Uutiset

Yleinen

Lisää kauhaharjoja ja ergonomiaa

Harjauskausi alkaa keväällä yllättävän äkkiä. Perinteisesti kauhaharjalla paras työjälki saadaan raapimalla asfaltista irti mekaanisesti sora, mikä talven aikana on tarttunut kiinni. Harjauskauden aikana on paikoitellen vielä varjoisissa paikoissa jäätä, jota peittää suojaava hiekkakerros ja lumi. Jotta asfaltin päällä oleva hiekka ja suola saadaan mahdollisimman vähillä ajoilla pois, yleinen työlaite taajamissa on kauhaharja.

Kauhaharjan ominaisuudet perustuvat kulutuslevyllä raapimiseen, harjaan, jolla kerätään irtonainen tavara kauhaan ja pölynsidontaan, jolla estetään pölyn hallitsematon leviäminen ympäristöön. Metallin ja soran hankaamisesta kuuluva kirskuva ääni ei ole miellyttävä, mutta menetelmä on tehokas ja siksi suosittu. Kauhaharjassa ei joissain tilanteissa olisi haittaa etuterästä, jolla voitaisiin tasata ennen lattaa isommat läjät.

Lapinlahtelainen Lametal Oy esitteli kevättalvella 2014 uutuustuotteen, Stark-kauhaharjan pyörityslaitteen ja ensimmäiset pyörittäjät olivat jo asiakkailla käytössä kevään 2014 harjaustöissä. Yksi sellainen oli käytössä Joensuussa. Kääntyvän tukipyörän ja riittävän kellunnan ansiosta kauhaharja seuraa epätasaisenkin asfaltin pintaa. Normaalitilanteessa tässä jouduttaisiin peruuttamaan. Harjalaitteen kääntäjällä saadaan parannettua työturvallisuutta, kun normaali ajosuunta kauhaharjalla voi olla myös työsuunta. Harjausta voidaan tehdä myös edestakaisin molempiin suuntiin, jolloin konetta ei tarvitse käännellä.

Yhdistelmällä päästään puhdistamaan hoitoaluetta aina optimaaliseen työsuuntaan, kun harjalaite kääntyy 180 astetta akselinsa ympäri. Harjaa voidaan pitää myös hieman vinossa, jolloin sivuharjaa ei välttämättä tarvita. Hoitoalue saadaan pyörittäjän kanssa nopeammin ja turvallisemmin siivottua kuin perinteisellä kauhaharjalla. Kun ollaan liikkeellä pyörittäjän kanssa väylät saa nopeammin puhtaaksi ja silloin on vähemmän haittaa muille kulkijoille.

Hiekanpoisto on melkoista raatamista koneille. Kun kauha halutaan tyhjentää, käännetään harjaosa taaksepäin, ja pudotetaan kerätty tavara lavalla tai kasalle, kuten normaalisti kauhaharjassa. Stark. Myynti katso yhteystiedot kotisivuilta.

Pyöritettävän harjalaitteen etu on se, että laitteella voidaan ajaa katua puhtaaksi kumpaan suuntaan tahansa. Tällöin kuljettaja voi ensinnäkin valita tarkoituksenmukaisen ajosuunnan esimerkiksi lähtiessään seinän vierestä, väistäessään esteitä tai siivotessaan parkkipaikalla pysäköintiruutuja. Tällöin ei tarvitse kääntää koko yhdistelmää, jotta saadaan haluttu harjaussuunta, vaan riittää harjauskoneen pyöritys.

Keväällä 2015 toimitettiin asiakkaalle ensimmäinen sarjavalmisteinen Snowekin valmistama Circulus. Circulus on alun perin rakenteensa puolelta suunniteltu pyöritettäväksi työlaitteeksi. Kevennys on Circuluksessa toteutettu kahdella liu´ulla puolellansa, joissa tapit pääsevät väljästi kulkemaan. Kuljettaja näkee kellunnan pelivaran ohjaamoon. Traktorin raideleveys on sama kuin harjalaitteen. Tässä kuljettaja saa ajaa eteenpäin ja hän pystyy koko ajan tarkkailemaan liikennettä ja harjan toimintaa.

Pyöritys on kätevä, kun harjalaitteen kanssa päästään aivan seinän tai portaan viereen. Näin vähennetään käsityön tarvetta. Normaalit urakat eivät paljon käsitöitä siedä, jotta liiketoiminta olisi kannattavaa.

Kun tarkastellaan harjaukseen käytettävää aikaa, niin aina kun harja on alhaalla ja puhdistetaan hiekkaista aluetta, työ etenee. Pyöritettävän harjalaitteen kanssa työ etenee ilman turhia katkoksia, kun työtä voidaan tehdä molempiin suuntiin ajettaessa.

Kun harjataan laajempia alueita kuten parkkipaikkoja, pyöritettävällä harjalla saadaan ajettua aluetta meno-paluuna kääntämättä yhdistelmää. Riippuen yhdensuuntaisen matkan pituudesta ja kertyvän tavaran määrästä, hyöty vaihtelee. Lyhyissä yhdensuuntaisissa harjavedoissa yhdistelmän kääntäminen vie suhteessa pidemmän aikaa. Kääntymiseen on monesti vielä ahdas tila, jos alueella on vaikka valaisinpylväitä tai istutuksia.Turvallisempaa on toki ajaa eteenpäin ja silloin voidaan tarkemmin hyödyntää myös koko työleveys.

Vesi  pölynsidontaan johdetaan ympäripyörivästä liittimestä harjaosaan. Myynti Turun Konekeskus, Konevel Oy, Lakkapää.

Paljon kauhaharjaa vielä hinataan perässä peruuttaen, mutta työlaitteen pyörittäminen ajosuuntaan on tullut jäädäkseen. Pyörittäjiä ei ole myyty valtavasti, mutta kiinnostus niihin on kasvamassa.

Kuvat Starkista Joensuu 2014 ja Snowekista Eurajoki 2015

Lue seuraavaksi