Uutiset

Kuljetuskalusto

Volvo Älykäs kuljetus

Viime kevään ja kesän aikana Volvo Trucks tarjosi joukolle suomalaisia kuljetusyrityksiä mahdollisuuden testata kaukoliikenteeseen optimoitua Volvo-kuorma-autoa omassa toimintaympäristössä. Kokeilujakso oli viikon mittainen, ja ennen jakson alkua kuljettajat perehdytettiin auton ominaisuuksiin.

Testijaksoon osallistui 28 yritystä, jotka ajoivat pääosin kaukokuljetuksia. Yritykset käyttivät viikon ajan uutta Volvo FH -kuorma-autoa, jonka suorituskyky ja polttoainetaloudellisuus oli optimoitu. Autoissa oli joitakin lisävarusteita, mutta kaikki tekniset ominaisuudet ja palvelut ovat osa Volvon tuotevalikoimaa, ja ne ovat kenen hyvänsä ostettavissa. Autoista kaksi oli puoliperävanun vetoautoja ja kaksi tasakuorma-autoja. Kuljettajia testijaksoon osallistui yhteensä 51, joille ajokilometrejä kertyi yhteensä hieman yli 63 tuhatta.

Optimoidut autot

Palvelutuotepäällikkö Vesa Soppi Volvo Finlandilta kertoo, että tämänkaltaiseen projektiin ajoneuvojen valinta ei ole aivan yksiselitteistä. Lähtökohtana oli valita ajoneuvot, jotka soveltuvat kappaletavaran kaukokuljetuksiin. Jonkinlainen perusta saatiin siitä, minkälaisia ajoneuvoja tämäntapaiseen käyttöön on aiemmin toimitettu.

”Joitakin yleistyksiä oli tietenkin tehtävä. Esimerkiksi puoliperävaunun vetoautossa olisi joillakin asiakkailla riittänyt pienempitehoisempi moottori, mutta joidenkin asiakkaiden tarve vetää B-junaa edellytti tehokkaampaa versiota”, Vesa Soppi avaa valintoja.

Päällirakennetta ja akseliväliä lukuun ottamatta autot olivat keskenään samanlaisia Volvo FH 500 6×2 -autoja, joihin oli valittu muutamia tehdaslisävarusteita. Ilmanvastusta hillitsemään oli asennettu ilmanohjainsarja, mukaan lukien helmakatteet. Ilmakompressori oli automaattisesti irti kytkeytyvä ja vakionopeussäädin maastontunteva I-See, joka uusimmassa versiossa käyttää kokemustiedon lisäksi karttatietoa hyväkseen. Turhaa tyhjäkäyntiä oli hillitsemässä automaattinen tyhjäkäyntisammutus.

Vaihteistona autoissa oli I-Shift Dual Clutch -kaksoiskytkinvaihteisto. Kesästä lähtien I-Shift DC on ollut saatavissa myös 4- ja 5-akselisten autojen vaihteistoksi ja suurin sallittu kokonaismassakin on noussut 80 tonniin. Näiden muutosten tuotepäällikkö Mikko Aules uskoo lisäävän kaksoiskytkinvaihteiston kysyntää. Mainittakoon, että käsivalintaista vaihteistoa ei Volvon raskaisiin malleihin FM-mallista alkaen ole enää Euroopan markkinoilla saatavissa.

Testin toteutus

Volvon jälleenmyyjät pyysivät testiin mukaan ensisijaisesti sellaisia kuljetusliikkeitä, joilla oli käytössä muun merkkisiä kuorma-autoja. Auto oli kuljetusliikkeellä käytössä viikon, jona aikana autoa käytettiin normaaliin liiketoimintaan kuljetusliikkeen omia perävaunuja käyttäen.

Ennen jakson alkua kuljettajat saivat koulutuksen auton käyttöön. Lisäksi kuljettajat saivat käyttöönsä Dynafleet-palvelun, josta saattoi seurata oman ajamisen taloudellisuutta ja saada vinkkejä parantamiseen. Viikon aikana kuljettajaan oltiin myös yhteydessä Volvolta. ”Yhteydenotto ja Dynafleetin käyttömahdollisuus koettiin kuljettajien keskuudessa hyvin myönteisenä”, kertoo Volvo Finlandin kuljettajakouluttaja Teemu Hämäläinen. Muutama kuljettaja ei aikataulusyistä päässyt perehdytykseen mukaan. Se näkyi Hämäläisen mukaan selkeästi tuloksissa, mikä osoittaa selvästi koulutuksen tärkeyden.

Mobiililaitteeseen ladattavalla Dynafleet-sovelluksella kuljettaja saa tietoa omasta ajotavastaan ja vihjeitä taloudellisempaan ajoon.

Volvon Dynafleet-palveluista Suomessa vastaava Ari Anttila kertoo, että raskaammissa Volvoissa Dynafleet on ollut vakiovarusteena vuodesta 2009 ja kevyemmissäkin vuodesta 2014. ”Dynafleet voidaan aktivoida näihin autoihin toimintaan helposti ja omistaja voi hankkia käyttöönsä erilaisia palvelupaketteja omien tarpeidensa mukaan” Anttila kertoo. Hänen mukaansa yksi suosituimmista palvelupaketeista on työaikapaketti, joka muun muassa tallentaa ajopiirturin ja kuljettajakortin tiedot automaattisesti.

Volvon Älykäs Kuljetus -testi on vaatinut onnistuakseen useiden ihmisten ahkerointia. Testin lopputuloksia olivat esittelemässä Mikko Aules, Teemu Hämäläinen, Vesa Soppi ja Ari Anttila.

Tulokset

Testijakson aikana ajettiin noin tuhat tuntia, ja keskinopeus oli 67,45 kilometriä tunnissa. Polttoaineen keskikulutus oli sadalla kilometrillä kuljetustehtävästä riippuen 24–43 litraa.  Koko testijakson keskikulutus oli 31,86 litraa per 100 kilometriä. Mitään kaiken kattavaa prosenttilukemaa pienentyneestä kulutuksesta ei ole olemassa, sillä jokainen testiin osallistunut kuljetusliike on voinut verrata kulutusta nykytilanteeseen. ”Poikkeuksetta testijakson tuloksiin on oltu tyytyväisiä”, kertoo Vesa Soppi.

Kuljettajapalaute testijaksolta on ollut erittäin myönteistä. Testiautoilla ajaneet kuljettajat ovat arvostaneet annettua perehdytyskoulutusta, Dynafleetin tuottamaa tietoa ja opastusta, I-Shift DC -vaihteistoa sekä ennakoivaa I-See -vakionopeussäädintä.

Vesa Sopin mukaan kuorma-autojen valmistajat käyttävät suuria summia polttoaineen kulutuksen pienentämiseksi, mutta kuljettaja voi hetkessä — usein tietämättään — hukata saadun edun. Toisaalta taitavakaan kuljettaja ei pääse pienellä kulutuksella, jos ajoneuvo ei ole ajotehtävään sopiva. ”Kun taloudellisuutta vielä jatkuvasti seurataan, tulokset myös pysyvät ja paranevat”, lopettaa Soppi.

Älykäs Kuljetus -testi vahvisti selkeästi sen, että oikealla ajoneuvovalinnalla, kunnollisella kuljettajien koulutuksella ja tarkalla seurannalla saadaan merkittäviä säästöjä aikaiseksi.

www.volvotrucks.fi

Lue seuraavaksi