Uutiset

Yleinen

Biojack-energiapuukourat – uusi 300E-malli keräävällä kouraparilla

”Nummek Oy on alihankintaan erikoistunut konepaja. Toimitamme erilaisia metallialan komponentteja  10 asiakkaalle. Esimerkiksi Cargotecille menee nosturin osia. Mersulle valmistamme teliakselistoja ja naapurissa olevalle Wiprolle toimitamme sylintereiden ja kippien komponentteja. Olemme valmistaneet aikojen saatossa myös paljon kahmareita eri asiakkaille Suomessa”, kertoo markkinointi- ja talouspäällikkö Marita Nummi.

”Metsä ja uusiutuvan energian käytön lisääntyminen nähtiin tulevaisuuden mahdollisuudeksi. Janne Asikainen teki insinöörityönään energiapuukourien markkinointitutkimuksen ja siitä alkoi tuotekehitysprojekti. Oikeastaan näistä lähtökohdasta alkoi Biojack –tuotteiden kehitystyö, jonka tuloksena isäntälinjan Biojack 150 syntyi”, jatkaa Nummi.

Tänä kesänä esiteltiin uusi urakointiin tarkoitettu malli 300. Ja nyt mallistoa täydentää vielä 300E, joka esiteltiin uutuutena Metko näyttelyssä. ”300E -malli on niin sanottu keräävä malli eli siinä on tavallisten kourien yläpuolella yksi keräävä kourapari. Keräävät kourat auttavat puskien ja risujen nopeammassa keräämisessä. Sillä voi ottaa monta taakkaa peräjälkeen ilman, että tarvitsee kuormata tai laskea edellistä annosta välillä maahan. 300 -mallissa otetaan vain yhtä puuta kerrallaan. Useampi puu voidaan ottaa perusversiolla yksiin kouriin vain siinä tapauksessa, että puut kasvavat ihan vierivieressä”, kertoo Janne Asikainen mallien eroista.

Biojack –energiapuukourat voidaan kytkeä mm. maatila- tai ajokoneen kuormaimeen ja myös kaivukoneeseen. Perusmallit 150 ja 300 tarvitsevat hydrauliikkaan vain yhden meno- ja paluulinjan. E –mallia varten tarvitaan pari linjaa lisää.
”Kouria on saatavilla kolme erilaista; tavallinen ja karsiva sekä vielä risukourat. Kourat valitaan oman käyttötarkoituksen mukaan. Biojackia voi käyttää myös pelkkänä kahmarina kuormauksessa. Terä menee lastauksen ajaksi teräkoteloon, eikä sitä siis tarvitse irrottaa”, huomauttaa Asikainen.

”Työn kiertonopeus on erinomainen. Se tarkoittaa otetta puusta, katkaisua, kourien sulkeutumista, tiltin kallistumista, kourien avautumista jne. Karsintakourien avulla puun pinta saadaan rikki, jolloin se kuivuu nopeammin. Energiapuukouran kokoon nähden myös kita ja kourat ovat leveät, joten nippu saadaan pysymään yhdessä”, päättää Nummi.
Biojack –tuoteperheeseen ollaan Nummekilla suunnittelemassa myös uusia tuotteita. Mitä ne ovat? Sitä ei kerrota, mutta liittyvät varmasti metsään ja puunkorjuuseen.

Nummek Oy työllistää viitisentoista ihmistä ja kuluvan tilikauden liikevaihto on noin 2,4 miljoonaa euroa. Biojackin myynti tapahtuu Nummekin, Yrittäjien maatalouden ja Koneosapalvelun kautta.

Parviainen parturoi

Yksi Biojack 150 –energiapuukouran käyttäjistä löytyy melko läheltä tehdasta. Perniöläinen Heimo Parviainen hankki laitteen viime vuoden marraskuussa. Koura on kiinnitetty 6,5 metrin ulottuman omaavaan Vreten 65-40 kuormaimeen. Puutavarakärry on samaa merkkiä.
”Kävin noin 10 vuotta sitten kaikki peltojen pientareet läpi raivaussahalla. Kertyneen risukon heitin metsän puolelle mätänemään. Operaatio on paitsi raskas myös hyvää energiapuuainesta haaskaavaa. Viime talvena kävin raivaamassa uudestaan kaikki omien peltojen pientareet Biojackin avulla. Risut odottavat kasassa paikallisen lämpölaitoksen haketinta ja nyt samasta tavarasta saa vähän rahaa, mikä ennen meni haaskuun”, aloittaa Parviainen.

”Piiriojan pellon puolelta poistin kaikki kasvuston, mutta ojan toiselta puolelta vain roskapuut. Ja niin kaukaa kuin kuormaajalla yletyin. Koivut, kuuset ja männyt jätin kasvamaan. Toistaiseksi Biojackin käyttö on rajoittunut vain omaan metsään, mutta tarkoituksena olisi ehkä hieman urakoida ulkopuolellakin, jos aikaa on”, jatkaa Parviainen.
Mies on ollut 26 vuotta Varsinais-Suomen maatalousoppilaitoksessa koneopettajana maatalous- ja puistopuolella sekä opettanut myös metallitöitä. Oman viljatilan töitä hoidetaan pääasiassa iltaisin ja viikonloppuisin.

”Erityisen hyvä ominaisuus on, että lastaaminen onnistuu terää irroittamatta. Pitkän puun katkaisen aina pätkissä. Suurimmat katkaisemani rungot ovat olleet noin 230 millimetrin halkaisijalla. Sellainen ei kuitenkaan enää katkea kerralla, vaan laite pitää pyöräyttää kahden puolin puuta. Ensimmäinen viilto pitää tehdä siten, että varmistaa kaatosuunnan poispäin traktorista. Hankalin on monihaarainen paksu paju. Kun laite ei välttämättä sovi puiden väliin on ensimmäisen kaataminen joskus taiteilua vaativaa”, jatkaa Parviainen.

”Olen ajatellut nostaa hydrauliikan paineita 180:stä 200 baariin, joten sillä saadaan hieman lisää leikkuuvoimaa. Kaiken kaikkiaan olen ollut tosi tyytyväinen hankintaan. Laite on kestänyt hyvin ja sillä puuston perkaaminen käy nopeasti. Takaisin raivaussahahommiin en enää palaa”, lopettaa Parviainen.

Parviainen esittelee lopuksi kärryssä olevaa, radio-ohjattua vinssiä. Hän kehuu sitäkin kelpo hankinnaksi. 60 metrin vaijerilla varustetulla vinssillä on helppo vetää yksittäiset puut kaukaa kärrylle. Näin maasto ja puuston juuret säästyvät liialta traktorin tallaamiselta.

www.yrma.net

Lue seuraavaksi