Uutiset

Yleinen

FMG:llä lanausta Vihdissä

FMG:n tielana on toimiva laite tienhoidossa. Tiestä irrotetaan kerros, montut tasataan ja pinta tiivistetään uudelleen. Painoa on runsaasti ja irtonaisen tavaran kiinnittävä pyörästö palauttaa tien normaaliin ajokuntoon. Yleensähän lanan jälkeen tien pinta on irtonaista soraa, jossa autoilijat tahtovat ajaa samoja kuljettuja raiteita. FMG:n lana on tienhoitokone, jolla tie palautetaan jälleen hyvään ajokuntoon. FMG:t myy AGCO Suomi.

FMG:n tielana on ollut Vihdissä käytössä kaksi kautta, joten kokemuksia on kertynyt jo sen kanssa töissä. Tielana valitaan hoitoalueen mukaan. FMG:n lana sopii etenkin hoitoalueille, joissa on paljon kääntymisiä ja pinta halutaan tiivistää heti hyvään liikennöitävään kuntoon.

Ville Väre on nuoresta (20) iästään huolimatta kokenut urakoitsijana jo paljon. Urakointi alkoi viisi vuotta sitten. Silloin Ville aloitti tienhoitourakoitsijana ja urakkamuotona on kokonaisurakka. Tämä tarkoittaa sitä, että Ville pitää tiet kunnossa kesät talvet. Oma ennakoiva panostus tienhoitoon näkyy kokonaisuudessa ja vastaisuudessa työn helpottumisena. Jos tietä lähdetään hoitamaan vasta viimeisenä hetkenä tai sen jälkeen, oma työ lisääntyy ja tiehoitokuntien osakkaat eivät ole tyytyväisiä.

Normaalisti lanat ovat moniventtiiliohjauksessa. FMG:n lanan saa varustettua myös joystick-ohjauksella, jota Ville piti ehdottoman hyvänä lisävarusteena. Jos lanaa pitäisi ohjata viidellä eri venttiilillä, loppuisivat jossain vaiheessa kädet kesken. Nyt kun kaikki toiminnot ovat kerralla käden ulottuvilla, työstä tulee sujuvaa.Muistiin voidaan asettaa ohjaimet toimimaan kuljettajan mieltymysten mukaan. Yhden vivun ohjaus helpottaa myös lanan irrottamista ja kiinnittämistä, kun traktoriin kytketään vain yksi meno-paluulinja ja sähköt. Tällöin ei myöskään tarvitse miettiä, miten päin letkut piti liittää.

Kaikki toiminnot ovat työtä aloitettaessa tuttuja, kun ohjaukset hoidetaan sähköisesti, eikä traktorin venttiilien virtauksista tarvitse ohjelmoinnin ja tallennuksen jälkeen enää välittää. Lanassa venttiilien ohjauksien parametrit voidaan ohjata etukäteen, jolloin kuljettajan tuntuma on joka käyttökerralla samanlainen. Muistiin voidaan ohjelmoida useiden käyttäjien haluamat asetukset ja esimerkiksi liikesuunnat ohjaimessa voivat olla eri käyttäjillä olla omansa kuten myös ohjainten toiminnot.

Riippumatta olosuhteista missä lanaa vedetään, niin aisaohjaus on oikeastaan ”välttämätön”. Ilman aisaohjausta lanalla joutuu tekemään laajat kaarrokset. Aisaohjauksen kanssa taas mahtuu kääntymään hieman ahtaammassakin liittymässä.

Tämä pätkä on peruskunnostettu ja tien runko pysyy kuivana. Myös pinnan hoitoon riittää tavaraa. Ylämäkiin tulee herkästi nimismiehen kiharaa. Kun lanattu tie saadaan tiivistettyä takapyörästöllä, irtotavaraa kiharoihin ei ole irtonaisena saatavilla. Se taas vähentää lanaustarvetta.

Lanassa voisi olla yhdet tiivistyspyörät vielä molemmin puolin, mutta ainakin oikealla puolella. Tällöin tie tulisi kauttaaltaan tiivistettyä reunastakin.

FMG:n lana nousee ja laskee rungolla järjestyksessä edestä, jolloin käsittelyn alku ja loppu saadaan häivytettyä. Keskiterän käännöllä lanasta tulisi myös lumikone. Tappiterä on kahdessa etummaisessa terässä. Tappi on kestävin ja tunkeutuvin, jolloin hoitoalueen pohja saadaan murskattua.

Lue seuraavaksi