Uutiset

Yleinen

Kuivikkeiden levitys hoituu kurottajalla – Lucas Raptor -paalisilppuri mahdollistaa tehokkuuden

Isotalo on jo 2000-luvun alusta saakka hoitanut monipuolisesti maatilan töitä kurottajan avulla. Sillä hoidetaan esimerkiksi rehun jako sekä lannan poistot karsinoista. Kuivitusta tehostamaan hän päätti hankkia myös kurottajasovitteisen koneen ja tällöin parhaaksi vaihtoehdoksi osoittautui Konefarmi Oy:n edustama Lucas Raptor -paalisilppuri. Lucas Raptor on nyt ollut käytössä muutamia kuukausia ja kone on osoittautunut tehokkaaksi ja toimivaksi. Yhdistelmä on käytössä yleensä kaksi kertaa vuorokaudessa ja keskimäärin kuivitukseen kuluu nelisen paalia päivässä.

Nopea kiinnitys ja tehokas jakelu

Isotalo antaa kiitosta John Deeren ja Raptorin nopealle toimintakyvylle. Paalisilppuri kytketään pikakiinnityksellä ja sähköjen sekä hydrauliikan liittämisessäkään ei saa yhteensä kulumaan minuuttia kauempaa. 21-milliset hydrauliputket riittävät käytössä mainiosti eikä öljy pääse kuumenemaan liikaa. Paalin silppurin sisään koukkaaminen sujuu kokeneelta kuljettajalta hetkessä ja ennen hydraulisesti käytettävän luukun sulkemista on helppo irrottaa myös paalinarut tai -verkot. Näppärällä ja nopealla kurottajalla pääsee helposti ahtaampiinkin navetoihin ja  Isotalolla käytävät ovat leveitä.

Isotalo laittaa repijän käyntiin ja ketjukolakuljetin vie normaalikokoisen olkipaalin repijälle, joka muuttaa paalin mullien karsinaan leviäväksi kuivaussilpuksi parissa kolmessa minuutissa. ”Repijä saisi olla ehkä hieman tehokkaampi, mutta muuten Raptor on osoittautunut todella hyväksi sijoitukseksi tehokkuuteen ja samalla myös työturvallisuuteen”, kertoo Isotalo. ”Hankintahinnaltaan Raptor on hinattavaa laitetta edullisempi, mikä on tietenkin positiivinen seikka”, jatkaa Isotalo.

Viimeisteltyjä ominaisuuksia

Lucas Raptorin vahvuutena on huoltotoimien helppous. Normaalilla rasvauksella pääsee erittäin pitkälle ja kone ei juuri muuta kaipaa. Kiitosta saa puhallustehon voima, sillä käytäntö on osoittanut kuivauksen onnistuvan jopa 20 metrin etäisyyteen.

Koneen mitat ovat mukavan kompakteja, sillä kokonaisleveys on ainoastaan 1,8 metriä ja korkeus 2,38 metriä, mitkä mahdollistavat kuivauksen ahtaillakin käytävillä. Painoa koneella on 1210 kiloa ja silputtavalla paalilla saa olla painoa 650 kiloa. Koneen hallintalaitteet sijaitsevat loogisella paikalla kurottajan ohjaamossa ja niiden käyttö sujuu mainiosti muutaman päivän tutustumisen jälkeen. Hallintalaitteiden avulla säädetään helposti koko laitetta kuten etuluukkua, repijää sekä puhallustorvea, joka kääntyy 270 astetta. Näyttöruutu sijaitsee silppurin kurottajan puoleisessa päädyssä ja sen avulla näkee hyvin tarkkaan mitä koneessa on meneillään.

www.konefarmi.fi

Lue seuraavaksi