Uutiset

Yleinen

Murskain Biopackerin työnäytös

Etenkin hevosenlanta on paikoitellen ongelmallista tavaraa. Sen vastaanottajia ei ole riittävästi. Lantaa tulee periaatteessa tallia kohden vähän, mutta kuitenkin sitä tulee päivittäin.

Usein hevosen lantaa on lannassa vain nimeksi ja koostumus on pääasiassa kuiviketta; turvetta tai purua. Jotenkin lanta kuitenkin kannattaa käsitellä ja hyödyntää. Tällä hetkelläkin lantaa ajetaan jopa kaatopaikalle, mikä ainakin on väärä paikka lannalle.

Lannan käsittely edellyttää usein kuljettamista, kun tallin lähiympäristössä ei ole tilaa lantaa käsitellä. Hevostalleilla ei ole monesti sopivasti omaa peltoa, johon lanta voitaisiin levittää.

Kerääminen

Lannan kerääminen aiheuttaa kustannuksia. Alueilla, joilla on runsaasti pieniä hevostalleja, lannan kerääminen voidaan tehdä vaikka vaihtolavoilla. Tyhjä vaihtolava viedään hevostilalle ja otetaan täysi lava mukaan. Täysi lava viedään paikkaan, jossa kompostointi tuubissa tehdään.

Yhdellä Biopackerilla työtä voidaan tehdä terminaalissa, jolloin kaikki kompostoitava materiaali tuodaan yhteen paikkaan tai tuubit tehdään vaikka pellon laitaan, johon kompostoitu materiaali, sen valmistuttua levitetään. Biopackerilla on mahdollisuus lähteä myös urakoimaan asiakkaille, jolloin alueena pitäisi olla ”vanhan läänin” suuruinen alue, jotta kapasiteetti tulisi hyödynnettyä kokonaisuudessaan.

Valmistaja lupaa koneen kapasiteetiksi jopa 100 tonnia tunnissa. Itse asiassa työsaavutus on kiinni lähinnä siitä, miten nopeasti suppiloon saa lastattua tavaraa.

Biopackerilla tuubiin

Kun lanta kompostoidaan muovituubissa, ei tarvita erityistä pohjarakennetta. Tuubi on valmis kompostointipaikka, jossa lanta kompostoituu noin kolmessa kuukaudessa. Tuubi pitää ympäristön siistinä.

Lanta syötetään vaikka etukuormaimella Biopackerin suppiloon, josta se kuljetetaan vaakakolakuljettimilla kahdelle ruuville. Ruuvit puristavat massan muovituubiin, johon lannan sekaan asentuu automaattisesti myös kaksi salaojaputkea.

Salaojaputkien avulla tuubia tarvittaessa kostutetaan ja etenkin tuubiin syötetään ilmaa, jotta kompostoitumista edistävät mikrobit eivät valikoidu. Mitä laajempi lajisto, sitä nopeammin ja täydellisemmin kompostoituminen tapahtuu.

Biopackeri tarvitsee toimiakseen voimaa voimanulosottoakselista. Kompostoitavan massan lisääminen työntää yhdistelmää automaattisesti eteenpäin säädettävän jarrun hidastamana. Työn Biopackerilla pystyy tekemään yksi työntekijä.

Jos halutaan, kompostoitavaan massaan voidaan lisätä kompostoitumista edistäviä aineita vaikka jokaiseen kauhalliseen.

Kompostoituminen käyntiin

Kun tuubi on täynnä ja valmis alkaa kompostoituminen. Kompostoituminen edellyttää kosteutta ja ilmaa. Niitä molempia voidaan johtaa tuubiin salaojaputkista. Kompostoitumista nopeuttaa kun tuubi lämpiää auringossa ja jos tuubin muovissa on reikiä. Tällöin ilma pääsee vaihtumaan tuubissa.

Tuubin purku

Valmiiksi kompostuitu, hienoksi ainekseksi hajonnut tuubillinen puretaan esimerkiksi etukuormaimella kiinteänlannan levitysvaunuun. Kompostoitu massa on mahdollista levittää esimerkiksi oraalle tai nurmelle.

Etenkin kasvinviljelytilojen maanparannusaineena komposti on hyvää. Etenkin Etelä-Suomen kasvinviljelyalueilla on myös yleensä hevosia, joten kompostoitavaa lantaa on myös tarjolla.

Lue seuraavaksi