Uutiset

Autot

Renault Trafic dCi 120 TwinTurbo L2H1

Renault Trafic

Renault Traficilla on Keski-Euroopassa ollut perinteisesti hyvä markkina-asema, mutta Suomessa malli on kuulunut lähinnä tonniluokan haastajasarjaan. Uuden sukupolven kautta Traficille avautuukin hyvä mahdollisuus muokata tilastoja uusiksi, sillä uusi ranskalaismalli on hyvin nykyaikainen ja miellyttävästi hinnoiteltu.

Renault Trafic Twin Turbo

Koeajoimme Traficin dCi 120 TwinTurbo L2H1-mallin, jossa on 1,6-litrainen 120 hevosvoiman moottori 320 Nm:n väännöllä. Kyseessä on Traficin perusmatala pidempi malli, jossa tavaratilan tilavuus on mukavat kuusi kuutiota. Vetokykyä jarrulliselle perävaunulle on 2000 kiloa ja kantavuus on 1270 kiloa. Polttoaineen yhdistetty kulutus Traficissa on 6,1 l/100 km ja Euro 5 -päästöluokkaan kuuluvan ajoneuvon CO2-lukema on 160 g/km. Trafic on jo perusvarustelultaan kattava ja koeajoautossamme oli vielä lisävarusteina asennettu tavaratilan lattian ja seinien vanerointi, vetokoukku, nahkaverhoiltu ohjauspyörä, muoviset takapyörien suojakotelot sekä älypuhelinteline. Tällä kattauksella Traficin hankintahinnaksi muodostuu veroineen noin 33 000 euroa.

Renault Trafic läppäri

Ulkoisesti uusi Trafic miellyttää vaativampaakin arvostelijaa dynaamisen muotoilun ja sulavuutensa ansiosta. Erityisesti voimaa uhkuva keula kertoo uudistusten tasosta. Moderni ulkoasu palvelee samalla käytettävyyttä sillä linjakkuuden ansiosta sekä tavaratila että ohjaamo on valjastettu kovaan työkäyttöön. Tämä paljastuu selkeästi ohjaamoon tarkemmin tutustuttaessa, sillä se on täynnä älykkäitä, käytettävyyttä parantavia yksityiskohtia. Pelkästään erilaisia säilytystiloja on 14 lokerossa ja matkustajan istuimen alla olevassa laatikossa yhteensä yli 90 litraa, mikä mahdollistaa niin tietokoneiden, tablettien, asiakirjojen kuin muun tärkeän omaisuuden turvallisen kuljettamisen sekä helpon käyttöönottamisen. Miellyttävä yksityiskohta on keskimatkustajan taitettavasta istuimesta näppärästi esiin saatava pöytätaso vaikkapa kannettavan tietokoneen käyttöä varten.

Renault Trafic pitkä tavara

Traficin pitkässä mallissa tavaratilan lastauspituus lattian tasolla on 2937 mm ja maksimileveys on 1662 mm kaventuen pyöräkoteloiden välissä 1268 milliin. Matkustajan istuimen alle johtavan läpilastausluukun kautta mukaan saa jopa yli neljämetristä tavaraa, mikä helpottaa esimerkiksi putkien tai lautatavaran kuljetuksia. Kuljetettavan materiaalin pituutta voi lisätä vielä avaamalla toisen takaoven, mutta silloin kannattaa muistaa pitää turvallisuusnäkökohdat tarkoin mielessä. Lastauskorkeus on takana 552 mm ja mukaan mahtuu kerralla kolmekin eurolavaa. Turvallisuuden sekä kuljettavan materiaalin ehjänä säilymisen takaa riittävä jämerien kuormansidontalenkkien määrä sekä oikeaoppinen sijoitus.

