Uutiset

Yleinen

Airrex lämmittää vähällä polttoaineella

Rex Nordic Oy

Dieselkäyttöinen infrapunalämmitin on jo vanha keksintö, mutta puhaltimia hieman arvokkaampi hankintahinta lienee vaikuttanut, etteivät ne ole vielä yleistyneet enempää. Infrapunalämmityksellä on selkeät etunsa, joilla se kuitenkin tulee nopeasti kokonaisedulliseksi vaihtoehdoksi. Vuoden verran Airrex-maahantuojana toiminut Rex Nordic Oy on lähtenyt infrapunan ilosanoman ohella huolehtimaan myös jälkimarkkinoista käyttäjien tarpeet huomioivalla tavalla.

”Maahantuonnista ja jälkimarkkinoista huolehdimme kokonaan itse, myynnissä on apuna jälleenmyyjäverkosto”, esittelee Markus Ström Rex Nordicilta.

”Meillä on kaikki varaosat omassa varastossamme ja teemme itse huollot ja mahdolliset takuukorjaukset. Todella vähän näiden kanssa on mitään ongelmia ollut, yleisintä taitaa olla tankissa oleva vesi, jota on tullut polttoaineen mukana. Olemme saaneet kiitosta, että laitteet on saatu nopeasti kuntoon. Toimintavarmuuden varmistamiseksi kannattaa lämmittimille tehdä kausihuolto, jota tarjoamme palveluna. Siinä vaihdetaan muun muassa suutin ja suodatin.”

”Kaikkiaan nämä ovat toimintavarmoja, josta kiitos kuuluu tehtaan panostuksesta laatuun. Laitteet ovat huolellisesti valmistettuja hyvistä osista ja ne on testattu tehtaalla.”

Siirrettävyys on helppoa, sillä pienempi malli painaa vain noin 40 kg. Sähkötehon tarvekaan ei ole kuin 80 W, joten se on helppo toteuttaa vaikka invertterin avulla. Näin ollen lämmityksen voi tällä toteuttaa vaikka kenttäkorjaamotelttaan, tai vaikka ihan uloskin. Infrapunalämpö kun siirtyy säteilemällä, se lämmittää kohteet edessään eikä tuuli vie lämpöä samalla tavalla mennessään kuin puhallinlämmittimistä. Tasaisella lattialla lämmitin siirtyy omilla pienillä pyörillään, mutta hiekalle ja muuhun epätasaisempaan maastoon mennessä kannattaa hankkia Rex Nordicin omaa valmistetta oleva isommilla renkailla varustettu kuljetuskärry.

Infrapunalämmitin siirtää lämpöenergian säteilemällä, mikä on hieman outo ajatus ja sen käytännön toimivuus arveluttaa. Siksi paras keino on käydä itse toteamassa miten lämmitys toimii. Lähes kaikilla jälleenmyyjillä onkin tätä varten laite olemassa. Myös erilaisissa tapahtumissa Airrex on aktiivisesti mukana, joko maahantuojan tai jälleenmyyjien toimesta.

Airrex AH-800 ja AH-300 -infrapunalämmittimet.

Myös Rex Nordicin oma halli Sipoossa, noin 900 kuutiometriä, lämpiää pienemmällä Airrex AH-300 -lämmittimellä. Siinä tehoa on 15 kW, kun isommassa AH-800-mallissa on 22 kW. ”Meillä ovia auotaan vain vähän ja rakennus on hyvin eristetty, joten lämmitys ei ole erityisen haastava ja tämä pienempikin riittää näin suureen tilaan”, perustelee Ström. Tutustumiskäynnillämme halli on tasaisen lämmin niin alhaalta, missä lämmitin sijaitsee kuin yläkerran toimistotiloista. Eikä mitään hajuja ole havaittavissa. Lämmittimestä kuuluu selvästi ääni, mutta kova se ei ole.

Airrexin etuihin kuuluu asennuksen helppous. Oikeastaan siinä ei mitään asennusta edes ole, kunhan vain nostaa laitteen lämmitettävään tilaan ja alkaa lämmittää. Edes pakoputkea ei tarvitse viedä työtiloista ulos, sillä palotapahtuma on niin puhdas, että käytännössä siitä ei synny häkää eikä hajuja. ”Olemme testauttaneet pakokaasupäästöt vielä varmuudeksi täällä Suomessa KYAMK:n päästölaboratoriossa ja päästöiksi mitattiin alle 1 ppm, joka on pienin mahdollinen testitulos.”

”Hajua saattaa syntyä ainoastaan joskus käynnistys- tai sammutusvaiheessa, mutta se ei ole vaarallista. Tuonkin hajun voi ehkäistä käyttämällä lämmittimille valmistettua polttoainetta, Neste Green Heatia”, sanoo Ström.

”Monet ovat epäilleet, että lämpö on epätasaisempaa kuin puhallinlämmityksellä”, tietää Ström. ”Jotkut ovat asiaa tutkineet mittaamalla lämpötilat eri puolilla lämmitettävää tilaa molemmilla lämmitystavoilla ja yllättyneet, että infrapunalämmityksellä lämpötila on tasaisempi. Tasainen lämpö perustuu siihen, että ei lämmitetä ilmaa vaan tilassa olevia kohteita, joista lämpö siirtyy ilmaan. Kun materiaalit ovat lämpimiä, ei esimerkiksi ovea aukaistessa lämpö karkaa samalla tavalla kuin puhallinlämmöllä tuotettu lämpö.”

Kulutus on tietysti kiinnostava aihe lämmittimestä puhuttaessa. Luonnollisesti kulutus riippuu todella paljon olosuhteista, rakennuksen eristyksestä ym. seikoista. Ström antaa kuitenkin esimerkin, josta pääsee käsitykseen kulutuksen luokasta. ”Viidensadan kuutiometrin hallissa, joka on normaalisti eristetty, ulkolämpötilan ollessa nollassa ja sisällä pidetään 15 astetta lämmintä, kulutus on 2,5–3 litraa vuorokaudessa.”

Airrexin pinnat eivät kuumene niin kuumiksi, että niissä polttaisi itseään. Lämmitin on varustettu termostaatilla, jolla lämpötila voidaan säätää 0–40 asteen välille. Lämmitin sopii siten hyvin tiloihin, joissa pidetään pientä ylläpitolämpöä, ettei vesi jäädy, mutta tarvittaessa lämpötila saadaan nopeasti nostettua työskentelyyn mukavalle tasolle.

Airrex-lämmittimet ovat Rex Nordicin päätuote. Ohessa on kuitenkin muutakin. Pieniä sähkötoimisia infrapunalämmittimiä menee aivan tavalliseen kuluttajakäyttöön esimerkiksi terassilämmittimiksi, mutta myös erilaisten työmaakoppien ja vastaavien lämmittämiseen. Vastus ei ole hitaasti lämpiävä keraaminen, vaan alkaa lämmittää heti päällekytkemisen jälkeen.

Lämmön lisäksi tarjolla on kylmää siirrettävien ilmastointilaitteiden muodossa. Laitteita on varsin suuria ja tehokkaitakin. Pelkkää tilojen kuivatusta varten on siirrettäviä laitteita. Näillä saadaan vaikkapa pesuhallin kosteusongelmat kuriin.

Juha Kuusjärvi

Lue seuraavaksi