Uutiset

Kuljetuskalusto

Uusi omistaja – vanhat kujeet

Kaarinalainen Suomen Hydrauliikkatuote Oy on toiminut vuodesta 2011 lähtien ja kasvanut omistajansa, automaatioinsinöörin Harri Laaksosen vetämänä merkittäväksi tekijäksi etenkin kippiajoneuvojen komponenttitoimittajana. Kippisylinterit, venttiilistöt, pumput, polttoaine- ja yhdistelmäsäiliöt sekä voiman ulosotot ovat olleet yrityksen tukijalkoja. Päämiesten, kuten sylinterivalmistajan Hyvan, säiliövalmistaja Padoan, pumppuvalmistajn Interpump Groupin sekä laajasti hydrauliikan komponentteja valmistavan Hydacin, koko tuotevalikoima on käytössä asiakkaiden hydrauliikkapulmien ratkaisemiseksi.

“Suomen Hydrauliikkatuote aloitti viisi vuotta sitten tyhjästä ja nyt liikevaihto on noin 600 000 euroa. Jossain kohtaa raja tulee vastaa, milloin pitää miettiä erilaisia ratkaisuja. Yrityksen liiketoiminta on nyt myyty OEM Finland Oy:lle”, aloittaa Harri Laaksonen.

Samalla Suomen Hydrauliikkatuote Oy:n toimitilat ja varasto siirtyvät pois Kaarinan Hallimestarinkadulta OEM-Finlandin tiloihin Fiskarsinkadulle Turkuun. Varasto koostuu pääasiassa kippiajoneuvoihin tarvittavista komponenteista.

“Olen alusta alkaen halunnut laittaa pääpainon kippiajoneuvoihin. Näihin tarvittavia pääkomponentteja ovat säiliöt, pumput, venttiilit ja sylinterit. Sylintereissä päämiehemme on maailman suurin alan valmistaja saksalainen Hyva. Italialainen Padoan valmistaa noin 40 000 hydrauliikka-, polttoaine- ja yhdistelmäsäiliötä vuodessa muun muassa tehdassäiliöitä eri ajoneuvovalmistajille”, kertaa Laaksonen korkealaatuisia komponentteja valmistavia päämiehiään.

Laaksonen on Hyvan kanssa kehittänyt Suomeen omia kippisylinterimallejakin, etenkin ryhmäkipin tuotekehitykseen on jaettu vinkkejä.

“Keskikippi on ollut meillä suosittu ja asiakkaiden toivomuksesta niihin on panostettu. Painorajojen nousu esimerkiksi on vaikuttanut siihen, että nyt mennään etukipin suuntaan. Niissäkin Hyva on erityisen vahva.”

Laaksonen on aikanaan toiminut myös raskaan kaluston asentajana kuusi vuotta ja tutussa kuljetusyrityksessä päälirakennepuoli kuten kasettivarusteet tulivat miehelle tutuiksi. Käytännön kokemuksella on suuri merkitys ongelmia ratkottaessa.

“Merkkikohtaisia eroja autoissa on. Toisissa autoissa on pumput valmiina kippihydrauliikkaa varten, kun taas joissain merkeissä pumput varustellaan muun kippihydrauliikan myötä. Voiman ulosotot saa yleensä jo suoraan tehtaalta, mutta joskus ne autoista puuttuvat, kun käyttötarkoitus onkin matkan varrella muuttunut. Esimerkiksi vaikka nosturikäyttöön varusteltu veturi pitääkin muuntaa kippihydrauliikalle”, valistaa Laaksonen.

“Hydrauliikan sähköohjaus lisääntyy. On tietenkin vielä asiakkaita, jotka haluavat perinteisen paineilmalla tapahtuvan ohjauksen. Nykyään kippijärjestelmät saadaan yhä tehokkaammin integroitua autojen omiin järjestelmiin, jolloin saatu hyöty on maksimaalinen. Automaattiset kierrosluvun nostot on helppo toteuttaa auton omaa järjestelmää hyödyntäen. Proportionaaliventtiilien hinnat tulevat nekin koko ajan alaspäin”, päättää Laaksonen.

Kun varusteita myydään moniin eri merkkeihin on jatkuva kouluttautuminen tärkeää. Jokainen autovalmistaja kun tekee asiat omalla tavallaan. Palo ja intohimo kehittää itseään ovat Laaksosen mukaan tärkeät eväät tekniikan kehityksen mukana pysymiselle.

Yhtenä edustuksena ovat italialaiset Padoan hydrauliikka-, polttoaine- ja yhdistelmäsäiliöt, joita valmistetaan useissa eri kokoluokissa alumiinista, rosterista tai teräksestä. Alumiinista on tullut suosituin ja sen osuus kaikista valmistetuista säiliöistä on jo 80 prosenttia. Vaikka seinämävahvuus on alumiinilla 2,4 millimetriä ja ruostumattomalla teräksellä kaksi millimetriä, niin silti alumiinista tehdyt säiliöt ovat puolet rosterisia kevyempiä. Alumiini- ja rosterisäiliöiden käyttöikä on kolminkertainen teräksiseen verrattuna. Viidessä vuodessa olemme myyneet noin 1000 säiliötä, kehaisee Laaksonen.

 

Lue seuraavaksi