Uutiset

Kuljetuskalusto

Vaasaan 12 Scania-kaasubussia

Scania Suomi Oy on luovuttanut Vaasan kaupungille 12 uutta kaasubussia. Poikkeuksellisen ympäristöystävälliset autot tulevat käyttämään polttoaineenaan paikallisesti tuotettua biokaasua. Uusien biokaasubussien myötä Vaasan kaupungin joukkoliikenne siirtyy kokonaan uuteen aikakauteen, sillä käyttämällä polttoaineena biokaasua voidaan linja-autojen hiilijalanjälkeä pienentää jopa yli 90 prosenttia.

Kahdentyyppisiä autoja

Kahdestatoista luovutetusta autosta kymmenen on 2-akselisia ja pituudeltaan 12-metrisiä. Autoissa on 31 istumapaikkaa ja 44 seisomapaikka, joten matkustajapaikkoja on kokonaisuudessaan 75. Autoista kaksi on telibusseja siten, että 3-akselisten autojen kokonaispituus on 14,8 metriä. Niissä istumapaikkoja on puolestaan 49 kappaletta seisomapaikkaluvun ollessa 67. Kokonaispaikkaluku on siis 116. Kummassakin autotyypissä kaasusäiliöt (4 x 320 litraa) on sijoitettu autojen katolle, mistä johtuen kokonaiskorkeus on 3,45 metriä. Autot on varustettu kahdella rinnakkaisella tankkausjärjestelmällä (hidas/nopea). Moottorina autoissa on Scanian 9-litrainen kaasumoottori, joka kehittää 280 hevosvoiman tehon. Vaihteistona on 6-vaihteinen ZF EcoLife -automaattivaihteisto. Autojen varustukseen kuuluu myös ESP-ajonvakautus, automaattinen mäkijarru sekä Scanian etädiagnostiikka ja ajotavan seurantajärjestelmä.

Varusteltu matkustajia varten

Nyt luovutetuissa autoissa ovijärjestely on 1+2+1. Istuinpaikoista neljä on varattu liikuntarajoitteisille matkustajille ja yksi opaskoiran kanssa kulkeville näkövammaisille.

Scania kuorma-autoon tankataan nesteytettyä kaasua. Kuva (c) Scania

Kaikissa autoissa on myös yksi pyörätuolipaikka ja keskiovella on pyörätuoliramppi. Kaikilla erityispaikoilla on helposti tavoitettavat stop-painikkeet. Autot on varustettu tehokkaalla lämmitys/ilmastointi-järjestelmällä sekä tehokkaalla lisälämmittimellä, jotka pitävät sisäilman mukavana ja raikkaana kaikissa sääolosuhteissa. Lämmityksestä huolehtivat ympäri autoa sijoitetut radiaattorit yhdessä lattialämmityksen kanssa. Ovipuhaltimet puolestaan vähentävät talvella kylmän ulkoilman pääsyä auki olevista ovista sisälle autoon. Varustukseen kuuluvat myös ovikamerat sekä tallentava kamerajärjestelmä. Matkustajia palvelemassa on selkeälukuinen pysäkki-informaationäyttö.

Scania huolehtii

Nyt luovutettujen kahdentoista Scania Citywide -kaasubussin teknisestä ylläpidosta vastaa Scania Suomi Oy. Huolto- ja korjaussopimuksen pituudeksi on sovittu 10 vuotta. Tämän lisäksi kauppaan kuuluu perusteellinen ajo- ja käyttökoulutus autoja ajaville kuljettajille.

Lisätietoja antaa tuotepäällikkö Ilkka Korpela, puh 010 555 5291 tai 050 308 8530 tai ilkka.korpela@scania.fi

Vaihtoehtoiset uusiutuvat polttoaineet yleistyvät kaupunki- ja jakeluliikenteessä. Kuva (c) Scania

Verkossa Vaasan kaupungin tiedote

Lue seuraavaksi