Uutiset

Yleinen

Ensimmäiset Bednarin kylvökoneet Suomeen

Bednar on uusi merkki Suomen kylvökonemarkkinoilla. Urakointi Uutisissa Bednarin kylvökoneesta uutisoitiin ensimmäisenä numerossa 7/2013, kun sellainen oli nähty tehtaan takapihalla protovaiheessa. Kone on kehittynyt protopäivien ja nyt esimerkiksi syöttömäärä on saatu paikalleen myös Suomen olosuhteisiin.

AgriToukola aloitti tsekkiläisen Bednarin kylvökoneiden maahantuonnin keväällä ja samalla kuormalla tuli Suomeen myös jyrät ja murskain. Bednarin työkoneet eivät ole halvimpia myynnissä olevia laitteita, mutta niiden toimivuuteen on panostettu kuten myös valmistustekniikkaan.

Toukolassa Bednarin Omegalla kylvettiin 939 Vario Fendtillä, joten voima ei loppunut eikä hydrauliikan tuotto, kun öljy liikkuu 200 litraa minuutissa. Puhallin vie hydrauliikalta tuottoa jatkuvasti, mutta tuottoa riittää vielä koneen ripeään käsittelyyn nostoissa ja laskuissa.

Suomeen tuotiin kevääksi kaksi Bednarin kylvökonetta; neljä- ja kuusimetrinen. Kuusimetrinen oli maahantuojan omassa koeajossa Sahalahdella 24.5 ja siitä kone siirrettiin pohjoiseen jatkamaan kylvöjä. Koneella oli silloin kylvetty noin 150 hehtaaria Suomessa.

Bednarin kylvökone on varustettu samanlaisella syöttölaitteella kuin Juho-Pekan omassa Horschissa ja valittavana on erikoisia syöttörullia 800 cm3 kokoon saakka. Normaalisti riittää 500 cm3, joka nytkin on käytössä. Puhaltimen nopeudeksi riittää 4000 kierrosta minuutissa, mutta tarvittaessa sen saa kiertämään myös 5000 kierrosta ja jos traktorin hydrauliikasta loppuu potku, voidaan puhallinta pyörittää lisävarusteena saatavilla olevalla omalla hydrauliikalla.

Fendtin terminaalista ohjattava kylvökone tottelee kuljettajan ohjeita. Kylvökoneen tila, kuten merkkarit on selkeästi esillä näytössä. Jos olosuhteet vaihtelevat, voidaan kylvön syöttöä voidaan korjata 5 % kerrallaan.

Koneiden suunnittelussa ja rakentamisessa on käytetty hyväksi toki muiden koneiden esimerkkejä ja vältetty niissä olevia ongelmia, Juha-Pekka Toukola Agritoukola Oy:stä kiteyttää. Komponentit puhallinkoneissa ovat samantyyppisiä, mutta erojakin löytyy etenkin rakenteessa ja käytettävyydessä. Bednar on helppo tyhjentää lajin- tai lajikkeenvaihdon yhteydessä, kun säiliön pohjalle jäänyt tavara puhalletaan letkulla koneen taakse.

Painatusta vantaisiin voi näytöstä hydraulisesti lisätä, jos olosuhteet pellolla muuttuvat, kuten kuvassa siirryttäessä pehmeältä jäykälle maalle. 

Moni asia tällä koneella tapahtuu helpommin kuin muilla kylvökoneilla, vaikka vielä on parannettavaa esimerkiksi näytössä. Näyttö tulee kätevästi Isobus-yhteensopivissa vaikka traktorin omalle näytölle, jolloin se on helppo käyttää. 

Muokkauslautaset taittuvat kahdessa osassa koneen sivulle. Samalla seuraa kolme ulointa pyörää. ja Suomeen tulevat koneet varustetaan taittuvalla aisalla, jolloin koneen saa koneen taitettua ilman temppuilua. Kylvövantaina ovat limitetyt kaksoiskiekkovantaan, jolloin ura siemenelle saadaan avattua kovempaankin maahan.

– Bednarissa on limitetyt kaksoiskiekkovantaat ja poikkeuksellisesti kylvöriviväli on 12,5 senttiä, jolloin pellon pinta saadaan nopeammin kasvuston peittoon ja kasvusto lähtee tasaisemmin liikkeelle. Nopeampi hyötykasvien peitto, hankaloittaa rikkakasvien oloa. Vaihtoehtoisena on valittavissa myös 16,5 sentin riviväli, Juha-Pekka esittelee.

– Isojen koneiden sopimattomuutta pienille lohkoille monesti pohditaan. Ainakin omasta mielestäni iso kone sopii pienellekin lohkolle, koska suhteessa peruuttamisia tulee vähemmän, onhan kerta-ajolla tultu jo etäälle reunasta olkoon kyse kylvöstä tai puinnista, Juho-Pekka pohtii.

www.agritoukola.fi

Lue seuraavaksi