kustannustehokas kaivinkone muunnetaan ammattimaiseen metsäkäyttöön soveltuvaksi.
Risumoton maastokelpoisuus syntyy joustavasta alustarakenteesta ja alkuperäiseen nähden noin kolminkertaisesta maavarasta. Alustassa on molemmilla puolilla kolme puhkeamatonta rengasta sekä niiden päälle asennetut terästelat. Erityisten ripustusmekanismien ansiosta renkaat joustavat ajon aikana maaston mukaan, puolittaen samalla koneen ajo- ja sivusuuntaiset heilahtelut. Näin ajovakaus paranee ja kuljettajaan kohdistuvat heilahtelut vähenevät. Koneen pysähtyessä kaikki renkaat lukittuvat automaattisesti asentoihinsa, jolloin saavutetaan maksimaalinen työskentelyvakaus. Alustan toiminnot ovat automaattisia, mutta ne on toteutettu ilman sähköistä ohjausjärjestelmää. Näin on saavutettu monipuoliseen toiminnallisuuteen suhteutettuna poikkeuksellisen kustannustehokas ja karujakin käyttöolosuhteita pitkään kestävä rakenne.
Risumoton konseptissa peruskoneen alkuperäisen puomiston ominaisuuksia on muokattu käyttötarkoitukseen soveltuvaksi siten, että saavutetaan yli 10 metrin työskentelysäde. Perinteisesti pienemmän kokoluokan harvestereilla näin suurta ulottumaa on ollut haasteellista saavuttaa.
Risumoton kehitystyö on aloitettu vuonna 2008. Tällä hetkellä meneillään on rakenteiden kenttätestausvaihe. Konseptista on myös jätetty useita suojauskohtia sisältävä patenttihakemus. Rakenteiden ja toiminnallisuuden testaaminen jatkuu tämänhetkisten arvioiden mukaan vuoden 2010 loppuun saakka ja ensimmäiset asiakastoimitukset pyritään toteuttamaan vuoden 2011 kuluessa.
Kehitystyössä mukana olevat henkilöt ja yritykset uskovat, että Risumoto on ratkaisu energiapuu-urakointia vaivaavan kannattavuusongelmaan. Pääomakulun puolittaminen ja käyttökustannusten alentaminen muuttavat koneyrittäjän energiapuu-urakoinnin kannattavuuslaskelmat kertaheitolla huomattavasti valoisampaan suuntaan.
Risumoton kehitystyössä ensisijainen kohde on energiapuu-urakointi. Konsepti sopii kuitenkin erinomaisesti myös muuhun metsäalan urakointiin, kuten koneelliseen metsänistutukseen ja raivaukseen.
Puuppolan Konepalvelu Oy on Keski-Suomessa sijaitseva yritys, jonka päätoimiala on monipuolinen koneurakointi. Lisäksi yrityksellä ja sen yhteistyöverkostolla on laajaa kokemusta koneiden ja laitteiden tuotekehityksessä. Kehityshankkeessa yhdistyvätkin urakointipuolelta ammennettu käytännön kokemus sekä ammattimaisessa urakoinnissa tarvittavien koneiden tuotekehitysosaaminen.
Risumoton kehityshankkeen verkostossa eräs tärkeimmistä kumppaneista on Karhupääsuunnittelu Oy. Yritys on perustettu vuonna 2006 ja sijaitsee Valtimolla Karhunpään kylässä, Pohjois-Karjalassa. Yritys tarjoaa monipuolista ja asiakaslähtöistä suunnittelupalvelua alan parhailla suunnitteluohjelmistoilla. Erityisosaamisena Karhunpääsuunnittelulla on valurautaosien suunnittelu yhteistyössä valimoiden kanssa. Karhunpääsuunnittelu Oy:n asiakkaita ovat pääasiassa maatalous- ja metsäkoneita valmistavat yritykset sekä koneurakointiin tarkoitettujen koneiden valmistajat.
Puuppolan Konepalvelu osallistui risumoton konseptilla Metsäteho Oy:n julkaisemaan ”Vauhtia metsänhoidon koneellistamiseen” –ideakilpailuun. Kilpailun tuomaristo on palkinnut risumoton konseptin 4.5.2010 pidetyssä tulostenjulkaisutilaisuudessa.