Uutiset

Kuljetuskalusto

Uusi Mercedes-Benz Actros – Tulevaisuuden tähtikeula

Uuden Mercedes-Benz Actroksen tuotekehitys on yhtiön historian merkittävin yksittäinen ponnistus, jonka tuloksen turvin mennään pitkälle tulevaisuuteen. Uuden Actroksen luvataan asettavan kaukoliikenteeseen täysin uudet raja-arvot niin kuljettajamukavuuden kuin taloudellisuudenkin suhteen. Kaikkialla alati lisääntyvä tavaraliikenne vaatii taloudellisia ja ennen kaikkea ympäristöystävällisiä ja energiatehokkaita ajoneuvoja, joiden ohjastamiseksi tarvitaan suuri joukko ammattikuljettajia. Kilpailu työvoimasta käy kiivaana ja nykyaikainen, mukava työpaikka onkin yksi kilpailutekijä, jota kuljetusyritykset eri puolilla Eurooppaa hyödyntävät rekrytoinnissaan.

Rentoutunut ja virkeä kuljettaja on sekä taloudellinen että turvallinen kuljettaja, minkä vuoksi Actroksen ohjaamon suunnitteluun on lyöty ruutia reilulla kädellä. Suunnittelutyön tuloksena on syntynyt kokonainen ohjaamoperhe, joka pitää sisällään kaksi leveyttä, kaksi lattiavaihtoehtoa ja neljä kattokorkeutta. Aikanaan Axorin korvaava ohjaamovaihtoehto on leveydeltään 2,3 metrin ClassicSpace, joka on saatavilla sekä moottoritunnelilla että tasaisella lattialla varustettuna. Nykyistä Actrosta vastaava ohjaamo on leveydeltään 2,5 metriä ja se on tarjolla ainoastaan tasaisella lattialla varustettuna vaihtoehtona kolmella eri kattokorkeudella.

Kuljettajan työpisteessä katse tavoittaa ensiksi vakionopeudensäätimen ja muiden kytkinten täyttämän ohjauspyörän, jonka takaa on nähtävissä suurikokoiset nopeus- ja kierroslukumittarit. Mittaristoon kuuluu myös aikaisempaa kattavampi ajotietokone, joka opastaa kuljettajaa oikean ajotavan metsästyksessä. Ajotietokoneen käyttöä on helpotettu myös tuomalla näkyviin navigointipalkki, jonka avulla käyttäjä voi tarkistaa sijaintinsa tietokonelabyrintissa. FleetBoard-telematiikkajärjestelmä yhdessä neljän kuukauden testijakson kanssa kuuluu aina vakiovarustukseen.

Virta-avainta ei enää käännetä, vaan se työnnetään kojelaudan nieluun, jonka jälkeen kone herätetään henkiin nappia painamalla. Tehtaan edustajien mukaan tätä nappia pääsemme painamaan vasta lomakauden jälkeen, nyt on tyytyminen kuivaharjoitteluun.

Valinnanvaraa varusteluun

Työpäivän jälkeen konttorityöläiset siirtyvät olohuoneisiinsa syventyen bestseller-kirjaan tai alan ammattilehteen. Myös Actroksen kuljettajalla on mahdollisuus viettää lepoaikaa aikaisempaa mukavammassa olohuoneessa, joka voidaan varustaa esimerkiksi SoloStar-varusteluun kuuluvalla kulmasohvalla. Työpiste kojelautoineen eroaa olohuoneesta ja makuutilasta myös värityksen osalta, sillä ohjaamon seinät ja katto sekä vuode ovat saaneet ylleen hillityn beigen värisävyn. Kaikkien vuoteiden kerrotaan olevan leveydeltään 75 senttiä ja paksuudeltaan 11 sentin patjan mukanaan tuoman mukavuuden luvataan olevan kotisänkyjen tasoa.

Kaikkein suurimman ohjaamon, eli leveydeltään 2,5 metrin GigaSpacen sisäkorkeus on 213 senttiä ja sen tilavuuden kerrotaan kasvaneen lähes kuutiolla nykyiseen MegaSpace-ohjaamoon verrattuna. Kasvanut tila on hyödynnetty lähinnä säilytysratkaisuissa niin tuulilasin yläpuolella, vuoteen alla kuin kojelaudan alapuolella.

Ohjaamon lämmitys- ja jäähdytysjärjestelmät ovat myös kokeneet mittavia uudistuksia ja muun muassa taukolämmittimen kerrotaan olevan aikaisempaa tehokkaampi. Ohjaamon varustetaso voidaan valita kolmesta paketista; Basic Comfort Pack pitää sisällään kauko-ohjatun keskuslukituksen, Ambiente-tunnelmavalaistuksen, kaksitiekaiuttimet ja sähköisen rullaverhon. Classic Comfort Pack nostaa varustetasoa edellisten lisäksi paineilmatorvilla, lukittavalla säilytystilalla, vetolaatikolla kojetaulun alla, häikäisysuojalla apukuljettajan ja kuljettajan sivulla, nahkaisella ohjauspyörällä sekä sähköisellä lasikattoluukulla. Top Comfort Packin mukana ohjaamon tuodaan lisäksi huipputason äänentoistolaitteet, jääkaappi, muunneltava säilytyslokerikko, valaistu Mercedes-tähti, 12,7cm ajotietokoneen näyttö ja automaatti-ilmastointi. Yleisilme viimeistellään valinnan mukaan joko kromipintaisilla tai puukuvioisilla yksityiskohdilla, kuten listoilla ja ovenkahvoilla. Esimerkki laajasta lisävarustetarjonnasta on monitoimiavain, jonka avulla kuljettaja voi ajoneuvon ulkopuolella tarkistaa muun muassa rengaspaineet ja valojen toiminnan. Megatähti on varustettavissa myös henkilöautomaailmasta tutulla follow-me-home-järjestelmällä, joka tarvittaessa valaisee polun kotiovelle.

