Uutiset

Kuljetuskalusto

Volvo-sähkökuorma-autot soveltuvat hyvin kaupunkirakentamiseen

Volvo Trucks on kehittänyt malliston raskaita sähkökuorma-autoja, jotka on räätälöity rakennusteollisuuden tarpeisiin. Sähkökuorma-autoilla yritykset voivat nyt vastata kasvavaan kysyntään melutasoltaan alhaisemmista ja pakokaasupäästöttömistä ajoneuvoista kaupunkien rakennustyömailla ja niiden ympäristössä.

Sähköisten kuljetusten kysyntä rakennusteollisuudessa on kasvussa. Kaksi päätekijää siihen ovat kaupunkien nollapäästöalueet ja rakennusyritysten tarve saavuttaa ilmastotavoitteet.

Volvo Trucks on siksi kehittänyt raskaita sähkökuorma-autoja, joiden avulla rakennusalan asiakkaat voivat siirtyä kestävämpiin kuljetuksiin. Perinteisiä kuorma-autoja, joissa on alusta ja erilaisia päällirakenteita, kuten kippaavia lavoja, pyörintäsäiliöitä valmisbetonin kuljetukseen ja nostureita, tarjotaan nyt sähköisinä versioina.

Volvo FMX Electric

”Maansiirtoautot ajavat yleensä melko lyhyitä matkoja ja toistuvia reittejä, esimerkiksi toimittaessaan materiaalia rakennustyömaille. Tämä tekee niistä erittäin sopivia sähköistettäviksi. Sähkökuorma-automme voidaan räätälöidä moniin näistä tehtävistä, mikä tarkoittaa, että rakennusalan asiakkaat voivat nyt saada sähköversiona saman kuorma-auton, jota he käyttävät nykyään. Tämä parantaa niiden ohjattavuutta, vähentää melua ja poistaa pakokaasupäästöt”, kertoo Jessica Sandström, Volvo Trucksin globaali tuotepäällikkö.

Lisää hyötykuormaa ja tuottavuutta

Uudet sähkökuorma-autot ovat joustavia useiden ohjaamo- ja akkuvaihtoehtojen sekä laajan akselivalikoiman ansiosta. Tämä mahdollistaa laajemman alustavalikoiman ja mahdollisuuden lyhyempään akseliväliin aina 3 900 millimetriin asti, mikä puolestaan luo joustavuutta kuorma-auton mukauttamiseen monenlaisiin rakennustöihin.

Volvo Electric

Asiakkaat voivat valita kahdesta kuuteen akkua sisältävän akkupaketin vastaamaan heidän erityisvaatimuksiaan toimintasäteen ja hyötykuorman suhteen. Uusien alustamallin kuorma-autojen akkukapasiteetti on 180–540 kWh.

”Akun kapasiteetin osalta kuorma-auto voidaan konfiguroida vastaamaan todellista toimintaa ja reittiä. Kun akkuja ei kuljeteta enempää kuin tarvitaan, hyötykuorma voi kasvaa ja sitä kautta tuottavuus”, Jessica Sandström sanoo.

Kolme ulosottovaihtoehtoa

Kolme voimanottoratkaisua sähkökuorma-autoissa helpottavat sähköisten tai mekaanisten päällirakenteiden asentamista: sähköinen, sähkömekaaninen ja vaihteistoulosotto.

Sekä sähkömekaaninen että vaihteistoulosottoratkaisu tarjoavat hyvät mahdollisuudet optimoida energiankulutusta ja ehkäistä liiallista melua.

Volvo Trucks on ainoa globaali kuorma-autovalmistaja, jolla on jo tänään sarjatuotannossa täysi valikoima sähkökuorma-autoja. Yhtiön tavoitteena on, että puolet sen maailmanlaajuisesta uusien kuorma-autojen myynnistä tulee olemaan sähköisiä viimeistään vuoteen 2030 mennessä.

Volvo FMX Electric

Alustamallin Volvo FH-, FM- ja FMX-sähkökuorma-autot voidaan varustaa seuraavasti:

Julkaistu myyntiin joulukuussa 2022, sarjatuotanto alkaa maaliskuussa 2023:

 • Voimansiirto: 490 kW
 • Ajoyksikkö: 3 sähkömoottoria
 • Akku: 450–540 kWh, 5–6 akkua
 • Ohjaamo: Makuuohjaamo, korkea makuuohjaamo ja extrakorkea makuuohjaamo
 • Akseliväli: 4300–6700 mm
 • Akselivaihtoehdot: 4x2R, 6x2R, 6x4R, 8x2R ja 8x4R
 • Ulosotto: Sähköinen, sähkömekaaninen ja vaihteisto

Julkaistu myyntiin helmikuussa 2023, sarjatuotanto alkaa toukokuussa 2023:

 • Voimansiirto: 330 kW
 • Ajoyksikkö: 2 sähkömoottoria
 • Akku: 360 kWh, 4 akkua
 • Ohjaamo: Päiväohjaamo
 • Akseliväli: 3900–6700 mm

Julkaistaan myyntiin kesäkuussa 2023, sarjatuotanto alkaa syyskuussa 2023:

 • Akku: 180–270 kWh, 2–3 akkuaLue seuraavaksi