Uutiset

Yleinen

Loimihuolto huoltaa

Loimihuolto Oy on hoitanut Loimaalla Case IH:n huoltoja vuodesta 2001 Agritekin sopimushuoltona. Toiminta laajeni New Hollandin huoltoihin 2016. Huoltoa tehdään myös muulle Agritekin maahantuomalle kalustolle sekä muiden merkkien koneisiin. Neljä vuotta sitten Loimitraktori Oy aloitti myös Case IH:n myynnin New Hollandin rinnalla. Järjestely on ollut toimiva.

Janne Mäkelä Loimihuolto Oy:n huoltohallissa. Hallissa on töissä Jannen lisäksi viisi asentajaa, joista yksi hoitaa asiakaspalvelua.

Kun myyntimäärät vuosien varrella ovat laskeneet traktoripuolella, on pitänyt sopeuttaa toimintaa uuteen tilanteeseen. Kun Loimaalla maaliskuussa vuonna 2016 traktorimyyntiä virtaviivaistettiin, sopi huollon virtaviivaistaminen siihen samaan hetkeen. Nyt Loimitraktori ja Loimihuolto toimivat samassa rakennuksessa. Loimitraktorin konemyynti on samassa asiakastilassa kuin Loimihuollon varaosamyynti ja huollon asiakaspalvelu. Konemyynti tukee huoltoa ja toisin päin, kun asiakkaat pääsevät samalla oven avauksella hoitamaan useampia asioita.  

Timo Hulmi on tehnyt traktorikauppaa yli 30 vuotta. Loimaalle toimitetaan sekä Case IH:n että New Hollandin traktoreita ja puimureita. Paljon tehdään myös työkonekauppaa.

Loimitraktori ja Loimihuolto

Epidemia-aika on vaikuttanut traktoripuolellakin. Uusia traktoreita voi ostaa, mutta toimitusviikkoa saatikka kuukautta ei vielä voida luvata. Käytettyjen koneiden varastokin on pienentynyt huomattavasti vuosien takaisesta. Uuden kaupan hiipuessa ei vaihtokoneitakaan tule samaa tahtia.

Työkoneita sai vielä huhtikuun lopussa Potilan tehtaalta, kun komponenttivarasto oli kunnossa. Keväälle oli siis muokkaimia vielä tarjolla.

Loimitraktorin vetäjä Timo Hulmi on aloittanut traktorikauppaa 23-vuotiaana eli reilu 30 vuotta sitten. Loimihuollon Janne Mäkelä on hieman nuorempi, mutta jo pikkupojasta saakka hän on ollut koneiden kanssa tekemisissä. Jannen isoisä aloitti huoltoalan parissa jo 1970-luvulla ja Jannen isä 10 vuotta myöhemmin. Isä jatkaa edelleen alalla.

Vuosien varrella on tuttavapiiri Jannella laajentunut monista yhteyksistä. Loimihuolto oli aikoinaan Case IH:n jälleenmyyjänä. Aikoinaan Loimihuolto perusti myyntipisteen Forssaan 2003, mutta toiminta ei kannattanut. Vuonna 2013 avattiin toimipiste Turkuun, joka lopetettiin vuonna 2016, kun Loimaan uusi toimipiste avattiin. Forssan ja Turun ajoilta käy edelleen samojen asiakkaiden koneita Loimaalla huollossa. ”Aikoinaan olin Lempäälässä mukana Pirkanmaan Konerenkaan toiminnassa ja hoitelin huoltoja. Edelleen samojen asiakkaiden koneita käy Pirkanmaalta Loimaalla huollossa. Osittain asiakkaiden valintaa huoltopaikoissa tehdään myös traktorimallin perusteella. Case IH:n Magnumeita ja vanhempia CVX:iä on Loimaalla paljon ja myös kyseisiä malleja tulee huoltoon kaukaa, ympäri Suomen.

Huolloilla ei ole enää oikeastaan voi olla toimialueita, kun asiakkaat päätyvät johonkin luottohuoltoon tavalla tai toisella. Huoltoauton kanssa kierretään hieman suppeampaa piiriä. ”Itse käyn yleensä tekemässä huoltoautoa vaativat työmaat tai sitten jompikumpi reissutöitä tekevistä asentajista”, Janne kertoo.

Halli täynnä väkeä

”Loimihuolto Oy:tä omistetaan yhdessä vaimon, Piian kanssa, joka hoitaa Loimihuollon taloushallintoa ja markkinointia eikä palavereihin mene pitkiä aikoja, kun asiat on päätetty”, Janne kertoo.

Piia Mäkelä hoitaa Loimihuollon paperitöitä.

Huollossa on henkilökuntaa viisi, joten jos kaikki ovat Loimaalla samaan aikaan hallilla, niin ahdasta alkaa olla. ”Meillä on nyt hyvä tilanne, kun asentajia on nyt riittävästi. Nuoria kuitenkin pitäisi saada enemmän alalle ja jäämään alalle. Nythän moni nuori tulee, on muutaman vuoden ja tämän jälkeen aloittaa viljelijänä”, Janne kertoo. ”Jokaisesta alalle tulevasta pitää toki olla kiitollinen ja maatilataustaiset ovat yleensä hyviä tekemään töitä. Asentajan palkallakin elää kohtalaisesti ja työ on vaihtelevaa”, Janne jatkaa.