Ekonomian ehdoilla

Uuden ajokin suunnittelu ja kehitystyö eivät rajoittuneet vain ohjaamoon, sillä loppuvuoden aikana tuotantoon otettava Actros on uudistunut täysin myös alustan osalta. Runkoleveys on kasvanut nykyisestä 744 millimetristä 834 millimetriin paremman ajettavuuden aikaansaamiseksi. Akselit ovat pääosin entisiä, joskin jousitukset ja akselistontuennat on piirretty täysin uudestaan. Paremman polttonestetalouden metsästyksen helpottamiseksi markkinoille tuodaan myös aikaisempaa nopeampia perävälityksiä.

2010-luvun megatähteä lennättää jo keväällä esitelty 12,8 litran kuutoskone, josta on tarjolla neljä eri tehoversiota kaukoliikenteen tarpeisiin. Pakokaasujen takaisinkierrätystä, SCR-teknologiaa ja partikkelisuodantinta hyödyntävä common rail -kone on saatavilla 421-, 449-, 476- ja 510 -hevosvoimaisina versioina. Daimlerin edustajien mukaan lähitulevaisuudessa näemme myös litratilavuudeltaan pienemmän ja suuremman koneen.

Moottorin vääntöominaisuuksien luvataan olevan käytössä aikaisempaa alhaisemmilla kierroslukualueilla, mikä omalta osaltaan parantaa polttonestetaloutta. Litrajahdissa ei ole jätetty kääntämättä ainuttakaan kiveä, muun muassa kompressori ja laturi ovat aikaisempaa älykkäämpiä työskennellen ainoastaan tarpeeseen.

Uuden Actroksen polttonestetalouden luvataan jäävän 6-7 prosenttia nykyistä alhaisemmalle tasolle verrattaessa Euro 5-päästötason moottoreita. Voimalan päivittäminen Euro 6-tasolle sen sijaan tapahtuu polttonestetalouden kustannuksella. Uusi Actros Euro 6-tason voimalalla kulkee ”vain” 3-4 prosenttia nykyistä ajokkia taloudellisemmin. Euro 6-koneilla varustettujen ajokkien kauppaa hillitsee myös hinta, jonka kerrotaan olevan huomattavan paljon Euro 5-tasoa korkeamman. Ainakaan toistaiseksi puhtaammasta ajokista ei ole ulosmitattavissa hyötyjä esimerkiksi alhaisempien moottoritiemaksujen muodossa.

Tuhtia turvallisuutta

Kaukoliikenteeseen uutta Actrosta valmistetaan ainoastaan automatisoidulla Mercedes PowerShift-vaihteistolla, jota hallitaan nykymallista poiketen ohjauspyörän alle sijoitetulla viiksellä. Vaihteiston toimintaa ohjaava tietojärjestelmä on remontoitu uuden voimalan asettamien vaatimusten mukaiseksi. Vaihteiston toiminnan kerrotaankin muuttuneen edeltäjäänsä nopeammaksi ja pehmeämmäksi. Nykyisen vaihteiston hidasajotoiminto poistuu, sillä automatisoidun vaihteiston kolmas sukupolvi lähtee liikkeelle heti jarrupolkimen vapauttamisen jälkeen. Tehtaan edustajien mukaan laituriin peruutukset ja muut tarkkuutta vaativat käsittelyt sujuvat jatkossa aikaisempaa paremmalla tarkkuudella.

Vauhdin hillitsemisessä voidaan hyödyntää aikaisempaa tehokkaampaa moottorijarrua, jonka luvataan suurimmillaan tarjoavan kuljettajalle 400 kW:n hidastusvoiman. Mikäli tämä hidastusteho tuntuu riittämättömältä, voi vaihteiston yhteyteen valita aikaisempaa keveämmän vesihidastimen, jonka jäähdytysjärjestelmä on integroitu moottorin jäähdytysjärjestelmään. Tämän ansiosta 750 kW:n tehon tarjoavan hidastimen painoa on voitu alentaa lähes 40 kilolla.

Daimlerin suunnitteluosastolla on paneuduttu tarmokkaasti myös turvallisuuteen ja sen parantamiseen. Markkinoilla jo useiden vuosien ajan olleet ja lisävarustelistalta löytyneet ESP-ajonvakautusjärjestelmät ovat jääneet nahkaverhoilujen ja muiden mukavuusvarusteiden jalkoihin hankintapäätöstä tehtäessä. Tulevaisuus on tässä kohdin toisenlainen, sillä ESP kuuluu vakiovarusteluun kaikissa maantieautoissa, olipa se sitten rekanvetäjä tai tasakuorma-auto. Lisävarustelistalta sen sijaan löytyy älykäs, stop and go -toiminnolla varustettu etäisyystutka, joka huolehtii automaattisesti pysähtymisestä ja liikkeellelähdöstä ruuhkaliikenteessä. Lisävarusteena hankittava ja peräänajoja eliminoiva aktiivinen hätäjarruassistentti on päivityksen myötä oppinut tunnistamaan myös paikoillaan olevat esteet.

Pikaisen silmäilyn ja kattavien esitelmien perusteella uuden Actroksen voi uskoa ottavan paikkansa nopeasti eurooppalaisen kuljetuselinkeinon parissa. Aerodynamiikan ehdoilla tehdyssä ohjaamomuotoilussa on myös uskallettu ottaa pitkiä ja ennakkoluulottomia askeleita. Miltähän tämä maistuu maantiellä?

Ari Perttilä

Lue seuraavaksi