Uutiset

Kuljetuskalusto

Volvo FH – kuljettajan valinta jo 25 vuotta

Ainutlaatuinen kuljettajakeskeisyys ja aidosti mullistava ohjaamo olivat keskeisessä asemassa, kun Volvo FH -mallista tuli jättimenestys heti lanseerausvuonna 1993. Volvo FH oli myös aikansa teknisesti edistynein kuorma-auto. Neljännesvuosisadan jälkeen FH on edelleen innovatiivinen edelläkävijä.

Volvo FH on mullistanut kuorma-autokuljetusten maailman monella tavoin: Turvallisuus, kuljettajan hyvinvointi sekä lukuisat uraauurtavat ratkaisut jotka pienentävät ympäristövaikutuksia ja parantavat tuottavuutta ovat olleet Volvo FH:n etuja. Kehitystyö jatkuu edelleen. 

Volvo Trucksin toimitusjohtaja Claes Nilsson pitää Volvo FH -mallia Volvo Trucksin selkärankana imagon ja asiakkaiden kannattavuuden kannalta. Kuljettajille Volvo FH on huippuluokan työympäristö. Claes muistelee, kuinka mallin rohkea tulo markkinoille vuonna 1993 aloitti menestyksekkään ajanjakson Volvo Trucksin historiassa.

”Lama ei vielä ollut taittunut, mutta me päätimme tehdä suuren luokan satsauksen. Se osoittautui jättimenestykseksi. Lanseerasimme Volvo FH:n juuri oikeaan aikaan, ja niinpä meillä oli markkinoiden houkuttelevin tuote, kun taloustilanne ja kuljetusalan suhdanteet lähtivät nousuun”, Nilsson kertoo.

Ensimmäinen versio perustui uuteen alustaan, jonka dynaaminen muotoilu mahdollisti joustavien ratkaisujen kehittämisen erilaisia kuljetustehtäviä varten. Painopiste oli selkeästi kuljetusyrityksen kannattavuudessa, sillä uusia ominaisuuksia olivat esimerkiksi polttoainetta säästävä aerodynamiikka, mullistava voimansiirtolinja ja VEB-moottorijarru.

Kuljettajat kehitystyön lähtökohtana

Uusi ohjaamo oli kuitenkin selkein merkki siitä, että Volvo FH todella erottuu joukosta. Volvo Trucks päätti jo varhaisessa vaiheessa asettaa kuljettajan kehitystyön lähtökohdaksi, ja laajamittaisiin testeihin osallistuikin yli 1 500 kuljettajaa. Lopputulos oli turvallisempi ja mukavampi ohjaamo, joka tuotti täysin uudenlaisen ajo-, lepo- ja yöpymiskokemuksen.

”Volvo Trucksin Driving Progress -sloganin mukaisesti Volvo on aina ollut edistyksen asialla. Volvo FH oli entistäkin suurempi edistysaskel ja kertoi siitä, että suunnittelijamme olivat innokkaita käyttämään uusia teknologioita ja tuottamaan lisäarvoa asiakkaillemme ja heidän kuljettajilleen”, Nilsson kertoo.

Kuljettajien kannalta tämä sitoutunut kehitystyö tarkoitti kaikkiaan kolmea ohjaamouudistusta vuosien 1993 ja 2008 välillä. Vuonna 2012 julkistettiin täysin uusi Volvo FH, jonka mukavuustaso oli ensiluokkainen täysin uuden ohjaamon ja integroidun I-Park Cool -ilmastointijärjestelmän ansiosta. Uudet ominaisuudet, kuten Volvo Dynamic Steering -ohjausjärjestelmä (2013), ovat helpottaneet ja vakauttaneet ajamista, tehneet siitä turvallisempaa ja tarkempaa sekä vähentäneet rasitusperäisiä vammoja.

Vuonna 2008 esitelty Volvo FH:n kolmas sukupolvi perustui vielä alkuperäiseen ohjaamorakenteeseen. Paljon oli silti jo muuttunut sitten ensiesittelyn vuonna 1993.

Turvallisuus edellä

Volvo FH on alusta saakka ollut turvallisuuden edelläkävijä. Eikä vähiten juuri passiivisen turvallisuuden alueella, sillä Volvo Trucks varusti kuorma-autonsa turvatyynyllä ensimmäisenä kuorma-automerkkinä (1995). Etualleajosuojan (FUPS) Volvo Trucks julkisti vuonna 1996, kymmenen vuotta ennen kuin se tuli pakolliseksi. Kehitys jatkuu vielä tänäkin päivänä, ja kuorma-auto on myös varustettu uusimmilla aktiivisilla turvallisuusjärjestelmillä.

