Uutiset

Kuljetuskalusto

Uusi Mercedes-Benz Actros asettaa uudet standardit raskaaseen kuorma-autoluokkaan lukuisten parannusten ansiosta

Nyt Mercedes-Benz on edelleen vahvistanut lukuisilla muutoksilla kuorma-automallistonsa lippulaivaa. Kustannustehokkuutta, ympäristöystävällisyyttä, mukavuutta ja turvallisuutta on kehitetty yhtäläisesti eteenpäin. Lisäksi uusi voimakas muotoilu lisää Actrosin vetovoimaa – nyt jo kolmannessa sukupolvessa.

Uusi Actros on ensimmäinen raskas, maantieliikenteeseen tarkoitettu kuorma-automalli, jossa on automaattivaihteisto vakiovarusteena.

Maantieliikenteeseen tarkoitetuissa Actroseissa on uudistunut Mercedes PowerShift vaihteisto vakiovarusteena. Täysin automaattinen vaihteisto on raskaiden kuorma-autojen uusi standardi ja se auttaa kuljettajaa keskittymään yhä vilkkaampaan ja vaativampaan liikenteeseen. Lisäksi kuljettaja pysyy kauemmin virkeänä.

Uuden Actrosin Mercedes PowerShift 2 – vaihteiston ominaisuudetkin ovat muuttuneet: Vaihteisto on aikaisempaa nopeampi, siinä on kaltevuuskulmatunnistin ja vaihtamisohjelma toimii entistä huomaamattomammin. Tien kallistusta mitataan jatkuvasti ja sitä tietoa verrataan ajoneuvon massaan, nopeuteen ja kaasupolkimen asentoon. Niiden perusteella määritetään oikea vaihtamisajankohta automaattisesti.

Kehitys kohti täysin automatisoitua kuorma-auton vaihteistoa

Mercedes-Benz on aina ollut askeleen edellä muita raskaisiin kuorma-autoihin tarkoitettujen vaihteistojen kehityksessä. Synkronoidut vaihteistot tulivat raskaisiin kuorma-autoihin jo 1960-luvun alussa. Ensimmäinen sähkö-/paineilmaohjattu vaihteensiirto – EPS (Electronic Power Shift) – esiteltiin Mercedes-Benz SK-mallistossa vuonna 1985.

Vuonna 1996 Telligent vaihteensiirto – kehitystyön perusta oli EPS – esiteltiin vakiovarusteena Actros-mallistossa. Kaksi vuotta myöhemmin seurasi valinnaisvarusteinen Telligent-vaihdeautomatiikka, joka oli jo täysin automatisoitu vaihteensiirto. Mercedes PowerShift -automaattivaihteistot ovat olleet lisävarusteena vuodesta 2006.

Se on ennemminkin automaattivaihteisto kuin automatisoitu mekaaninen vaihteisto, sillä Mercedes PowerShift on suunniteltu automaattiseksi jo alusta alkaen.

Uuden Actrosin automaattivaihteisto tehostaa kustannustehokkuutta
ja ympäristöystävällisyyttä

Uuden Actrosin maantiemalleissa vakiovarusteena oleva täysautomaattinen Mercedes PowerShift -vaihteisto vähentää polttoainekustannuksia ja pienentää samalla voimalinjan kulumista.

Suurimmassa osassa malleja Mercedes PowerShift -vaihteistojen suurin vaihde on suora. Tämä alentaa polttoaineenkulutusta ylivaihteellisiin malleihin verrattuna.
Manuaalivaihteistoon verrattuna säästää Mercedes PowerShift polttoainetta ja vähentää kulumista. Paraskin kuljettaja väsyy joskus, mutta Mercedes PowerShift vaihtaa aina mahdollisimman taloudellisesti. Myös vaihteistoa rasittavat väärät vaihtamisvalinnat ovat historiaa. Kuljettajalla on kuitenkin halutessaan mahdollisuus puuttua vaihtamiseen ja suorittaa se itse.

Monet kuljettajat pitävät automaativaihteistoa hyvänä vaihtoehtona. Mercedes PowerShiftin erinomainen käsiteltävyys ja toiminta sekä lukuisat erikoistoiminnot (power -toiminto, eco-roll toiminto, siirtely- ja heijaustila), lisäävät uuden Actrosin kiinnostavuutta entisestään.

