Uutiset

Yleinen

Lumimyyrä Oy hankki traktorille lisää käyttöä Jaken D114-kaivukoneella

Jussi Myyrinmaa ja Lumimyyrä Oy Nurmijärveltä (kts edellinen 9/2011 juttu tienvarsiniitosta) urakoi Vantaan kaupungin puistopuolelle erilaisia töitä. Talvella aurataan ja hoidetaan kahdella traktorilla yhteensä parikymmentä kaikille käyttäjille avointa jääkenttää, keväällä kunnostetaan nurmikoita ja siirretään multaa perävaunulla. Puutavarakuormaajalla ja kahmarilla multa asetetaan haluttuun paikkaan viheralueelle. Yhdessä traktorissa on puutavarakuormaaja kiinni Jaken 800 sovitteessa käytännössä läpi vuoden ja toisessa Valtrassa on 800 sovite puominiittolaitteessa ja tuota samaa sovitetta haluttiin hyödyntää nytkin.

Traktori peruskoneena

– Meillä on sopimus traktorityöstä Vantaan kaupungin kanssa ja samaan peruskoneeseen voidaan asentaa lisälaitteita, kunhan lisälaitteiden korvauksesta sovitaan. Meille Jaken kaivukoneen hankinta ja sen käyttö hoitoalueella on kätevä lisä, Jussi perustelee. Työnjohdon opastustöitä vähentää, että sama urakoitsija hoitaa omalla alueellaan useampia töitä, kun paikat jo tunnetaan ja hoitotarpeet havaitaan nopeasti, Jussi kertoo. Kaikista töistä toki sovitaan työnjohdon kanssa etukäteen.

– Vastaamme näiden alueiden niittotöistä ja traktori on lähes koko kesän tällä alueella klo 7–15.30 välisen ajan niittämässä kevyen liikenteen väylien ja ajoteiden penkkoja. Kun jossain on tarvetta ohjata vettä, se havaitaan niittotöissä. Penkat sortuvat ja tukkivat rumpuja, jolloin ne pitää kunnostaa.
Koneita säilytetään Vantaan kaupungin varikolla aidatulla alueella ja sieltä tarvittavat työlaitteet on kätevä noutaa. Talvella varikolla käytössä  ovat myös lämmitystolpat. Lämmin ohjaamo ja kirkkaat lasit parantavat liikenneturvallisuuttakin, kun varikolta lähdetään liikenteen sekaan.

Kaivukoneella puistotöihin

Jaken kaivukonetta on käyttänyt pääasiassa Jussin työntekijä Alasen Mikko. Mikko on ollut Jussin töissä kolmisen vuotta. Sitä ennen kokemusta oli karttunut esimerkiksi pyöräkuormaajatöistä ja erilaisista kaivulaitteista; pikku Yanmarista 20-tonniseen tela-alustaiseen kaivukoneeseen.
– Epäilin hieman etukäteen, jotta mitenkähän tällä kaivutyö käy, kun traktoriin kaivukone kiinnitetään, Mikko tunnustaa. Kun kone on ollut pari viikkoa käytössä, kaivaminen käy jo luontevasti. Pari päivää meni totutellessa ohjaimiin ja alkuun oikea käsi hakeutui Valtran kyynärnojan joysticiin, jolla ohjataan etukuormainta, Mikko muistelee.
– Tälläkin kaivukoneella on jääty jo kiinni niin etteivät tasauspyörästön lukot auttaneet. Puomilla saa perän ilmaan ja tällä pystyy auttamaan itseään, jolloin pahasta paikasta pääsee myös pois, Mikko kertoo.

Taakseajo kätevä

Taakseajolaite on kaivukäytössä ehdoton. Tällöin konetta voidaan siirtää kääntämättä penkkiä. Kun penkki kääntyy taakse ja penkkiä saa siirrettyä lähemmäs takalasia, sekään ei haittaa, että kaivulaitteen pukki on kauempana kuin vaikka traktorikaivukoneissa. Kun pukki on etäämmällä, ei kauhakaan taitu traktorin alle.

Perusvarustukseen kuuluu kauhan kallistus, joka taajamahommissakin on ehdoton. Rototilt olisi toki myös kätevä, mutta se nostaa koneen hintaa melkoisesti. Kauhan vaihto on nopea tehdä, kun kauha on kiinni pikalukituksella.
– Rakennuksen pohjia tällä tuskin aletaan kaivaa, mutta rumpuja laitetaan kuntoon ja ojia kaivetaan, jotta vesi saadaan liikkumaan oikeaan suuntaan, Jussi kuvailee käyttötarkoitusta kaivukoneelle.

– Meidän töissä tämä on ollut kätevä ja riittävä pieniin kaivutöihin. Jos työmaalle olisi haluttu tuoda vaikka normaali traktorikaivuri, olisi se pitänyt kilpailuttaa erikseen. Siksi oikeastaan päädyin tuohon ja katsotaan, mitä sillä pääsee tekemään, Jussi perustelee.

Tuppeen sovitettu

Jaken kaivulaite on Jussilla kiinni Jaken 800 sovitteissa. 800 sovitteet on myös toisessa Valtrassa, jota käytetään puutavarakuormaajan kanssa käytännössä läpi vuoden. Koneen irrottamiseen ja kiinnilaittoon menee reilu vartti, kun hydrauliikassa on kiinni vain meno ja paluu. Ohjaimia ei välttämättä tarvitse irrottaa kyynärnojista.
– Jossain vaiheessa pitää melkein hankkia kolmas pe­ruskone, jossa on myös 800:set sovitteet, kun puutavarakuormainta, kaivulaitetta ja piennarniittolaitetta tarvitaan ehkä joskus samaan aikaan, Jussi pohtii.

Mikko on usein niittänyt kesäisin. Taajamassa esteitä on paljon ja puomia pitää usein siirtää edestakaisin, jotta esteen pääsee kiertämään. Sivuttaissiirto aiheuttaa aina pientä huojuntaa traktorissa.
– Nostolaitteisiin kiinnitettynä turhaa huojuntaa oli kyllä enemmän kuin nyt Jaken 800-sovitteissa. Kone kun on nyt lähempänä traktoria ja sovitteissa niittolaite on tukevasti kiinni, Mikko kehuu.

Niittoon käytettävässä traktorissa on 400 kiloa vastapainoa vanteessa, jotta tasapaino yhdistelmällä on parempi. Kun niitetään viimeistä kolmatta työleveyttä Side Schopperilla, palarengas on nurmella, mutta nurmeen ei jää jälkiä renkaasta.

www.valtra.fi
www.jake.fi
www.lumimyyra.fi

Lue seuraavaksi