Kun töitä suunnitellaan, joudutaan pohtimaan myös, paljonko työ vaatii tilaa. Jos puoli traktoria puretaan, edellytetään tuplasti tilaa normaaliin huoltoon verrattuna.

”Itse kierrän paljon huoltoautolla maakunnassa. Kesällä laitetaan rehukoneita kuntoon ja korjataan traktoreita, jotka ovat rikkoutuneet toukotöillä. Syksyn puimurihuoltokierros vie aikaa noin kuukauden, joten kasvukausi on korjaamon töiden puolesta tiukkaan aikataulutettu”, Janne kertoo. Loimaalla on iso kanta New Hollandin puimureita, kun uusiakin myydään kymmenkunta joka vuosi ja lähistöllä on myös useampi Case IH:n rumpupuimuri. Myös uusien traktoreiden ja puimureiden luovutushuollot työllistävät pitkin vuotta.

”Lähiseudulla on myös käytettynä tuotuja koneita kohtalaisen paljon, jotka työllistävät usein ensimmäisenä vuonna enemmän kuin kotimaiset vaihdokit”, Janne toteaa. Koneiden huolloissa on havaittavissa selkeitä kulttuurieroja jo vaikka Suomen ja Baltian-maiden välillä.

Tarvikkeet hyllystä ja verkkokaupasta

”Tarvike- ja varaosapuoli on meidän toinen tukijalka ja se työllistää kaksi henkilöä. Varaosapuolelta syötetään myös omaa huoltoa”, Janne kertoo. Hyllynimikkeitä on noin 15000 ja niitä on nyt syötetty verkkokaupan järjestelmään, joka palvelee myös omaa myyntiä tiskiltä. Verkkokauppa aukesi nyt pääsiäisen aikaan huhtikuussa.

Asiakkaille pitää olla tarjolla laaja valikoima tarvikkeita.

Alkuperäisosia käytetään monesti huollossa, mutta asiakas saattaa valita myös tarvikeosan käyttöön ja se on hyväksyttävä. ”Valikoimissa on lähinnä isojen tukkujen Granitin, Krampin, Sparexin tuotteita, joissa niissäkin on joskus melkoiset hintaerot”, Janne kertoo.

Kun kone tulee huoltoon, niin asiakas yleensä tietää, mitä normaalin huollon lisäksi korjataan. Silloin keskustellaan vaihtoehdoista, miten työssä edetään. Jos huollon aikana ilmenee uutta, niin asiakkaan kanssa keskustellaan uudestaan ja päivitetään tilanne.

”Meillä on tarjolla merkkiöljyistä Ambra ja Ackela muuten valikoimissa Arborin, Castrolin ja Teboilin valikoima. Öljyjä myydään paljon sekä 20 litran astioissa että tynnyreissä”, Janne kertoo. ”Asiakkaalle myydään mitä merkkiä hän haluaa ostaa. Suositella voidaan myös, mutta päätös on asiakkaan”, Janne painottaa. Etenkin vanhaan koneeseen laitetaan öljyjä joustavammilla kriteereillä.

Arvokkaampi ja hieman laadukkaampi öljy saattaa tulla halvemmaksi pitkällä tähtäimellä, vaikka litrahinnassa ero ei ole suuri.

Huoltopuoli kehittyy

”Toki huollon toiminnoissakin on kehitettävää esimerkiksi kunnostettujen osien suhteen. Agritek aloitti tehtaan peruskunnostamien vaihdelaatikoiden ja muiden remain-osien toimittamisen. Vaihdelaatikoita tai kytkinpakkoja vanhoihin koneisiin voisi toki kunnostaa itsekin varastoon”, Janne pohtii. Tällöin komponentti olisi nopea vaihtaa. Toiset vaihdelaatikot tosin ovat nopeita korjata paikallaankin.

Agritekin tehdaskoulutukset ovat lisääntyneet ja sieltä saa parhaan opin. ”Meillä yksi ongelma on se, että koulutuksiin ei yleensä mahdu kuin yksi asentaja jokaisesta huoltoliikkeestä, jolloin kierto on meillä hidas”, Janne toteaa. Koulutus on jokaiselle asentajalle tärkeää, jotta työ saadaan mielekkääksi, tuottavaksi ja tehokkaaksi. Se on myös asiakkaan etu, kun laskutettavia tunteja tulee vähemmän.  

Tietotekniikka on nykypäivänä suuressa osassa koneiden korjaamisessa. Loimihuollolla on käytettävissä Datar-vianetsintälaitteisto, jolla voidaan hakea vikoja kaikista sähköisistä ja hydraulisista järjestelmistä.

Ajoissa huoltoon

Nyt toukotyöt ovat jo käynnissä monessa paikassa. ”Haluaisin edelleen muistuttaa asiakkaita huoltojen teettämisestä ajoissa ja etenkin huoltoajan varaamisesta. Varaukset ovat toki aikaistuneet, mutta varsinkin viimeisten huoltojen tekeminen ajallaan ennen työsesonkia on haastavaa, jos jonossa on kahden viikon tai kuukauden työt”, Janne muistuttaa.

Agritek Top Servicen kautta on mahdollisuus saada.

Nyt kun kassavarat joillain asiakkailla ovat niukat, tarjoamme huollossa ja varaosissa Agritek Top Service -rahoituksen kautta maksuaikaa 1000-20000 euron summille. Se antaa asiakkaalle tarvittaessa pelivaraa, kun me emme voi olla rahoituslaitos, Janne päättää.

Lue seuraavaksi