Ajaminen Mercedes PowerShiftillä varustetulla Actrosilla on nautinto ja se saattaa jopa vähentää stressiä. Automaattivaihteisto on myös yksi tekninen keino parantaa liikenneturvallisuutta.

Vaihteiston sivu- ja pääakselin kehittyneet tunnistimet mahdollistavat entistä sujuvammat ja nopeammat vaihtamiset. Vaihteen vaihtumisen huomaa lähinnä vain kierroslukumittarista.
Uudistuneet ohjelmat vähentävät omalta osaltaan ravistamista ja tärinää liikkeellelähdettäessässä. Nykimisenestotoiminto vähentää huomattavasti mahdollista ohjaamon huojuntaa ja nykimistä vaihdettaessa. Vaihtaminen tapahtuu tasaisesti ja saumattomasti.

”Siirtelytilaa”, joka helpottaa ajamista ahtaissa paikoissa, on kehitetty edelleen. Esimerkiksi peruuttaminen lastauslaituriin sujuu nyt entistä tarkemmin ja vaivattomammin.
Uuden Actrosin luotettavuuskin on parantunut. Se on luotettavuutensa ansiosta ollut aina yksi luokkansa kustannustehokkaimmista kuorma-autoista. Actrosin huoltokustannukset (öljynvaihtohuollot) ovat tuntuvasti edullisemmat kuin kilpailijoilla. Lisäksi Actros tarjoaa markkinoiden pisimmän voimalinjatakuun eli 3 vuotta / 450.000 km.

Actros on ensimmäin kuorma-auto, jossa on akkujen varaustilanäyttö

Lisäominaisuus, joka tekee uudesta Actrosista vieläkin kustannustehokkaamman, on uusi akkujen varaustilanäyttö, joka tulee vakiovarusteeksi vuoden 2008 lopussa. Telligent -huoltojärjestelmän ansiosta Actros on aina ollut muita edellä kustannusten ja huoltojen hallinnassa. Päämäärä on ollut maksimoida käyttöaika ja minimoida seisonta-ajat.

Vanhentuneet ja tyhjentyneet akut ovat nykyisin pääsyy kuorma-autoissa esiintyville häiriöille. Uusi Actros tarjoaa tähän ratkaisun tuomalla ensimmäisenä akkujen varaustilan näytön vakiovarusteeksi. Kuljettaja voi milloin tahansa tarkistaa akkujensa kunnon ja odotetun eliniän. Järjestelmä arvioi myös kuinka kauan akuissa riittää virtaa auton käynnistämiseen. Ei-toivotut, virrattomista akuista johtuvat seisonta-ajat voidaan näin minimoida.

Tietokoneohjattu sähköinen paineilman tuottojärjestelmä (E-APU) vähentää polttoaineenkulutusta

E-APU (sähköinen paineilman tuottojärjestelmä) on vakiovaruste ja integroitu tiedonsiirtoverkkoon CAN-väylän avulla. Se on kehitetty pienentämään polttoaineenkulutusta uusissa ilmajousitetuissa Actros -puoliperävaunun vetoautoissa. Tässä järjestelmässä jarrupiirien painetta on nostettu ja lisäpaine on varastoitu jarrutuksen aikana. Koska 3. jarrupiiri ei enää tarvitse erillistä paineilmasäiliötä, on omapaino pudonnut noin 20 kg, joka vaikuttaa suoraan hyötykuormaa nostavasti. Myöskin ilmajousituksen nosto on jopa 20% aiempaa nopeampi. Lisäksi E-APU pyrkii käyttämään paineilmakompressoria vain silloin, kun se on taloudellisinta, kuten esim. alamäissä.

Kaksivaiheinen vesipumppu säästää polttoainetta

Erityinen Linnig kytkin kytkee tilanteen mukaan vesipumpun toimimaan joko pienemmällä tai täydellä teholla. Pienempi teho luonnollisesti säästää polttoainetta. Kaksivaiheinen vesipumppu on tulossa tuotantoon vuoden 2009 alussa 320-kW/435-hv – moottorin yhteyteen. Se alentaa jo yksinään polttoaineenkulutusta 0.7%. Mikäli autossa on lisäksi E-APU, niin yhteisvaikutus on täysi prosentti. Polttoaineenkulutuksen ja päästöjen pienentämiseksi tehdään kaikki mahdollinen.