Ohjaamoa suunniteltaessa johtoajatuksena on ollut kuljettajien mukavuuden lisäksi turvallisuus. Kehitystyön aikana kuorma-autolle tehtiin tuhansia törmäystestisimulaatioita ja noin sata törmäystestiä. Törmäysenergiaa vaimentavat palkit ja ovet on valmistettu kaksifaasiteräksestä ja helmapaneelit markkinoiden lujimmasta teräksestä. Kuorma-auton ulkopuolen ja sisätilojen kaikki yksityiskohdat toimivat saumattomana kokonaisuutena, jonka ansiosta Volvo FH on Volvo Trucksin turvallisin kuorma-auto.

Suorituskyky huipussaan – ympäristöystävällisesti

Volvo FH on vienyt raskaiden kuorma-autojen suorituskyvyn ja tuottavuuden kokonaan uudelle tasolle. Lukuisista uusista innovaatioista mullistava I-Shift -vaihteisto (2001) ansaitsee erityismaininnan. Se on nykyisin alan merkkipaalu, ja sitä on kehitetty jatkuvasti erilaisten vaatimusten ja tarpeiden mukaiseksi. I-Shift DC -kaksoiskytkin on erityisen hyödyllinen alue- ja kaukokuljetuksissa mäkisillä ja mutkaisilla reiteillä. Kaikki vaihdot ajoitetaan tarkasti ilman teho- tai vääntömomenttihäviötä, jolloin kuljettajan mukavuus paranee ja keskinopeus voidaan pitää suurempana. Ryömintävaihteilla varustettu I-Shift sopii ihanteellisesti maansiirtoajoon ja raskaisiin kuljetuksiin. Tämän ansiosta kuorma-auto voi lähteä liikkeelle jopa 325 tonnin kuormalla ja ajaa erittäin pienillä nopeuksilla, jopa vain 0,5 km/h. Tämä helpottaa tarkkuutta vaativaa ohjausta vaikeassa maastossa.

I-Shift on täydellinen esimerkki siitä, kuinka kuljettajia ja kuljetusyrittäjiä hyödyttävä innovaatio pienentää myös kuorma-auton ympäristöjalanjälkeä. Ympäristöstä huolehtiminen kuuluu Volvo Trucksin perusarvoihin, ja Volvo FH on vähentänyt päästöjä ja polttoaineenkulutusta vuosi vuodelta. Merkittävä edistysaskel otettiin vuonna 2017, kun Volvo FH LNG julkistettiin. Tämä kaasukäyttöinen kuorma-auto on suorituskyvyltään muiden Volvo FH -kuorma-autojen veroinen, ja se toimii joko biokaasulla, joka pienentää CO2-päästöjä jopa 100 prosenttia, tai maakaasulla, joka pienentää CO2-päästöjä 20 prosenttia dieseliin verrattuna. Tällä tarkoitetaan ajoneuvon käytönaikaisia päästöjä, joista käytetään nimitystä ”tankista pyöriin”.

Vuoden kuorma-auto kolme kertaa

”Volvo FH:n tähänastinen taival on ollut erittäin vaikuttava, ja tiedossa on rutkasti mielenkiintoisia uutisia. Uusien teknologioiden myötävaikutuksella meillä on aivan erityinen ilo jatkaa menestyksekästä taivaltamme yhdessä asiakkaiden ja heidän kuljettajiensa kanssa”, Nilsson kertoo.

Merkkipaaluja Volvo FH:n 25-vuotiselta taipaleelta.

Volvo FH on ainoa malli, joka on nimetty vuoden kuorma-autoksi kolme kertaa – vuosina 1994, 2000 ja 2014 – ja niitä on myyty melkein miljoona. Kun Volvo FH -malli lanseerattiin vuonna 1993, Volvo Trucks ilmoitti, että tulevaisuus on saapunut. Vielä neljännesvuosisadan jälkeenkin yhtiö on varma siitä, että Volvo FH on edelleen tulevaisuuden kuorma-auto.

”Meillä on lukuisia upeita mahdollisuuksia kehittää mallia edelleen. Teemme herkeämätöntä tutkimustyötä kaikilla alueilla, jotta Volvo FH on varmasti jatkossakin kuljettajan valinta ja tuottaa lisäarvoa asiakkaillemme. En halua vielä paljastaa liikoja, mutta uskallan sanoa, että tulevat vuodet ovat vieläkin jännittävämpiä kuin ensimmäiset kaksikymmentäviisi”, Nilsson päättää.

Lue seuraavaksi