Uutiset

Kuljetuskalusto

Volvo kuorma-autot tekee turvallista tulevaisuutta

Volvo kuorma-autot kantaa vastuuta nykyisyydestä ja tulevaisuudesta. Turvallisuusasiat ovat läsnä ruotsalaismerkin arkipäivässä. Volvo kuorma-autojen tulevaisuutta käsiteltävässä seminaarissa kuultiin merkin teknisistä uutuuksista ja erityisesti turvallisen liikenteen tavoitteista. Volvo Trucks toteaa yksiselitteisesti, että jokainen liikenneonnettomuus ja -kuolema on turha. Raskaan tieliikennekaluston valmistajana Volvo kuorma-autot panostaa voimakkaasti kuljettamisen turvallisuuteen.

Tekniset apulaitteet parantavat turvallisuutta

Volvo Trucks on maailman suurimpia kuorma-autojen valmistajia. Osaamisen resursseja tutkimustyöhön ja teknistä kehittämistä turvalliseen raskaaseen kalustoon käytetään paljon. Volvo kuorma-autot ei ole tässä työssä yksin ja se tekeekin muiden valmistajien kanssa yhteistyötä. Yhteistyö näkyy esimerkiksi ajoneuvosta saatavan tiedon yhtenäistämisessä. Tätä tarvitaan muun muassa tulevaisuudessa yleistyvässä kuorma-autojen ja yhdistelmien ryhmäajossa. Inhimillinen tekijä eli käytännössä ajoneuvon

Volvo hakee nykykalustosta polttoaineen säästökeinoja. Puoliperävaunuyhdistelmän ilmanvastuksesta kolmannes tulee vetoautosta, loput perävaunusta. Kamerat peilien tilalla vähentävät osaltaan ilmanvastusta.

kuljettaja on valitettavasti pääosin vastuullinen kaikissa liikenneonnettomuuksissa. Raskas kalusto on tieliikenneonnettomuuksissa osapuolena noin joka viidennessä kaikista tapauksista. Raskaan kaluston itselle aiheutetuista onnettomuuksia on näistä yli puolet. Tieltä suistumiset ja muut virhearviot tilannenopeudessa ovat suuressa osassa. Valmistajana Volvo on kehittänyt ja kehittää edelleen ajoapuja teknisinä ratkaisuina. Ammattikuljettajilla asenne käyttää ajoapuja täytyy olla kunnossa. Kaistavahti, liikenteen mukaan mukautuva vakionopeussäädin, luistonestojärjestelmiä ja hätäjarruavustin ovat esimerkkejä apukeinoista, joita Volvo kuorma-autoista jo löytyy. Ideaalitilanteessa kaikki toimii. Käytännössä tulee edelleen haasteita. Suomen talviolosuhteissa voi esimerkiksi irtoperävaunuliikenteessä olla lyhyessä vedossa perävaunu, jonka abs-liitin ei toimi. Silloin ei vetävän auton mahdollinen hätäjarrujärjestelmä toimi. Kaluston tekninen kunto onnettomuuksien aiheuttajana on tosin pienessä osassa. Kuljettaja pystyy kompensoimaan teknisen puutteen ammattitaidollaan.

Tekniikka osana toiminnallista tehostamista

Turvallisuus oli mielessä myös uusien Volvojen testiradalla, kun kolmen puoliperävaunun ryhmäajoa pääsi kokemaan matkustajana. Aluksi tuntuu huikealta istua lähes neljäkymmentätonnisen yhdistelmän kyydissä vain puolen sekunnin etäisyydellä edellisestä vastaavasta. Ja kun se edellinenkin seuraa ensimmäistä yhdistelmää samalla tavalla. Testiauton kuljettaja näytti lähdön jälkeen ottavan tilanteen luottavaisesti. Volvon I-Shift automaattiasennon lisäksi kuljettaja kytki ryhmäajon napista päälle, helpolta näytti. Sen jälkeen kuljettajan tehtävä oli yhdistelmän ohjaaminen toisen perässä. Tulevaisuudessa energiansäästöstä osa tulee toteutumaan ryhmäajolla. Takana olevat hyötyvät pienemmästä ilmanvastuksesta ja samalla kulutuksesta. Automaattinen yhteydenpito yhdistelmien välillä ei ole automerkkiriippuvaista. Lainsäädäntöasiat pelkästään EU-alueella vaativat asiassa vielä yhtenäistämistä. Suomessa ryhmäajo saattaa lähitulevaisuudessa rajoittua aluksi tiettyihin tieosuuksiin.

Volvon testiradalla kolme yhdistelmää etenevät normaalilla maantienopeudella puolen sekunnin eli noin kymmenen metrin etäisyydellä toisistaan. Ryhmäajo on kokeiltu, seuraavaksi on yhteisen lainsäädännön vuoro. Volvo kuorma-autojen testiluvan mukaan matka Ruotsista Hollantiin yleisillä teillä tapahtui neljän eri maan kautta, neljällä eri tavalla määritellyllä etäisyydellä.

Kaasu on jo yksi vaihtoehto

Teknisenä uutisena Volvo tuo markkinoille alkuvuodesta 2018 LNG-kaasukäyttöisen moottorin, aiemmin käytetyn CNG-kaasun rinnalle. Tavoite on laskea hiilidioksidipäästöjä ja ympäristöä kuormittavien raaka-aineiden käyttöä. LNG eli nesteytetyllä kaasulla kulkevat Volvot ovat uutta raskaissa tieliikennetehtävissä. Tavoite on laskea hiilidioksidipäästöjä ja ympäristöä kuormittavien raaka-aineiden käyttöä. LNG eli nesteytetyllä kaasulla kulkevat Volvot ovat uutta raskaissa tieliikennetehtävissä. Volvo Trucks julkistaa Euro 6 yhteensopivia raskaita kuorma-autoja, jotka toimivat nesteytetyllä maakaasulla tai biokaasulla. Ajettavuudeltaan ja polttoaineenkulutukseltaan uudet raskaat kuorma-autot ovat Volvon dieselkäyttöisten mallien veroisia, Volvo Trucksilta kerrotaan. Mutta kuorma-autojen hiilidioksidipäästöt voivat valitun kaasupolttoaineen mukaan laskea 20 – 100 prosenttia dieselkäyttöisistä. Volvo Trucksin kaasukäyttöisten raskaiden FM- ja FH-mallien ensikokemuksiin pääsee tutustumaan seuraavassa Konepörssin numerossa.

Verkossa

www.volvotrucks.fi

Lue seuraavaksi