Uutiset

Yleinen

Kustannustehokas ja sisältä korkea – Lindab-konehalli

Jukka Vanha-Kämppä viljelee Punkalaitumella, Teikarlan kylässä vuokramaiden kanssa noin 100 hehtaarin tilaa ja pitää lihasikalaa, jossa tällä hetkellä on 440 sikaa. Tämän kokoisella tilalla tarvitaan jo kohtalaisen paljon katettua tilaa, jotta saadaan kaikki koneet, lannoitteet ym. suojaan sateilta ja auringonpaisteelta.

Viime keväänä Jukka Vanha-Kämppä lähti Lindabin lehtimainoksen perusteella suunnittelemaan konehallin hankintaa. Toki hän pyysi tarjoukset kolmelta muultakin hallitoimittajalta, mutta Lindab-konehalli oli kokonaiskustannuksiltaan edullisin. Toinen tärkeä valintakriteeri oli hallin rakenne eli kolminivelkehä, mikä mahdollistaa halliin suuren sisäkorkeuden. Esimerkiksi lannoitteiden purkaminen nosturilla on huomattavasti helpompaa ja nopeampaa, kun tilaa on riittävästi eikä tarvitse koko ajan varoa nosturin osumista kattoristikoihin. Jukka Vanha-Kämpän konehalli on melko iso maatilakäyttöön, koska se on kooltaan 20×60 metriä eli 1200 neliötä ja seinäkorkeus on 6,5 metriä.

 

Konehallin rakentamisen vaiheet

Lindab-konehallin rakentaminen on tehty tilaajalle helpoksi, sillä nykyään maanviljelijöilläkin on töitä riittävästi omasta takaa eikä kaikkea tehdä enään itse alusta loppuun, kuten aikaisemmin. Lindabilta saa lähes kaiken ”avaimet käteen” -periaatteella, jos haluaa. Tarvittavat piirustukset, rakennekuvat ja lujuuslaskelmat tulevat Lindabilta valmiina, tarvitsee viedä vain rakennuslupapaperit kunnan rakennusviranomaisille ja hankkia vastaava mestari työmaalle. Hallin suunnittelusta, tarvikkeiden tilauksista ja toimituksista koko hankkeen ajan vastasi Oy Lindab Ab:n projekti-insinööri Teemu Turunen.

Kun lupa-asiat ovat kunnossa, voidaan aloittaa perustuksien tekeminen. Jukka Vanha-Kämpän tilalla jouduttiin ajamaan mursketta hallin pohjaan melkoisesti, koska sijoituspaikka oli muuta aluetta paljon alempana. Murskeella ja jyrällä hallin perustuksista saadaan kuitenkin todella lujat. Hallin betoniset pilarianturat tulivat suoraan Mouhijärven Betoni Oy:ltä ja niiden asennuksen hoiti ammattitaidolla suoraan asiakkaan kanssa asennusurakasta sopimuksen tehnyt Juhani Välimäen asennusliike. Linjassa ja oikeassa korkeudessa olevat pilarianturat helpottavat suuresti hallin runkorakenteiden asennuksessa. Tämän hallin osalta mittatoleranssit olivat alle 8 millimetriä, mikä vaikutti todella tarkalta, kun katseli isoja betonianturoita.

Hallin teräksiset runkorakenteet eli kolminivelkehät saapuivat työmaalle yhdellä puoliperävaunukuormalla suoraan Oy Lindab Ab:n Tanskan tehtaalta kolmas päivä marraskuuta. Mukana tuli myös toinen auto, jossa oli järeä nosturi. Nämä tanskalaisen Karl Molinin kuljettaja/asentajat Henrik Jensen ja John Sørensen kokosivat Ensio Stenvallin ja hänen poikansa Karin avustuksella hallin rungon päivässä käyttäen apunaan kahta kuukulkijaa. Kehien asennusvälit vaihtelivat 4 metristä 7 metriin ja kehät tuettiin toisiinsa teräsorsilla asennuksen ajaksi. Molemmissa päädyissä kaksi kehää tuettiin lisäksi toisiinsa ristituilla, jotta hallin runko saatiin suoraan.

I-teräsprofiilien etuna kotelopalkkeihin on niiden huollettavuus jälkikäteen. Niihin ei kondensoidu kostetteutta sisäpuolelle, kuten useiden valmistajien käyttämiin kotelopalkkeihin vaan mahdolliset vauriot on helppo havaita ja korjata myöhemmin.

Rungon ollessa valmis, on vuorossa teräksisten Z-katto-orsien asennus, joka kestää noin 3 päivää. Tämän jälkeen asennetaan kattopellit sekä valokatteet ja seinäorret sekä -pellit, joiden asennus kestää tavallisesti parin viikon verran. Profiloitujen kattopellien alapinnassa on Nondrip-antikondenssikäsittely, joka vastaa perinteistä aluskatetta. Katon valmistuttua vuorossa ovat seinät. Tässä kohteessa tilaaja toimitti itse puiset seinäorret, jotka asennusryhmä asensi seinäpeltien alle. Jukka Vanha-Kämpän konehallin toiseen päähän tulee lämpöeristetty huoltokorjaamotila, jonka pituus on 10 metriä ja leveys 20 metriä. Tämän tilan seinät eristetään Thermisol Oy:n toimittamilla pelti-villa-pelti elementeillä. Tila varustetaan yhdellä eristetyllä 5,5×6,0 metrin nosto-ovella. Kylmän hallin päätyyn tulee 10×6 metriä oleva liukuovi ja pitkälle sivulle kolme kappaletta 7×6 metriä olevaa liukuovea. Tarkoitus on saada halli päältäpäin valmiiksi vielä ennen talven tuloa, joten ainoastaan 1200 neliön lattiavalu jää ensin kesäksi.

www.lindab.fi

Miika Nyrö

 

 


Lue seuraavaksi