Uutiset

Yleinen

Horschilla maanmuokkaukseen

Horschin työlaitteet maanmuokkaukseen ovat saaneet kiitosta Horschin kylvökoneiden ohella. Etenkin keskimääräistä isompien tilojen kalustona Horschin työlaitteet ovat olleet kysyttyjä. Y-Agro järjesti muokkauskoneiden esittelytilaisuuden Ari Niemen pellolla Kouvolan lähellä marraskuussa, kun syysmuokkauskelit olivat parhaimmillaan. Syksyn kuivuus piti pellot kovina lokakuun lopulle, mutta nyt sade oli pehmittänyt peltoa muokkauskuntoon.

Kova pakkanen on hyväksi maan rakenteelle, mutta se ei riitä. Ensi satokautena maan rakenne ainakin pitäisi olla parempi kuin viime satokautena, kun kovat pakkaset ja syvälle ulottuva routa rikkovat maan tiivistynyttä rakennetta. Kun routa repii, parantaa se maan ilmavuutta ja kykyä sitoa myös vettä. Toki maan rakenteeseen vaikuttaa myös aikaisempina vuosina ollut kasvipeite ja kasvuston muokkaus parantamaan maan rakennetta. Syksyn muokkaus edesauttaa kasvuston hajoamista.

Fendtin 724 veti kevyen oloisesti Terrano 3 FX –kultivaattoria. Kultivaattori on monikäyttöinen ja se multaa tehokkaasti kasvijätteen. Vetotehon tarpeen ilmoitetaan olevan alimmillaan vain 120 hv, mutta silloin muokattavien maiden pitää olla kevyitä. Muokkaussyvyys voidaan säätää 5-35 sentin välille, jolloin olosuhteiden mukaan voidaan valita sopiva syvyys ja tarvittaessa myös piikkimalli. Kultivaattori kierrättää maata yläkautta, jolloin maa ja oljet sekoittuvat tehokkaasti. Terranossa on TerraGrip-piikit ja pikakiinnitteiset kärjet, jolloin samalla koneella voidaan tehdä syksyllä muokkaus syvään ja keväällä kylvömuokkaus matalaan, kun kylvöalustan muokataan pohjan leikkaavilla kärjillä.

Terranossa on TerraGrip-piikit ja pikakiinnitteiset kärjet, jolloin samalla koneella voidaan tehdä syksyllä muokkaus syvään ja keväällä kylvömuokkaus matalaan, kun kylvöalustan muokataan pohjan leikkaavilla kärjillä.

Joker 6 RT-lautasmuokkaimessa vetokoneena oli 8320 RT tela-Jontikka paripyörillä. Telakonehan vetää eteenpäin koko telan mitalta, mutta yleensä takapyörän alle syntyy kuitenkin suurin pintapaine, kun keula pyrkii nousemaan hieman vetopisteestä riippuen. Paripyörillä ehkäistään pintapaineen vaikutusta, mutta toisaalta parannetaan myös vetoa.

Joker 6 RT-lautasmuokkain töissä.

Horschin Joker 3.5 CT -lautasmuokkain Mono TG-kultivointipiikein, on tehokas tiivistyneen anturan poistaja ja oljen sekoittaja. Tässä 3,5 –metrisessä lautasmuokkaimessa on kuusi kultivointipiikkiä, jotka on sijoitettu hieman limittäin. Tällöin maa ei nouse patjana vaan jokainen piikki tekee oman uransa. Maa irtoaa ylöspäin ja maa pyörähtää osittain ympäri, jolloin maa ja oljet sekoittuvat tehokkaasti.

Horschin Joker 3.5 CT -lautasmuokkain Mono TG-kultivointipiikein.

Kultivointipiikit ja lautaset ovat kätevät etenkin tiivistyneillä pelloilla, jonne halutaan lisää kuohkeutta. Kun lautasmuokkain rikkoo kokkareet ja pilkkoo vielä olkea, saadaan lopputulokseksi melkein valmis kylvöalusta. Muokkausjäljessä tallustellessa maa tuntui painuvan jalan alla.

Ari Niemi kertoo, että lokakuun aikana muokkaus ei olisi onnistunut kunnolla, kun maa oli kovaa. Sade pehmitti sopivasti peltoa, muttei tehnyt siitä liukasta.

kuvat Kouvolasta 3.11.2015

Lue seuraavaksi