Uutiset

Kuljetuskalusto

Wilma kasettiperävaunu Kaukomaalle

Jussi Kaukonen Kaukomaa Oy:stä Rovaniemeltä esitteli helmikuussa 2017 käyttöönotettua Wilma kasettiperävaunua ja sitä vetävää sora-autoa. Varsinainen automaattikasettiperävaunu on Oy Wilma-Vaunun toimittama. Samalta toimittajalta on kasettilämpölava Kaukomaan Mercedes-Benz Arocs 3558 auton päällä. Kaukomaan kasettiyhdistelmän kuljettaja Toni Niemelä on tyytyväinen työkaluunsa.

”Kyllä tällä yli tuhat kuormaa on jo kipattu eli perusteellisesti on testattu tämän ensimmäisen neljän kuukauden aikana”, aloittaa Jussi Kaukonen tapaamisemme Rovaniemen

Ryhmä- eli housukippi on asennettuna Mercedes-Benzin alustaan. Kipin sylinterijatkojen määrä on seitsemän eli nostokorkeutta tarvitaan enemmän, kun kippi on melko eteen asennettu. Kaukomaan kasettiyhdistelmän kuljettajan Toni Niemelän mukaan murskeen ajossa lyhyellä matkalla tarvitaan harvemmin lavalämpöä tai täryä. Nekin löytyvät Wilman kasettivarustuksesta.

keskussairaalan lähellä olevalla työmaalla. Kauniina kesäpäivänä tasaisella asfaltilla vierekkäin parkkeeratut vetoauto ja kasettiperävaunu antavat aivan liian mukavan kuvan yhdistelmän työtehtävistä. Moneen eri kasetointipaikkaan pääosin murskelajikkeita kuljettava Kaukomaan yhdistelmä pohjoisen olosuhteissa voi joutua. Auton ja perävaunun yhteensä kahdeksan akselia riittävät tieliikennekäytössä 68 tonnin kokonaismassaan. Kerralla kulkee noin 45 tonnia mursketta.

”Ajomatka on lyhyt, koska montut ovat lähellä. Automaattikasetti nopeuttaa purkutilanteessa huomattavasti. Tämä on kyllä pelannut erinomaisesti. Asennutimme täällä Rovaniemellä Wilmalta tulleen apurungon ja lavan auton päälle heti oikeaan korkeuteen. Ei tarvitse kuin poikkeusolosuhteissa säätää auton peräpään tasoa kasetointia varten. Mercedeksen takailmajousituksella sekin onnistuu. Perävaunu laskeutuu automaattisesti kasetointia varten alas”, kertoo rauhalliseen tyyliinsä autonkuljettaja Toni Niemelä. Hän ei osaa kertoa, mitä parannettavaa yhdistelmään voisi tehdä. Vetoautona toimiva Mercedes-Benz on vuosimallia 2015 ja jo toisella suoritealalla.

Töitä riittää Pohjois-Suomen maanrakennuksessa

”Vetoauto tuli käytettynä, se oli kulkenut maantietä malmin ajossa lähes neljäsataatuhatta kilometriä. Meillä kilometrejä kertyy vuodessa viidenkymmenentuhannen paikkeilla. Auto oli alustana. Pieni yllätys kasettivarustuksen asennuksessa oli ryhmäkipin paikka. Se tuli yllättävän eteen. Neliakselinen Mercedes-Benz on varustettu takaa kääntyvällä telillä eli tridemillä. Etummaisen vetävän akselin jousituksen vuoksi kipin paikka tuli lähes puoli metriä suunniteltua edemmäksi. Hyvin se toimii tuossakin”, jatkaa Jussi Kaukonen auton varustelusta.

Kaukomaa Oy on veljesten Antti ja Jussi Kaukonen omistuksessa. Maanrakentamiseen keskittyneen yrityksen kalustoon kuuluu kaksi sorakasettiyhdistelmää, kaivu- ja pyöräkoneita. Yritys työllistää Rovaniemen alueella viisi ammattilaista veljesten lisäksi. Uuden kasettiyhdistelmän hankinta tuli ajankohtaiseksi töiden lisääntyessä.

”Aikataulullisesti Wilma-vaunulta hankinta meni täysin nappiin. Saimme toimivan ratkaisun ja varsin kilpailukykyiseen hintaan. Tuntuu olevan oikein toimiva paketti, olemme tyytyväisiä”, lisää Antti Kaukonen uudesta yhdistelmästä. Auton kuuden ja puolen ja perävaunun kuuden metrin pituisissa lavoissa on kahdeksan millimetrin hardox-pohja. Ne kestävät murskelajikkeiden kulutusta. Neliakselisen perävaunun toinen ja neljäs akseli ovat nousevia. Ilmajousitetun Wilma perävaunun akselit ovat levyjarrulliset ja BPW:n tuotantoa. Paripyörillä varustetun perävaunun akselimassat ovat edestä luetellen 9, 9, 10 ja 10 tonnia.

Päällirakenne- ja perävaunumenekkiä riittää

Kimmo Villman sanoo Wilma-perävaunujen ja -päällirakenteiden menekin olevan hyvällä tasolla.

Toimiva automaattikasettiratkaisu on pelkistetty. Vähän liikkuvia osia sisältävä ratkaisu kestää aikaa.

”Tällä hetkellä tuntuu, että komponenttien kysyntä on kova. Valmiin puutavaraperävaunun toimitus saattaa päästä jo venymään. Teetämme asiakkaan tilauksen mukaan perusvarustelun perävaunuihin Puolassa. Maansiirtopuolelle lavapaketteja kasettikäyttöön meillä on sen sijaan tulossa valmiiksi jo lähiaikoina. Niitä tulee saataville Scania, Volvo ja Mercedes-Benz autojen alustoille”, kertoo Kimmo Villman Viitasaarelta.

Kaukomaan kokemusten mukaan kalustohankinnassa kannattaa olla aktiivinen moneen suuntaan, heille aikatauluun ja hankintabudjettiin sopivan paketin toimitti Wilma-vaunut Viitasaarelta.

Verkossa

www.kaukomaa.fi

www.kuljetusvillman.fi

www.vehotrucks.fi

Lue seuraavaksi