Uutiset

Kuljetuskalusto

Vartiovene 55 takaisin merelle

http://www.youtube.com/watch?v=ioXklarsAQY

Maantiekuljetuksen Tampereelta Poriin hoiti Nurminen Logistics Goldhofer-moduulilavetilla veturina 680-hevosvoimainen turbiinivetoinen MAN. Kuljetuksen haasteena olivat mittojen ohella talviset olosuhteet. Kuljettajana toimi pitkän linjan erikoiskuljetusammattilainen Pekka Toivonen. Hän on ajanut päätoimisesti erikoiskuljetuksia vuodesta 1984, käytännössä koko uransa saman työnantajan palveluksessa.

”Meillä autot ovat nimikkoautoja, eli tällä eivät muut aja kuin ehkä joskus lomien aikana”, kertoo Toivonen Nurminen Logisticsin erikoiskuljetusten vetoautoista. Tällä on varmasti merkitystä autojen kestävyydenkin ja tiukoissa paikoissa ajokin parhaan mahdollisen hallinnan kannalta. Kolme vuotta vanha auto ei ulkonäöltäänkään häpeä uutta, mikä kertoo osaltaan auton olevan hyvässä pidossa.

”Tämä auto on rakennettu erityisesti juuri erikoiskuljetuksia varten. Voimansiirto tapahtuu momentinmuuntimen avulla, joka on ehdottoman hyvä ratkaisu tässä käyttötarkoituksessa. Liikkeelle päästään jouheasti ja ajonopeus voidaan säätää sopivaksi aina nollasta lähtien.”

Muun muassa jäähdytykseen on kiinnitetty erityistä huomiota. Hytin takana on sekä hydrauliikan että jäähdytysnesteen lisäjäähdyttimet puhaltimineen, sillä lämpöä syntyy poikkeuksellisen paljon valtavien kuormien takia eikä ajoviima usein riitä jäähdytykseen. Jäähdytinnestettäkin tässä ratkaisussa on tuplamäärä normaaliin verrattuna.

Voimaa moottorista saadaan 680 hevosvoimaa, mutta enemmän vetokyky on momentinmuuntimen ansiosta kiinni pidosta kuin voimanpuutteesta. Tässä kuljetuksessa käytettiin toista vastaavaa autoa toisena veturina suurimmissa mäissä lähinnä juuri riittävän pidon varmistamiseksi.

Moduulilavetti

Lavetti on koottu kuljetusta varten sopivaan kokonaisuuteen valiten Nurmisen 20 Goldhofer-moduulista. Akseleita tässä kokoonpanossa on 14 kappaletta. ”Kantavuutta saadaan 24 tonnia akselilinjaa kohden”, tietää erikoiskuljetuksen saattoautoa ajava Mika Visuri. ”Painoa tällä kuljetuksella on 206,5 tonnia, korkeutta 8 metriä, leveyttä 6,6 metriä ja pituutta 44 metriä.”

Kaikkia akseleita voidaan säätää hydraulisesti. Pyörät kääntyvät ja korkeutta voidaan säätää 80 cm ja 140 cm välillä. Perävaunun hydrauliikkaa varten lavetin etuosassa on oma moottorinsa ja hydrauliikkapumppunsa, joten sen osalta lavetti toimii itsenäisenä kokonaisuutena. Suuren korkeusvaihtelun ja varsin matalan painopisteen mahdollistavat matalat renkaat.

Varsinainen kuljetus lähti illalla kahdeksalta liikkeelle ja tavoitteena oli olla aamulla Porissa. ”Sinällään 124 kilometrin matka ei ole pitkä, mutta aikaa kuluu sähköjohtojen alitusten, risteysten sekä muun muassa liikenneopasteiden kiertelyn ja siirtelyn takia”, kertoo kuljetuksesta vastaava Henrik Laihanen. ”Nopeusrajoitus kuljetuksella oli 60 km/h, mutta tähän ei matkalla päästä monessakaan paikassa. Talvikelissä kaikki ulottuvuudet ovat haasteellisia. Jos risteykset ovat ahtaita tällaisella kuormalla aina, tekevät lumet siihen oman lisänsä.”

Juha Kuusjärvi

Lue seuraavaksi