Uutiset

Kuljetuskalusto

Volvolta I-Shift DC -kaksoiskytkinvaihteisto

Kohta pari vuotta sitten tapahtuneen Volvo FH -malliston lanseerauksen yhetydessä esitelty kaksoiskytkinvaihteisto tulee markkinoille ensi syksyn aikana. Valmistajan mukaan I-Shift DC -vaihteisto on markkinoiden ensimmäinen raskaisiin ajoneuvoihin kehitetty kaksoiskytkinvaihteisto.

Kuljettajan kannalta matkanteko on entistä mukavampaa ja tehokkaampaa, koska vaihdot tapahtuvat ilman vetokatkoksia.

”Kun vaihteita täytyy vaihtaa usein, esimerkiksi mäkiajossa ja mutkaisilla teillä, I-Shift DC -kaksoiskytkinvaihteisto tuo ajamiseen kokonaan uuden ulottuvuuden. Tämän innovaation tuominen markkinoille on Volvo Trucksille suuri ylpeydenaihe”, kehaisee Volvo Trucksin pääjohtaja Claes Nilsson.

I-Shift DC -kaksoiskytkinvaihteisto koostuu kahdesta kytkinakselista ja kahdesta kytkimestä, jolloin kaksi vaihdetta voi olla valittuna samanaikaisesti. Kytkin määrittelee, kumpi vaihteista on käytössä. I-Shift DC -kaksoiskytkinvaihteisto perustuu I-Shift -vaihteistoon, mutta uudelleen suunniteltu vaihdelaatikon etuosa sisältää täysin uusia osia.

”Ajaessa tuntuu kuin käytettävissä olisi kaksi vaihteistoa. Kun yksi vaihde on päällä yhdessä vaihteistossa, seuraava vaihde on jo odottamassa toisessa. Kaksoiskytkinvaihteistossa vaihteet vaihtuvat ilman vetokatkoksia, jolloin moottorin vääntö säilyy ja ajomukavuus paranee huomattavasti”, toteaa Volvo Trucksin voimansiirtolinjojen tuotepäällikkö Astrid Drewsen, jonka mukaan kaksoiskytkimestä on hyötyä erityisesti ajettaessa raskailla kuormilla haastavissa oloissa.

I-Shift DC -kaksoiskytkin on saatavilla D13 -moottoreilla varustettuihin 460, 500 ja 540 hevosvoiman FH -autoihin. Valmistajan mukaan I-Shift -vaihteiston ja manuaalivaihteiston vaihtoehtona oleva kaksoiskytkinvaihteisto ei vaikuta ajoneuvon polttoainetalouteen.

Lue seuraavaksi