Renault Trafic mittaristo

Tonniluokan auto on usein kovassa jokapäiväisessä käytössä, johon sisältyy runsaasti lyhytkestoista ajoa sekä kuormausta ja purkua. Traficin toiminnallisuus näkyy heti ajoneuvoon nousussa, sillä oviaukko on leveä ja istuimen sekä ohjauspyörän väliin jää riittävästi tilaa isommallekin kuljettajalle. Uudet istuimet ovat jämerät ja varsinkin jämerät sivuttaistuet sekä kuljettajan kyynärnoja tekivät ajo-asennosta miellyttävän. Myös säätömahdollisuuksia on riittävästi niin istuimessa kuin ohjauspyörässä, joten oikeaoppisen ajoasennon löytyminen on lähinnä viitseliäisyydestä kiinni. Traficin hallintalaitteisto ja mittaristo ovat selkeydessään toimivia ja niiden kanssa pärjää mainiosti peruslogiikalla. Sähkösäätöiset ja -lämmitettävät sivupeilit on varustettu laajakulma-alueella ja lisäturvallisuutta tarjoaa matkustajan häikäisysuojan taakse asennettu kuolleen kulman peili

Renault Trafic Eco

Liikkeelle lähdettäessä Trafic osoittautuu erittäin hiljaiseksi kaupunkiajossa eikä äänimaailma nouse häiritseväksi edes moottoritienopeuksissa. Kuusipykäläinen manuaali soveltuu hyvin niin tyhjänä kuin kuormattunakin ajoon ja nykyaikainen kaksoisturbo mahdollistaa tiukat kiihdytykset ja väännön riittävyyden jo pienillä kierroksilla. Tehosta huolimatta polttoaineen kulutus on myös hallinnassa eikä ilmoitetusta keskikulutuksesta juuri poiketa monipuolisissa ajotehtävissä. Polttoainetaloudellisuutta voi kevyemmässä ajossa parantaa entisestään Eco-toiminnon avulla, jolloin kierrosluvut pysyvät maltillisina ja vaikka suomalainen kuljettaja ei yleensä neuvomisesta pidä, kannattaa myös mittariston vihjeitä vaihteen vaihtamisesta noudattaa.

Renault Trafic talvi

Suomen talvi tarjosi koeajolenkille niin peilijäätä, lumihankea kuin kuivaa asfalttia ja Trafic suoriutui kaikissa olosuhteissa moitteettomasti. Erityisen vakuuttava Renault oli todella liukkaalla sivutiellä, jonka täysin jäistä tienpintaa ei ollut ehditty hiekoittaa. Varovaisuutta ja maalaisjärkeä noudattaen Trafic säilyi hallinnassa myös pahimmissa kaarteissa ja ylämäissä, vaikka tienpinta kiiltelikin pahaenteisesti. Moottoritielläkään ei Traficilla ole jaloissa ja keskustelukin onnistuu mainiosti, sillä tavaratila on riittävän hyvin eristetty. Kaupunkiajossa hyvä kiihtyvyys tulee oikeuksiinsa ja kokoonsa nähden riittävän ketteryyden ansiosta ei esimerkiksi pysäköintihalleihin ajamista tarvitse ujostella.

Renault Trafic Eberi

Traficin peruspakettiin kuuluvat esimerkiksi ABS-jarrut, ajotietokone, Eberspächer-lisälämmitin kellolla, ilmastointi sekä vakionopeudensäädin ja nopeudenrajoitin. Lisävarustelista on hengästyttävän pitkä eli Traficin saa räätälöityä tarkoin omiin kuljetustehtäviinsä sopiviksi niin mukavuuden, turvallisuuden kuin kuljetustarpeiden kannalta. Tarjolla on vaikkapa peruutustutka ja -kamera, sadetunnistin, vasen liukuovi tai moottorin voimanulosotto. Huoltoväli Traficissa on 40 000 km/2 vuotta, takuu on neljä vuotta tai 100 000 km, josta kaksi ensimmäistä vuotta ilman kilometrirajaa.

Lue seuraavaksi