Uutiset

Yleinen

Pöttingerit NHK-Keskukselta

Yksi mielenkiintoinen syksyn maahantuojavaihdoista oli Pöttingerin siirtyminen NHK-keskukselle.

Pöttinger kylvökoneista kuusimetriset C6 Terrasemit ovat saaneet Suomen markkinoilla vankan jalansijan. Myös nelimetristä on myyty. Terrasem on pitkä, mutta samalla avara ja läpäisevä. Koneen tukevasta rakenteesta kertoo osaltaan se, että koneen kanssa voidaan ajaa tiellä myös säiliöt täynnä. Akseliston keskimmäiset isot pyörät nostetaan ylös maantiellä ajettaessa, jolloin kone on vakaa ajaa. Itse kylvökoneeseen on nyt saatavilla IDS-jakolaite, jolla voidaan hallita siemensyöttöä jokaiseen putkeen erikseen ja ajourat voidaan tehdä mihin tahansa kohtaan pellolle ja mille raideleveydelle tahansa. ISOBUS antaa mahdollisuuden myös sulkea ja avata vantaita viistossa päisteessä oikeassa paikassa. 5100 litran tilavuus voidaan väliseinällä jakaa 40/60- tai 50/50-suhteissa. Muokkauspuolelle on tarjolla hammastettua ja sileää lautasta ja Wave disciä, jolloin muokataan vain kylvörivin paikka. 

Pöttingerin rengastus on rakennettu niin, että renkaat limittyvät, jolloin kevyilläkään mailla maa ei lauttaa. Pöttingerin vantaiden jousitusmekanismi on rakennettu suunnikasrakenteeksi niin, että vannas pääsee elämään maanpinnan mukaan, ilman että takaosa nousee. Vannaspaine pysyy järjestelyllä vakiona ja kylvösyvyys pysyy vakiona ja vannas pitää itsensä myös puhtaana.

Pöttingerin puhaltajan lapakulman oikealla säädöllä, paineistamattomalla säiliöllä ja muita pienemmällä kierrosnopeudella edellytetään hydrauliikalta tuottona vain 40 litraa minuutissa. Vaikka ISOBUS ja sähkö on toimintavarmaa, kylvösyvyyden säätöä hallitaan edelleen koneen takaosasta ”mekaanisesti”, jolloin etenkään pienet siemenet mene vahingossa liian syvää. Kylvökonetta ja muokkauskoneita esitteli tuotepäällikkö Juha Koljonen.

Pöttingerin kultivaattori näyttelyssä oli 3020 Synkro. Kultivoitaessa syvään saadaan mehut lähtemään tehokkaastakin traktorista. Yleisimmät työleveydet kultivaattoreissa ovat kolme tai neljä metriä. Piikit ovat kahdessa rivissä ja mallimerkinnän mukaan kone on kolme metriä leveä. Kone on saatavilla myös kolmirivisenä. Rakenne on avara ja painopiste on lähellä traktoria. Piikkien jousitus on hoidettu mekaanisesti jousella, missä laukaisuvaste on 550 kiloa. Vaihtoehtona on useampia kärkimalleja. Kultivoida voidaan syvältä kapealla piikillä tai muokata pinnemmasta hanhenjalalla. Hanhenjalan kulma on säädettävissä. Durastar-piikillä parannetaan kulutuskestävyyttä. Tässä koneessa on Conoroll-pakkeri, mutta pakkerivaihtoehtoja on useita. 

Pöttingerin lautasmuokkainten suunnittelufilosofia on erilainen kuin monilla muilla valmistajilla. Kuvassa on Terradisc 4001T-lautasmuokkain. Tukipyörien varassa tiellä hinattavan lautasmuokkaimen pyörästö tukirakenteineen käännetään työasennossa koneen päälle, jolloin painoa saadaan enemmän lautasille. Riittävä massa lautasilla riittää nopeassakin ajossa siihen, että lautaset pysyvät työsyvyydessä ja muokkauspohja on tasainen. Pakkerilla hoidetaan kannattelu oikeassa työsyvyydessä ja pakkerin varassa kone myös kääntyy ketterämmin. Säätö hoidetaan simmeillä ja pakkeri on myös säädettävien paineakkujen varassa, jolloin pomppimista voidaan estää. 

Pöttingerin lautasmuokkaimessa kaksi lautasta on yhdessä varressa ja jousto on jämäkämpi, mikä vakauttaa lautasia. Käytössä on 580-millinen hammastettu lautanen, jolloin tarvittaessa voidaan muokata syvemmältä myös olkisella pellolla. Letkutukset ja johdotukset ovat siistit ja tukevat. 

Lue seuraavaksi