Uutiset

Yleinen

KSM:n 550 kW:n lämpökontti kotieläinrakennuksen lämmittämiseen

– Hakkeella lämmittäminen on kuitenkin edullista verrattuna öljyyn, Juha-Pekka Toukola Agri Toukola Oy:stä toteaa.
– Minulla on käytössä toinenkin KSM:n hakekontti, jonka teho on 145 kW. Tämä uusi konttikin on hankittu broilerkasvattamoiden lämmittämiseen. Lämpöä tarvitaan läpi vuoden, kesällä toki vähemmän. Jos kesällä on hiemankin kosteampaa ilmaa, pitää kattila olla päällä, jotta rakennuksessa saadaan ilmanlaatu pysymään haluttuna ja eläimillä on optimaaliset olosuhteet, Juha-Pekka muistuttaa.
Lämmityskontti on rakennettu vanhaan 40 jalan merikonttiin. Kattila ja hakevarasto ovat siinä peräkkäin, jolloin koko laitos on tuotu paikalle kerralla ja kytketty sähköt ja vesikierto.
KSM:n kattilan nimellisteho on 550 kW ja minimissään se tuottaa 20 kW. Kattila on asennettu vasta keväällä, joten viime talven pakkaskoettelemukset jäivät väliin.
Sen verran kattila on ylimitoitettu, että kovienkin pakkasten yli sillä pitäisi selvitä.

Pitkä pesä

– Nyt kattilalla on keväästä tuotettu lämpöä noin 200 MWh ja tuhka-astiassa on reilu kottikärryllinen tuhkaa. Puhtaasti kattila on polttanut hieman kosteankin hakkeen. Pitkä, porras-arinainen pesä ehtii hyödyntää palokaasut tarkasti ja kivet pesän takana ovat vielä aivan puhtaat.
Kattilassa nuohous hoituu automaattisesti. Nuohous hoidetaan mekaanisesti kierukoilla, jotka ohjelmoidaan siivoamaan savukanavat määrävälein. Kattilan tekniset tiedot lupaavat 92 % hyötysuhteen ja palamisen puhtautta seurataan jäännöshappianturilla.

Hakkeen kulku

– Minulla on Junkkarin laikkahakkuri, jolla haketan itse yleensä ylivuotista rankaa, Juha-Pekka kertoo. Silloin hakkeessa ei ole tikkuja.
Hake varastoidaan katon alla ja syötetään suppiloon etukuormaimella tai kurottajalla. Hakevaraston kansi aukaistaan hydraulisesti. Hakevarastosta hake siirtyy pohjan tankopurkaimella ja kolmella ruuvilla pesään. Hakeruuvit kiertävät ulkokautta, jolloin palon estävä sulku on saatu rakennettua väliin.

Automatiikkaa ja etäohjausta

Kaikkia lämpölaitoksen toimintoja voidaan etäohjata. Viereisen broilerihallin olosuhteita ja ruokintaa hoidetaan ja seurataan samoin osittain netissä.
– Saman linkin kautta pääsen seuraamaan ja säätämään myös lämmitystä. Sama näkymä kuin kontin ohjauskeskuksessa saadaan myös näkymään kotitietokoneessa. Yhteys saadaan kattilaan ja kattilaa voidaan ohjata ja muuttaa vaikka ruuvien käyntisyklejä tai tuhkaraappojen käyntiaikoja, Juha-Pekka esittelee.
Myös hakkeen määrää varastossa päästään seuraamaan, jotta hake ei pääse loppumaan. Jos lämmöntuotannossa tulee häiriöitä, hälyttää laitos kännykkään.
Tarkoitus on polttaa omaa haketta, mutta mahdollisuus on toki myös muuhun bio­energiaan, pellettiin, viljaan ja briketteihin.
– Kontti ei ole halpa, mutta meillehän kontti on kätevä, ja ratkaisu oli helppo, kun hakelämmitys saatiin sillä kuntoon. Kontti voidaan myydä tai siirtää johonkin toiseen paikkaan tuottamaan lämpöä. Lämpöyrittäjänä en vielä ole ollutkaan, Juha-Pekka toteaa. Aina lämpöä kuitenkin tarvitaan.
– Aika näyttää, miten tämä oikeasti toimii, mutta tähän mennessä laite on ainakin herättänyt luottamusta, Juha-Pekka tiivistää.     
www.ksm.fi
www.st1.fi

AgriToukola Oy
Aikoinaan 2003 Juha-Pekka hommasi itsellensä kana­latarvikkeet suoraan valmistajalta ja Juha-Pekka päätyi samalla maahantuojaksi.
– Maahantuontia teen muun toiminnan ohella. Kun itsellänikin on koti­eläimiä, tulee laitekehitystä seurattua aivan toisella tavalla, kun on mukana myös laitetoimittajana. Minulla on huippuluokan päämies, tanskalainen Landmeco Juha-Pekka kehuu.
Ehkä kollegoiden tapaaminen on se, miksi maahantuonti myös on mielekästä. Uusia oivalluksia saa itse ja niitä pystyy myös välittämään muille siipikarjatiloille, Juha-Pekka pohtii.

www.agritoukola.fi
www.landmeco.dk
 

Lue seuraavaksi