Uutiset

Kuljetuskalusto

Wetteri ja Savikko – Keskittymä Kempeleeseen

Oulun talousalueelle on syntymässä uusi kuljetusalan palvelukeskittymä, jonka vetureina toimivat muun muassa Transport Savikko Yhtiöt Oy ja Wetteri Power Oy. Toiminta nelostien välittömässä läheisyydessä – ihmisten ääressä polkaistiin käyntiin loppuvuodesta.

Skandinavian massatavaraliikenteessä vankan aseman saavuttaneen Transport Savikko Yhtiöt Oy:n taustalta löytyvät Savikon veljekset alkoivat viime vuosikymmenen puolivälissä etsiä uutta kotia luotsaamalleen logistiikkatoimijalle. 1940-luvun loppupuolella toimintansa aloittanut perheyritys on vuosikymmenten saatossa kasvanut vajaan puolentoistasadan yhdistelmän toimijaksi, mikä omalta osaltaan haastoi aiemmin käytössä olleet toimitilat.

”Kaluston on lähtökohtaisesti oltava tien päällä tienaamassa, joskin toimintamme vaatii myös kiinteän ja helposti lähestyttävän tukikohdan”, kertoo toimitusjohtaja Erkki Savikko, jonka mukaan viime vuosikymmen puolivälissä ensiaskeleitaan ottanut hanke eteni alkuun verkkaisen varovaisella tavalla. Kooltaan ja ajatuksiltaan huomattava hanke sai kantavaa ilmaa siipiensä alle kohta pari vuotta sitten, joten konkreettiset rakentamistoimet jo aiemmin hankitulla maa-alueella voitiin aloittaa.

”Lopulta varsinaisessa rakentamisessa edettiin nopeaan tahtiin, sillä toiminta uusissa tiloissa aloitettiin jo viime lokakuussa”, kertoo Savikko.

Savikon mukaan jo hyvin varhaisessa vaiheessa oli selvää, että uuteen toimipisteeseen halutaan koota yhteistyökumppaneita, joiden toiminnat liittyvät kiinteästi ja läheisesti kuljetusalaan. Savikon herättämä ajatus upposi myös paikallisiin toimijoihin ja Kempeleen toimipisteessä on nyt kymmenkunta kuljettamisen tai kaluston parissa työskentelevää toimijaa.

”Tämä on liikenteellisesti erittäin hyvä paikka, johon on helppo tulla myös isoilla yhdistelmillä”, kertoo Transport Savikko Yhtiöt Oy:n toimitusjohtaja Erkki Savikko, joka toi luotsaamansa kuljetusliikkeen ihmisten äärelle nelostien varteen.

”Mielestäni meillä on nyt erittäin hyvä ja toisiaan tukeva kumppanuusverkosto, joka rakentui ja aloitti yhteistyön jo ennen tänne muuttoa”, kertoo Erkki Savikko esitellen samalla kasvumahdollisuuksia tarjoavalla kolmen hehtaarin tontilla sijaitsevia konttori- ja terminaalirakennuksia, joissa on huomioitu myös kestävän kehityksen periaatteet.

”Käytimme rakentamisessa huomattavan määrän purettuja betonielementtejä, jotka saivat ylleen lisäeristyksen ja uuden pintamateriaalin. Lämmitysmuotona meillä on maalämpö”, kertoo Savikko hankkeesta, jonka myötä myös huoltotoiminnassa astuttiin uuteen aikakauteen.

Ajoneuvokaluston huollon ja kunnossapidon merkitys on alati korostuva ja merkitystään kasvattava seikka, joten uuden toimipisteen suunnittelussa varauduttiin myös oman huoltotoiminnan ylläpitoon ja osin myös vahvistamiseen. Hankkeen edetessä omasta huoltotoiminnasta päätettiin kuitenkin luopua, sillä alueellaan vankkaa osaamista tarjoava Wetteri Power Oy päätyi laajentamaan toimintojaan uuden toimipisteen muodossa.

”Elinkaaripalveluiden tuottajana tulimme nyt entistä lähemmäs asiakasta”, kertoo Wetteri Power Oy:n teknisen palvelun johtaja Antti Ollikainen esitellen samalla uusia, huoltotoiminnan asettamien vaatimusten mukaan toteutettuja tiloja.

Wetteri Power Oy:n toimitusjohtaja Håkan Kunnari (vas.) ja teknisen palvelun johtaja Antti Ollikainen ovat luottavaisia uuden toimipisteen sijaintiin ja palveluvalikoimaan. ”Yksi iso asiakas on suoraan oven takana ja tällä samalla, alati kasvavalla alueella on jo nyt monia logistiikka-alan toimijoita”, kertoo Ollikainen.

”Tässä toimipisteessä pyrimme nopeisiin, lähinnä express-tyyppisiin töihin, kuten öljynvaihtoihin ja jarrutöihin. Isommat työt tehdään jatkossakin Äimärautiolla, Wetteri Power Oulun toimipisteessä”, muistuttaa Ollikainen, jonka mukaan Kempeleen toimipiste palvelee asiakkaita monimerkkiperiaatteella kahdessa vuorossa kuutena päivänä viikossa. Uusi toimipiste työllistää kaikkiaan seitsemän ammattitaitoista asentajaa.

Huoltotoimintojen ohella Wetteri Powerin Kempeleen toimipisteessä on aloitettu raskaankaluston rengasmyynti yhdessä siihen liittyvine palveluineen. Ollikaisen mukaan renkaat ovat Wetterille uusi, ja samalla nykyistä liiketoimintaa tukeva segmentti, joka pitkällä aikavälillä tullaan jalkauttaman myös muihin toimipisteisiin.

”Pyrimme erottumaan perinteisestä rengasliikkeestä laajemmalla palvelulla. Renkaanvaihdon yhteydessä voimme samalla tarkastaa ja tarvittaessa myös tehdä esimerkiksi jarruihin ja akselistoon liittyviä töitä, jolloin yhdistelmä saadaan nopeasti takaisin tuottavaan työhön”, kertoo Ollikainen toimipisteen palveluista, joihin kuuluu myös akseliston suuntaus. 

Wetterin osaajat ovat ladanneet rengasmyynnille verrattain suuren odotusarvon, sillä kuluvan vuoden tavoitteeksi on asetettu 1000 uuden tai pinnoitetun renkaan myynti.

”Rengasmyynnille tuntuu olevan nyt tilausta, joten täydellä kaasulla mennään”, toteaa Ollikainen, jonka mukaan myös rengasmyynnissä nojaudutaan monimerkkitoimintaan. Kempeleen toimipisteen vetovastuu on Jari Keräsellä, jolla on tukenaan pitkä kokemus rengasalalta. 

Uuden toimipisteen avajaisia vietettiin huhtikuun alkupäivinä avointen ovien muodossa. Asiakkaiden ja yhteistyökumppaniden ohella uusiin tiloihin poikkesi tutustumass amyös huomattava joukko alan opiskelijoita, joiden mielestä kuljetusalalla on edessään vahva tulevaisuus.

Ari Perttilä

Lue seuraavaksi