Uutiset

Yleinen

Pöttingerit kiertueella

Työnäytökset ovat kätevä tapa osoittaa koneiden toimivuus käytännössä. Kiertueiden järjestäminen edellyttää melkoisia panostuksia, kun joka koneella pitää olla kuljettajat koko ajan paikalla ja koneet pitää myös siirtää kohteesta toiseen. Turun Konekeskus järjesti kiertueen, jossa esiteltiin uutta edustusta, Massey Ferguson –mallistoa ja Pöttingerin kalustoa nurmikorjuuseen.

Olosuhteet esittelylohkolla olivat suomalaiseen ilmastoon normaalit. Yöllä satoi vettä ja aamulla kasvustossa oli pisaroita. Päivemmällä tuuli kuivatti kasvustoa, mutta ilma oli kosteaa, joten varsinaisesti ei kuivunut kuin pinta. Niittoa kostea kasvusto ei erityisemmin haittaa, mutta kostea materiaali lisää paakkuja karhossa. Noukinta ja korjuu vaunuun saavat veden valumaan silppurista ja sullojasta. Kostea rehu kuormittaa koko ketjua loppuun saakka, kun kuormista tulee raskaita. Vaa´an kautta kiertäneet kuormat painoivat 16-17 tonnia, kun satoa kuormassa oli noin 35 kuutiota. 

Apilapitoinen märkä nurmi niitettiin Pöttingerin S10:llä, ja voimaa tarjosi Massey Ferguson 7724 portaattomalla Dyna-VT-vaihteistolla. Edessä niittoyksikkönä oli Novacat 351, jolloin limitystä on riittävästi tiukassakin kurvissa, eikä kasvustoa jää niittämättä. Etenkin apilan kanssa niittomurskaimella tarvitaan runsaasti voimaa, mutta pelkkä niitto on kevyempi työ; korsi poikki ja sato siivillä läjään. Ajonopeus ei nykyniittokoneilla enää ole rajoittava tekijä, kun aiemmin noin 20 km/h oli maksimi, jotta korsi saatiin poikki. Nykyään niittonopeus voi olla jopa 30 km/h, eikä kasvusto lamaannu palkin edessä.

Nurmikasvuston läjääminen hoidettiin Pöttingerin 12,5-metrisellä neliroottorisella karhottimella. Jokaista roottoria voidaan ohjata erikseen tai pareittain, jolloin esimerkiksi päisteessä kääntyminen hoituu kätevästi, kuten myös kiilojen karhotus.

4-roottoriset karhottimet ovat aiemmin olleet hankalia siirtää, kun niiden kuljetuskorkeus on ollut suuri ilman varsien poistoa. Pöttingerin karhotin liikkuu 3,8 metriä korkeasta aukosta, joten normaalisti varsisulkeiset ovat tuntemattomat. Voimakoneena on MF 6613, Dyna-VT-vaihteistolla.Pöttingerissä karhottimessa vipuvarsi roottorin sisällä on pitkä, mikä toimivan laakeroinnin lisäksi pidentää karhottimen käyttöikää. Varsia ohjaavan radan paikkaa voidaan muuttaa, jolloin voidaan vaikuttaa karhon leveyteen ja muotoon. 

Pöttingerin karhottimenohjain on kätevä käyttää, kun laitteen tila näkyy myös näytöllä. 

Korjuu karholta hoidettiin Massikan portaattomalla VT-vaihteistolla varustetulla 7726-traktorilla. Noukinvaununa oli Pöttingerin uusin noukinvaunumalli Torro 6510 Combiline, jossa on 35 m3 vesitilavuus. 

Pöttingerin noukinvaunuissa terät on kätevä kääntää tai lopulta vaihtaa, jos joku terä tylstyy, vääntyy tai katkeaa. Terät saadaan irti teroitukseen, käännettyä tai vaihdettua, kun terät vapautetaan hydraulisesti. Kuvassa teräsulkeisissa Tomi Korpinen Pöttingeriltä. 

Lue seuraavaksi