Uutiset

Yleinen

Afrikkalainen sikarutto leviää Euroopassa

Afrikkalainen sikarutto ASF on yksi vakavimmista sikojen tarttuvista taudeista. Tautiin ei ole mitään hoitoa eikä ennaltaehkäisyyn rokotetta. Jos tauti todetaan, kaikki siat joudutaan lopettamaan ja sikala puhdistamaan, desinfioimaan ja pitämään tyhjänä viranomaisten määräysten mukaisesti.

Afrikkalainen sikaruttovirus on erittäin kestävä. Se säilyy kuukausia tartuntavaarallisena lihassa ja lihatuotteissa (kestomakkarat, metwursti, kinkku) sekä muun muassa villisian raadossa ja sian kaikissa eritteissä (veri, uloste, virtsa, sylki) sekä pakastetussa lihassa vuosia.

Virus on vaikeasti hävitettävä. Virus tuhoutuu vasta, kun pH on alle 4 (hyvin hapan) tai yli 13,5 (emäksinen) tai lämpötila riittävän korkea yli 60 °C) yli 30 minuuttia.

Virus on levinnyt Venäjältä, Valko-Venäjältä ja Ukrainasta EU:n alueelle Puolaan ja Baltian maihin. Virossa ja Liettuassa tilanne on muuttunut kriittiseksi: kuolleita villisikoja löytyy maastosta viikoittain ja virus on levinnyt useisiin isoihin tuotantosikaloihin tautisuojauksesta huolimatta.

Taudin leviäminen

Tartunta voi levitä esimerkiksi sikalaan päätyvän virusta sisältävän lihan tai lihatuotteiden – kuten villisianlihan tai metvurstityyppisen – makkaran mukana. Virusta sisältävää ruokajätettä tai eritteitä (veri, uloste, virtsa, sylki) voi myös kulkeutua jalkineiden, vaatteiden, työ- ja kuljetusvälineiden tai tarvikkeiden välityksellä sikalaan.

Tartunnan estäminen

Käytä aina tautisulkua ja suojavaatetusta. Pese ja desinfioi kätesi ennen sikalaan menoa. Älä koskaan anna mitään ruoan tähteitä sioille.

Jos matkustat maahan, jossa ASF on todettu: älä käy sikalassa, älä osallistu villisikajahtiin, älä tuo lihaa tai lihatuotteita Suomeen. Matkan jälkeen mene saunaan mahdollisimman pian Suomeen saapumisen jälkeen, odota 48 tuntia ennen sikalaan menoa Suomessa ja jos matkustat omalla autolla, pese auto Suomeen saapuessasi. Autonpesuautomaatista valitse ohjelman, jossa auton alustakin pestään, lisäksi desinfioi jalkatilan matot.

Lue seuraavaksi