Uutiset

Kuljetuskalusto

Volvo FH – Muistaa mäet ja vaihtaa nopeasti

Ensi keväänä Euroopan maanteille laskeutuvassa uuden sukupolven Volvo FH-mallistossa on monia tuttuja, mutta myös lukematon määrä täysin uusia teknisiä ratkaisuja. Kokonaan uusi ohjaamo on aikaisempaa tilavampi tarjoten samalla entistä enemmän säilytystilaa. Uusien kuorien takaa löytyy myös raskaissa kuorma-autoissa täysin uutta tekniikkaa, jonka avulla niin ajettavuuden, käyttöasteen kuin taloudellisuudenkin kerrotaan olevan huippuunsa hiotulla tasolla.

Ohjaamo on se näkyvin ja monen mielestä myös kaikkein olennaisin tekijä nykyaikaisessa kuorma-autossa. Ohjaamohan on auton identiteetin muodostava elementti, joka luo myös raamit kuljettajan työ- ja lepoajan vietolle. Edellisen FH:n lanseerauksen aikaan eurooppalaiset kuljettajat yöpyivät autossa työviikon aikana keskimäärin kahdesti, vuonna 2012 maantien laidassa on viikoittain saatava kulumaan lähes viisi yötä. Ohjaamon tarjoamat puitteet lepoajan vietolle ovat siis varsin merkittävässä asemassa kuljettajan työssäviihtyvyyden ja vireyden kannalta.

Kooltaan kasvanut

Volvon suunnittelijat eivät ole säästäneet ruutia uuden ohjaamon ominaisuuksien hiomisessa. Työssä on hyödynnetty myös autoja käyttäviä kuljettajia, joilta on kysytty ajatuksia ja mielipiteitä sekä vaatimuksia, joita he työkalulleen asettavat. Merkittävin uudistus tilankäytön kannalta on A-pilarien ja tuulilasin kääntäminen aikaisempaa pystympään asentoon. Valmistajan mukaan uudessa ohjaamossa on edeltäjään verrattuna kuutio lisää sisätilaa. Samalla säilytystilan määrää on kasvatettu 300 litralla. Pikaisen istumisen perusteella tunnelma ohjaamossa osoittautuu aikaisempaa tilavammaksi ja valoisammaksi. Uudet kuoret ovat saaneet sisälleen uusia sisutuksen tuulia.

Yhdeksän senttiä aikaisempaa korkeammalla sijaitsevaan ohjaamoon kiivetään leveän portaikon kautta. Porraskujan suunnittelussa on kuuleman mukaan huomioitu myös sukkasillaan ajavat ja siten ylintä askelmaa kenkähyllynä käyttävät kuljettajat. Istuimen pituussäätövaran kerrotaan kasvaneen neljällä sentillä, mikä helpottaa isokokoisten kuljettajien ajoasennon löytämistä. Volvon mukaan uusi FH sopiikin kaikenkokoisille kuljettajille. Ajoasennon viilaamisessa auttaa myös ohjauspyörän säätövaran kasvu ja monipuolistuminen.

Komentosiltaa tarkastellessa katse kulkee pitkin selkeälinjaista kojelautaa, joka toimii tasaisuutensa ansiosta myös työskentelytasona. Ohjauspyörään on tuotu lisää painikkeita, joilla hallitaan niin vakionopeudensäädintä, audiolaitteita kuin puhelinta ja puhelinmuistiota sekä informaatiojärjestelmää, jonka toiminnot ovat pääosin entisellään. Ohjauspylväästä löytyy edelleen moottorijarrun käyttöviiksi, jonka avulla hallitaan nyt myös perävaunujarrua. Viikseen on tuotu nyt nappi, jota painamalla automatisoitu vaihteisto hakee pienempiä välityksiä.

Teemana turvallisuus

Silmä hakeutuu nopeasti uutta muotoa saaneeseen käsijarrukahvaan, joka toimii nyt sähköisesti.

Katseen jatkaessa kulkuaan kojelaudan taakse kiinnittyy huomio A-pilarin ja peilien muodostamaan katveeseen, joka yllättävää kyllä on huomattavan pieni. Peilien toimivuus käytännön työssä on edelleen arvailujen varassa, mutta kuivaharjoittelun perusteella odotusarvo ratkaisua kohtaan on erittäin myönteinen.

Alkuvaiheessa markkinoille tarjotaan vain korkeita makuuohjaamoita, siis Globetrotteria ja tämän korkeampaa, 211 sentin sisäkorkeuden tarjoavaa XL-sisarta. Matala makuuohjaamo tulee perässä nopealla aikataululla, mutta päiväohjaamon ja XXL-ohjaamon kanssa jouduttaneen odottelemaan pidempään.

Ohjaamon varustetaso yhdessä lisävarustetarjonnan kanssa ovat kasvaneet huomattavasti muun muassa taukolämmittimellä, taukoilmastoinnilla, lukuisilla patjavaihtoehdoilla sekä vakiovarusteena olevalla lasisella kattoluukulla, joka toimii myös varauloskäyntinä. Tuulilasi on nyt aikaisempaa kiinteämpi osa ohjaamoa, joten onnettomuustilanteita varten suunnittelijoiden oli löydettävä uusia väyliä ohjaamosta poistumiseen.

