Uutiset

Kuljetuskalusto

Vääntöä ja voimaa – Scanian V8:t vertailussa

Kaikki kiertueautot eivät ehtineet tähän koeajotilaisuuteen, mutta melko kattava valikoima autoja silti oli ajettavana: R 560 10×4 kiviauto, R 620 6×4 puutavara-auto Jonsered 1080 -puutavaranosturilla, R 730 6×2 hakeauto ja R 730 6×4 puutavara-auto. Kaikki autot oli varustettu Opticruise-vaihteistolla. Kaikki muut olivat kahden polkimen malleja, paitsi R 620, joka oli kytkimellinen. Osa automiehistä vannoo vielä kytkimen puolesta, varsinkin talvikeleillä ja pahoissa paikoissa ajettaessa. Pienin V8-versio eli R 500 puuttui koeajettavista, mutta ei sen perään sen enempää huudeltu, koska koeajajia tuntui kiinnostavan tietenkin uusi R 730. Kaikissa koeajoautoissa oli oikeat kuormat, puutavaraa ja soraa täysillä kantavuuksilla lukuun ottamatta hakeautoa, jonka kuormassa oli betonimöhkäleitä ja painopiste siten hieman alempana kuin oikeassa hakekuormassa.

Scania V8 – oikeaa luonnetta ja tyyliä

Yleisesti ottaen V8-moottorit ovat aina herättäneet tietynlaista kunnioitusta ja ylpeyttä, jota niiden omistajat ovat vielä tehostaneet erilaisin keinoin. Nyt syyskuun alusta alkaen uusien Scania V8-kuorma-autojen näyttävät tehosteet ovat osittain saatavissa jo tehtaalta.

Uuden V8 Scanian tunnistaa kaukaa jo keulasta, sillä Scanian merkki-, malli- ja V8-tunnukset ovat kromipinnoitteisia ja ilmanottoaukkoja kiertää kromilista. Tunnusomaisessa Black Brilliant –etusäleikössä on myös erikoisverkkokuvio ja sivuhelmoissa V8-symbolit. Myös pakoputkenpään tyyliä on muokattu lisäämällä vasemmalle puolelle kromipinnoitteinen suojalevy, silloin kun käytössä ovat pienen ilmanvastuksen sivuhelmat. Valinnaisia Xenon-valoja ympäröi tumma kehys.

 

Ohjaamoon noustessa huomio kiinnittyy ensimmäisenä keskuslukituksen kauko-ohjaimen, kojetaulun ja ajotietokoneen (lepotilassa) V8-symboleihin. Myös kumipinnoitteisten polkimien tyyliä oli muokattu ja ovenkynnykseen asennettu kumilista. Lisävarusteena Scanian V8-malleihin saa nyt puisen ohjauspyörän nahkaverhoilulla sekä nahkaverhoillut Scania Griffin oviverhoilut V8-symboleilla ja mustilla nahkaisilla käsinojilla, uritetut mustat nahkaistuimet V8-kohokuviolla ja uritetun mustan nahkamaton V8-symbolilla moottoritunnelin päälle. Nämä nahkaverhoilut on lisäksi ommeltu tyylikkäällä vaaleanharmaalla ompeleella.

 

Scanian modulaarinen moottorikonsepti

Scanian uusi V8-moottori on integroitu osa Scanian modulaarista moottorivalikoimaa. Moottorin perustana on samat tekniikat ja konseptit kuin Scanian uusissa rivimoottoreissakin. Moottorissa on myös paljon samoja komponentteja kuin nykyisissä V8-moottoreissa. Tämä jo vuodesta 2007 alkaen Scanian rivimoottoreista tuttu modulaarisuus helpottaa Scanian omistajia huolto- ja varaosapalvelujen osaltakin.

Scanian V8-moottoreita on nyt saatavana neljää eri tehovaihtoehtoa: 500 hv – 2500 Nm, 560 hv – 2700 Nm, 620 hv – 3000 Nm ja 730 hv – 3500 Nm. Näillä lukemilla saadaan moottorien vääntö-tehosuhteeksi kunnioitettavat 4,8–5,0. Kaikki Scanian V8-moottorit täyttävät Euro 5 -päästövaatimukset ja suurinta R 730 mallia saa myös EEV-arvot täyttävänä.

Vaikka Scanian V8-moottorit ovat jo entuudestaan olleet tunnetusti taloudellisia, on uuden R 730 moottorin myötä taloudellisuus parantunut vielä. Uusi R 730 kuluttaa jopa vähemmän kuin aiemmat pienempitehoiset versiot. Maantieolosuhteissa suuri vääntö pienillä kierroksilla ja nopealla perävälityksellä kasvattaa polttoainesäästöjä reippaasti. Vääntöä löytyy heti tyhjäkäynniltä lähtien ja jo 800 r/min moottori vääntää todella mukavasti. Liikkeellelähtö täydellä kantavuuskuormalla sujuu helposti ja juoheasti. Maksimivääntö on käytössä 1000 r/min alkaen aina 1350 r/min asti. Isoilla kierroksilla laskeva vääntökäyrä puolestaan vastaa tarkoin nousevaa tehokäyrää ja antaa tarvittavan tehon ylämäissä. Myös ohituksissa uusi R 730 on omaa luokkaansa, koska tehoa ja vääntöä on riittävästi. Tällöin voima tuntuu erityisesti kierrosten laskiessa ja teho jakautuu koko käyttökelpoisella alueella.

 

Scania Opticruise-vaihteisto

Myös voimansiirrossa Scania hyödyntää modulaarisuutta, samoja komponentteja voidaan hyödyntää koko mallistossa ja siten saadaan todella laaja valikoima erilaisia voimansiirtolinjoja. Uuden R 730 moottorin yhteydessä käytetään puristusvoimaltaan aiempaa voimakkaampaa yksilevykytkintä. Vaihteisto on myös vahvistettu ylivaihdeversio Scanian 12+2-portaisesta aluejakajavaihteistosta. Enimmäisvääntö on käytettävissä kolmella suurimmalla vaihteella, jolloin ajo-ominaisuudet ovat erinomaiset maantieolosuhteissa. Pienemmillä vaihteilla vääntö pienenee 5-6 prosenttia.

Uuden R 730 V8-moottorin yhteydessä on saatavana vain joko täysautomaattinen tai kytkinpolkimella varustettu Scania Opticruise-vaihteisto, jossa on äskettäin päivitetty ohjelmisto. Vaihteistojen yhteyteen saa lisävarusteena todella tehokkaat Scania-hidastimet.

 

Miika Nyrö 

 

 

Lue seuraavaksi