Uutiset

Yleinen

Mepu-vaunukuivuri ja Twister-siilot – kustannustehokasta kuivaustehoa

Mepu Sahko

Seppo ja Heikki Sahko ovat isä ja poika, joilla on Huittisten keskustan tuntumassa yhdistelmäsikala sekä kaikkiaan noin sata hehtaaria viljaa. Viime kesänä tilalle hankittiin Mepu M 365 K -vaunukuivuri, joka suoriutui tehtävistään moitteitta ja viljojen varastointiin asennettiin samalla kolme 302 kuution Twister-teräskartiopohjasiiloa. Myöhemmin syksyllä kuivuri sai päälleen Koskisen Oy:n toimittaman tyylikkään 13 metriä korkean suojakatoksen. Yhdistelmä on osoittautunut erittäin toimivaksi ja verrattuna moneen muuhun viljankäsittelyvaihtoehtoon, kokonaisuuden rakennuskustannukset jäivät myös hyvin maltillisiksi.

Mepu kaatosuppilo

Sään puolesta hyvin vaikean kesän jälkeen myös Huittisissa valmistauduttiin elokuun lopussa puintien varsinaiseen käynnistymiseen. Sahkot olivat jo puineet ensimmäiset ohrakuormat, mutta todellinen sesonki oli vielä muutaman päivän päässä. Sahkon tilalla viljakärryt saavat rullata paikalle hyvin huoletta, sillä uuden Mepu-kuivurin ja Twister-siilojen avulla voi olla varma arvokkaan sadon huippuluokkaisesta säilymisestä. Kuivurin teho riittää keskikokoisen viljatilan tarpeisiin mainiosti ja siilojen lähes tuhannen kuution kapasiteetilla Sahkojen viljankäsittely onnistuu ongelmitta.

Mepu Matintalo Sahkot

Seppo (kesk.) ja Heikki Sahkolle (oik.) tuli kuivurien ja siilojen uudistaminen ajankohtaiseksi pari vuotta sitten ja he ottivat tarkoin selvää eri vaihtoehdoista. He kuuntelivat muiden viljelijöiden käyttökokemuksia ja kävivät paikan päällä vertaamassa tuotteita. ”Mepun Janne Matintalo sai meidät vakuuttuneeksi vaunukuivurin laadusta ja kun kokonaisuuden hintaa vertasi pakettikuivureihin, oli ratkaisu lopulta kohtuullisen helppo suorittaa. Erityisen tärkeää olivat myös rakennustarvikkeiden kuljetuskustannukset, jotka Twister-siilojen ja suojakatosratkaisun kautta pysyivät maltillisina eikä esimerkiksi arvokkaita erikoiskuljetuksia vaadittu”, kertovat Sahkot. Muutenkin palvelu oli toimivaa ja myös lupiin tarvittavat suunnitelmat ja muu paperityö hoitui vauhdikkaasti.

Mepu Koskisen

Sahkot olivat hyvin tyytyväisiä Mepun kautta hankittuun asennuspalveluun. ”Kolmelta mieheltä kului vain reilut pari viikkoa laittaa kuivuri ja siilot toimintakuntoon. Ammattimiesten toimintaa oli mukava seurata ja urakka sujui ilman suurempia yllätyksiä. Syksyllä puintien jälkeen oli vuorossa vaunukuivurin suojakatoksen asennus ja näin jälkikäteen voi todeta kokonaisuuden soveltuvan huittislaiseen maisemaan todella upeasti”, jatkavat Sahkot.

Mepu säädöt

Mepu M 365 K -vaunukuivuri suoriutui viime syksyn tehtävistään moitteitta ja Sahkot ovat olleet tyytyväisiä hankintaansa. ”Mepu on erittäin loogisesti säädettävissä ja mielestämme sen automatiikka ja teknologia ovat sopivan nykyaikaisia. Ominaisuuksia on riittävästi, mutta ylimääräisiä ei ole, mikä pitää tekniikan hyvin luotettavana. Perinteisillä kellokytkimillä ja täyttö-kuivaus-tyhjennys-toiminnoilla pärjää näissä hommissa todella hyvin”, korostavat Sahkot.

Mepu Huittinen

Myös vaunukuivurin kompakti koko toimii edukseen, sillä näin viljan siirtomatkat ovat lyhyitä, uunien teho riittää ja lämpöhävikki jää pieneksi. Mepun materiaalivalinnat ovat lisäksi laadukkaita ja tukoksia ei märänkään materiaali kanssa ole Sahkoilla syntynyt. Mepun alue-edustaja Matintalo korostaa, että vajaidenkin erien kuivaus onnistuu vaivatta sulkuluukkujen avulla. ”Imurien tehokkuus ja sekä yli- että alipaineen käyttö takaavat nopean kuivausprosessin erittäin hyvällä polttoaineen hyöty­suhteella”, lisää Matintalo.

Mepu Twister

Sahkojen kolme Twister HB 22-7A -teräskartiopohjasiiloa tarjoavat lähes tuhannen kuution säilytystilat, joilla tilan viljat pystytään käsittelemään vaivatta. Siilot täytetään kolakuljettimilla ja joka siilossa on oma alhaalta käytettävissä oleva veitsisuljin sekä jämerä alaluukun veivi. ”Twisterissä viljan käsittely on tehty hyvin yksinkertaiseksi ja turvalliseksi, eikä turhia kiipeilyjä tarvitse suorittaa. Huikein ero vanhoihin siiloihin on Sahkojen mukaan tyhjennysnopeus. ”Twisterin saa tyhjennettyä jopa 81 tonnin tuntivauhdilla, mikä on saanut noutomiehiltä runsaasti kiitosta. Siilo myös tyhjenee täydellisesti laadukkaan materiaalin ja onnistuneen muotoilun ansiosta”, kiittelevät Sahkot.

Mepu Matintalo

Mepun Matintalo kertoo, että sekä Mepu-kuivurit että Twister-siilot ovat saavuttaneet vankan aseman viljelijöiden keskuudessa. ”Pelkästään Mepu-vaunukuivureita myydään tasaiseen tahtiin kotimaassa ja kotimaan lisäksi on useita vahvoja markkina-alueita.Kanadassa valmistettavia Twister-siiloja myydään tasaisesti ympäri Suomea ja suurin maahamme toimitettu tasapohjainen siilo on yli 1800 kuution jättiläinen”, kertoo Matintalo.

Mepu Huittinen

Seppo ja Heikki Sahkon käyttäjäkokemuksia kuunnellessa Mepun ja Twisterin suosiota ei tarvitse ihmetellä. Koko prosessi on sujunut hankintavaiheesta saakka jouhevasti ja mitään ikäviä yllätyksiä ei ole syntynyt. Tämän ansiosta Sahkoilla onkin Huittisisissa nyt todella toimiva ja juuri heidän tarpeensa hyvin täyttävä viljankäsittelykokonaisuus. Kunnon kauppamiehenä Matintalo ei kuitenkaan malta olla huomauttamatta, että hyvinhän tänne vielä laajennuskin onnistuisi.

Lue seuraavaksi