Muutoinkin turvallisuuteen ja siihen läheisesti liittyviin seikkoihin on paneuduttu juurta jaksain. Ohjaamon suunnittelun aikana on tehty tuhatkunta virtuaalista kolaritestiä, joiden lisäksi on ajettu parisenkymmentä oikeaa kolaritestiä. Volvon kerrotaan jatkavan edelleen ruotsalaisten normien mukaisten ohjaamotestien tekemistä, vaikka lainsäädännöllisestä velvoitteesta on jo luovuttu.

Volvon insinöörit ovat nyt ensimmäistä kertaa raskaiden ajoneuvojen saralla ottaneet käyttöön erillisjousituksen laajassa mittakaavassa. Erillisjousituksen ja siihen liittyvän hammastanko-ohjauksen ansiosta ohjattavuuden ja ajotuntuman kerrotaan parantuneen huomattavasti aikaisemmasta. Erillisjousituksen ohella tarjolla on myös perinteisiä lehti- ja ilmajousitettuja etuakselivaihtoehtoja, joissa hyödynnetään muun muassa aikaisempaa leveämpiä lehtiä.

Kaksoiskytkin tulee

Maaliskuussa tuotantovaiheeseen pääsevä mallisto nojautuu voimalinjan osalta koeteltuihin ja tällä hetkellä käytössä oleviin vaihtoehtoihin. Euro 5 –päästötason täyttävissä ajokeissa käytetään nykyisiä 13- ja 16-litraisia moottoreita, joiden jatkeena on joko manuaali- tai automatisoitu I-Shift –vaihteisto. Euro 6 –aikakausi aloitetaan 460-hevosvoimaisen 13-litraisen moottorin turvin jo ensi keväänä.

Raskaiden hyötyajoneuvojen saralla mullistava seikka on syksyllä 2013 markkinoille tuotava I-Torque –voimalinjakokonaisuus, jonka kuumimpana uutuutena on henkilöautomaailmasta tuttu kaksoiskytkinvaihteisto. I-Shift 2:ksi ristitty, vedon suhteen katkeamattomaksi kehuttu vaihteisto on aluksi saatavilla vain 460-hevosvoimaisen moottorin yhteydessä. 13-litraisen D13-moottorin 2800 Nm:n maksimivääntömomentti on käytettävissä aikaisempaa kapeammalla kierroslukualueella (900-1200 r/min), jota voidaan kuitenkin nopean vaihteiston ansiosta käyttää aikaisempaa tehokkaammin. Tuo 2800 Nm:n vääntömomentin aikaansaaminen nykyisillä tekniikoilla vaatii Volvon kohdalla 540-hevosvoimaisen voimalan käyttöä. Valmistajan mukaan SCR- ja EGR-teknologiat sekä turbocompoundin ja kaksoiskytkimen yhdistävien ratkaisujen ansiosta Euro 6 -normin mukaisen moottorin polttonestetalous on vastaavaan nykyvoimalaan verrattuna neljä prosenttia parempi. Moottorin alhaisemman käyntinopeuden myötä myös moottorimelun kerrotaan alentuvan nykyisestä.

Polttonestetalousjahdissa ratkaisevaan asemaan nousee myös maaston muodot taltioiva ja niitä myöhemmin hyödyntävä I-See. Älykäs vakionopeudensäädin hyödyntää järjestelmään taltioituja topografiatietoja yhdessä rullaustoiminnon ja moottorijarrutuksen kanssa etsiessään polttonestetalouden suhteen edullisinta etenemistapaa. Valmistajan mukaan I-See on parhaimmillaan kumpuilevassa maastossa ajettavassa reittiliikenteessä, jolloin sen tarjoama säästöpotentiaali asettuu viiden prosentin tienoille.

Parempaa palvelutasoa

Kuorma-autosta on vuosikymmenten saatossa kehittynyt tuloksentekijä, jonka on oltava asiakkaan käytössä mahdollisimman paljon. Yllättävistä huoltokäynneistä johtuvat poissaolot ovat kiusallinen piirre niin kuljetusyrittäjän kuin tämän asiakkaankin kannalta. Volvon mukaan uuden FH:n käyttöaste onkin aikaisempaa parempi, koska ajoneuvon kuntoa ja mahdollisia huoltokohteita voidaan tarkastella reaaliaikaisesti langattomien yhteyksien avulla. Älykkäät järjestelmät mahdollistavat myös ajoneuvon toimintoja ohjaavien parametrien muuttamisen etänä, mikä omalta osaltaan vähentää korjaamokäyntien määrää.

Palvelujen kannalta olennainen seikka on kojelaudasta löytyvä VAS-tunnuksella varustettu katkaisija, jota painamalla auto ottaa yhteyden Volvo Action Service -keskukseen. Samalla ajoneuvon vikakoodit ja paikkatiedot välittyvät Action Service-asiakaspalveluun, mistä otetaan yhteyttä ajoneuvoon kuljettajan hallitsemalla kielellä. Tiedonsiirron ansiosta auton mahdolliset viat nähdään välittömästi, mikä nopeuttaa auton kuntoon saattamista.

Uudistuneessa Volvo FH-mallistossa tuntuu olevan lukuisia uusia ominaisuuksia ja toimintoja, joiden avulla suomalainen kuljetusyrittäjä yhdessä kuljettajansa kanssa voi tehdä arjestaan helpompaa ja myös taloudellisempaa. Ensikuvat on otettu ja kuivaharjoittelu on tehty. Seuraavaksi on laitettava piirturikortti koneeseen ja koettava uudistusten vaikutukset ajettavuuteen ja muihin ominaisuuksiin. Ne ovat kuitenkin jo kokonaan toisen tarinan aiheita.

Ari Perttilä

Lue seuraavaksi