Uutiset

Kuljetuskalusto

Vakkanostot Oy:n kalusto täydentyi Efferillä

Vakkanostot Oy on Raumalla pääpaikkaansa pitävä yhtiö, joka on keskittynyt erityisesti nosto- ja niihin liittyvien kuljetuspalveluiden tuottamiseen neljällä nosturiautolla. Tuorein hankinta kalustossa on Effer 955 -nosturi Volvo FH 540 -alustalla. Kokonaisuuden toteutus on järvenpääläisen OK-Konehuolto Oy:n käsialaa.

Vakkanostot Oy on nosto- ja kuljetuspalveluita tarjoava, ensi vuonna kymmenen vuotta täyttävä yritys. Yrityksen omistavat Jesse Pihala sekä Heikki Rantala ja Sami Ojanen. Neljällä nosturiautolla palvellaan laajaa kirjoa asiakkaita koko Suomessa. Niin kuin yrityksen nimestä voi päätellä, pääosa töistä tehdään Vakka-Suomen alueella, länsirannikon tuntumassa.

Auto tarvitsee kuljettajan

Vielä keväällä Vakkanostot operoi kolmella nosturiautolla. Päivittäisestä toiminnasta vastaava toimitusjohtaja Jesse Pihala kertoo, että korona-ajasta huolimatta työtilanne on ollut hyvä, ja ajoittain olisi ollut tarvetta neljännelle autolle.

”Hyviä nosturiautoja on suhteellisen hyvin saatavilla, mutta se ei yksin riitä. Autoon täytyy olla myös osaava kuljettaja, ja sellaisen löytäminen ei aina ole aivan helppoa”, miettii Jesse Pihala. ”Meillä oli kuitenkin onnea, kun onnistuimme rekrytoimaan Saarisen Ronin.”

Saarinen työskenteli aiemmin ajoneuvoasentajana, ja innostui vaihtamaan nosturiauton kuljettajan töihin. Kuorma-autot ovat kotoa tuttuja, ja puolustusvoimissa suoritetut ammattipätevyys ja CE-ajokortti ovat hyvänä pohjana uuteen työhön. Vaikka työkokemusta uudesta työstä on vasta muutamia viikkoja, voisi määrätietoisen ja rauhallisen työskentelyn perusteella sitä arvioida olevan jo vuosia.

”Olin ensin muiden kuljettajien mukana, ja kun uusi Effer-auto saatiin ajoon, aloitin sillä työskentelyn”, Saarinen sanoo.

Jesse Pihala vastaa Vakkanostot Oy:n päivittäisen toiminnan pyörittämisestä. Hänen mielestään jokaiselle asiakkaalle pitäisi tarjota oikean kokoista nosturia. Ei liian pientä, mutta ei myöskään liian suurta.

Valmis auto tarpeeseen

OK-Konehuolto Oy:ssä, Järvenpäässä, oli rakenteilla Vakkanostojen tarpeeseen sopiva auto. Alustana on Volvo FH 540 8×4, jonka etuakselit ovat paraabelijousilla ja teli ilmapalkeilla jousitettu. Nosturina on Effer, tyypiltään 955 – 7S+6SHD.

Sadan tonnimetrin kokoluokkaan kuuluvan nosturin tyyppimerkintä kertoo, että siinä on seitsemänjatkoinen peruspuomi ja kuusijatkoinen Heavy Duty -jibi. Ulottuvuutta suoraan sivulle on 30,71 metriä, jolloin nostokykyä on 790 kilogrammaa. Mekaanisia jatkoja hyödyntäen ulottuvuus kasvaa 34,80 metriin. Siltä etäisyydeltä nousee 490 kg.

”Ensimmäiset viikot ovat sujuneet ongelmitta. Nosturi tuntuu niin sanotusti sopivan hyvin käteen. Viimeisteleviä säätöjä vain täytyy vielä vähän tehdä”, sanoo Roni Saarinen.

Jesse Pihala sanoo, että nykynostureissa oleva tukijalkavalvonta helpottaa sillä tehtävää perustyötä. ”Koneen vain on oltava hyvin säädetty. Aika pian käyttöönoton jälkeen optimaaliset säädöt yleensä löytyvät.”

Konseptiajattelua

Hiab Suomen aluemyyntipäällikkö Jorma Hellberg kertoo, että viime aikoina on selkeästi lisääntynyt tarve saada myös nosturiautoja lyhyellä toimitusajalla.

”Yhdessä kumppaneidemme kanssa selvitämme ensin, minkälaisille autoille on kysyntää, ja rakennamme valmiiksi sellaisia. Nopea toimitusaikataulu on yhä useammin tärkeä seikka nosturiautoa hankittaessa”, Hellberg sanoo. Vakkanostojen auto on juuri tällainen konseptiauto, joka on rakennettu Hiab Suomen ja OK-Konehuollon aloitteesta.

”Meille tärkeää oli saada auto nopealla aikataululla. Sekä auto- että nosturimerkki olivat ennestään tuttuja, joten siinäkin mielessä olen luottavainen. Tietysti jotkut ratkaisut olisin toteuttanut toisin, jos auto olisi alusta alkaen tehty meille, mutta kysymys on enemmänkin siitä, että olemme tottuneet erilaiseen toteutukseen”, Jesse Pihala sanoo.

Vakkanostot Oy:n Volvo FH 540

Effer täydentää Hiabin mallistoa

Italiassa valmistettava Effer on vuodesta 2018 kuulunut Hiab-perheeseen, joten Hiab Suomen jälkimarkkinointiverkoston palvelut ovat tarjolla myös Effer-nostureille. Suomessa Effer täydentää tuttua Hiab-kuormausnostureiden valikoimaa ennen kaikkea raskaissa nostureissa. Jorma Hellbergin mukaan kauppa Effereillä on käynyt hyvin, ja useita nostureita on tulossa asennettavaksi.

”Sadan tonnimetrin ja sitä raskaampien nostureiden kysyntä kasvaa koko ajan. Efferin mallistossa on useita vaihtoehtoja 100–300 tonnimetrin luokassa. Pienemmistä kannattaa mainita se, että jo 20 tonnimetrin Effer 215 on ympäripyörivä”, Hellberg kertoo päätteeksi.

Lue seuraavaksi