Uutiset

Yleinen

Hankkija Oy saavutti tavoitteensa vuonna 2013

Hankkija John Deere

Hankkija Oy:n myynti vuonna 2013 oli 944,5 milj. euroa. Vertailukelpoisesti myynti oli samalla tasolla kuin vuonna 2012 ja yhtiön markkina-asema on säilynyt ennallaan. Liikevoitto oli 8,8 milj. euroa, kun se vuotta aikaisemmin oli 2,7 milj. euroa.

– Tuloksen paraneminen johtuu ennen kaikkea kustannusten alenemisesta ja onnistuneesta integraatioprosessista

Danish Agro–ryhmään, kommentoi Hankkijan toimitusjohtaja Ensio Hytönen.

Vuosi 2013 oli Hankkijalle ensimmäinen vuosi Danish Agro –ryhmässä, sen jälkeen kun ryhmä osti SOK:lta 60 % Hankkijan osakekannasta. Vuoden aikana eri toimintoja on integroitu yhteen, näistä suurimpia tuotantopanosten ja rehuraaka-aineiden hankinta.

S-ryhmään kuuluvien, maatalouskauppaa tekevien osuuskauppojen (Etelä-Pohjanmaan Osuuskauppa, Suur-Seudun Osuuskauppa ja Kymenlaakson Agrimarket Oy) kanssa on hankintaa koskeva yhteistyösopimus ja nämä osuuskaupat jatkavat Agrimarket-ketjuyhteistyötä.

Viime vuonna Hankkijan sisaryhtiön Y-Agron tuotantopanoskauppa siirtyi Hankkijalle. Jatkossa Y-Agro, joka toimi aikaisemmin toiminimellä Suomen Yrittäjien Maatalous Oy, keskittyy konekauppaan.

Hankkijan hallituksen puheenjohtaja, Danish Agro –ryhmän toimitusjohtaja Christian Junker on tyytyväinen Hankkijan ensimmäiseen vuoteen ja integraation onnistumiseen. Junkerin mukaan toiminnoista on löydetty runsaasti synergiaetuja, jotka ovat hyödyttäneet molempia yhtiöitä.

Viime syksynä Hankkija osti Virosta konekauppayhtiön, Baltic Agro Machinery Oü:n.

Hankkija Oy tunnusluvut 2013

   2013  2012
liikevaihto*  944,5 milj. euroa  971,0 milj. euroa*
 liikevoitto  8,8 milj. euroa  2,7 milj. euroa
 omavaraisuus %  31,7 %  22,2 %
 henkilöstö  924  1042

*Vuosien 2012 ja 2013 liikevaihtoluvut eivät ole vertailukelpoisia, koska Hankkija Oy:n tytäryhtiöt Hiven Oy ja SIA Baltic Feed myytiin vuoden 2013 aikana Vilomix Holding A/S:lle.

TP

Lue seuraavaksi