Actros –malleja on tarjolla yhdeksään eri teholuokkaan ja kaikissa on BlueTec-teknologia: kustannustehokkuus ja ympäristöystävällisyys samassa paketissa

Uusissa Actroseissa moottorit ovat OM 501 LA ja OM 502 LA. Kuusi 11.9 litraista V6 moottoria teholuokissa 235 kW (320 hv) – 350 kW (476 hv) ja kolme 15.9 litraista V8 moottoria teholuokissa 375 kW (510 hv) – 440 kW (598 hv), ovat todistaneet kykynsä jo yli 100 000 autossa BlueTec-tekniikalla varustettuina.

Kaukoliikenteessä BlueTec autot kuluttavat keskimäärin noin 3% vähemmän polttoainetta kuin vastaavat Euro 3 -autot. Ja kulutusero saattaa kasvaa jopa seitsemään prosenttiin verrattaessa BlueTec-teknologiaa pakokaasujen takaisinkierrätyksellä (EGR) varustettuihin autoihin. Tämä on jo monesti todettu eri testeissä ympäri Eurooppaa. Lisäksi kaikki Actrosin moottorit ovat tilattavissa BlueTec 5 -versioina (Euro 5). Tästä on etua esimerkiksi Saksassa, jossa tietullimaksut ovat näillä autoilla alhaisemmat.

Mercedes-Benz BlueTec kuorma-autot ovat vuodesta 2005 lähtien säästäneet noin 300 miljoonaa litraa dieseliä ja tuottaneet noin 700 000 tonnia vähemmän CO2 eli hiilidioksidia.

Actros nostaa jälleen kerran mukavuustasoa

Jo edellinen Actros -malli oli kilpailijoitaan edellä ohjaamon mukavuudessa. Tämän ovat todenneet eurooppalaiset ammattilehdet ohjaamovertailuissaan. Erityisesti on kiitetty vuoteita, tasaista lattiaa Megaspace -ohjaamossa, lämmitystä, ilmastointia, säilytystilaratkaisuja, korkealuokkaisia materiaaleja, erinomaista laatua ja ilmastoitua luksusistuinta.

Uusi Actros nostaa rimaa edelleen tarjoamalla vieläkin parempaa mukavuutta kuljettajalle. Actros on ensimmäinen kuorma-auto, jossa korkealuokkaisen ylävuoteen kallistusta voidaan säätää portaattomasti. Näin vuode on aina oikeassa asennossa, vaikka auto olisi ylä- tai alamäessä.

Nyt myös alavuode on ylävuoteen tavoin varustettu joustosälepohjalla, joka tarjoaa erinomaisen nukkumismukavuuden. Alavuoteen toista päätä voi lisäksi nostaa ylöspäin, jos haluaa esimerkiksi lukea vuoteella.

Ylävuoteelle ja vuoteen alla oleviin säilytystiloihin pääsyä on helpotettu uudella istuinten selkänojien pikavapautustoiminnolla.
Actros tarjoaa ensimmäisenä kuorma-autona henkilöautoista tutut automaattiset ajovalot ja tuulilasin pyyhkijät

Lisävarusteena uuteen Actrosiin on tilattavissa Mercedes-Benz E-sarjasta tutut sade- ja valotunnistimet, jotka helpottavat kuljettajan työtä ja lisäävät turvallisuutta. Sadetunnistimen ollessa aktivoituna se reagoi tuulilasille tulevaan veteen ja käynnistää automaattisesti pyyhkijät sekä säätelee niiden nopeutta. Valotunnistin sytyttää ajovalot automaattisesti kun tulee hämärää (esimerkiksi tunneleissa). Suomeen tulevat autot tilataan aina ajovaloautomatiikalla, jolloin valot ovat automaattisesti päällä moottorin käydessä.

Mukavuusilmastointi ja tehokkaat aurinkoverhot

Uuden Actrosin lisävarusteena tarjottavaa taukoilmastointia on edelleenkehitetty. Se on nyt termostaattiohjattu ja pitää sähköisen ohjauksen ansiosta halutun lämpötilan ohjaamossa vakiona taukojen aikana. Nukkuminen ohjaamossa on miellyttävää myös kesähelteillä, ilman että moottoria tarvitsee käyttää. Megaspace-, Eurocab- ja suurohjaamoissa on uutena vakiovarusteena kuljettajan sivuikkunassa oleva rullaverho, joka estää tehokkaasti auringon häikäisyä.

Käytännöllinen yksityiskohta on apukuljettajan puolella olevassa yläsäilytyslokerossa oleva parranajopeili. Megaspace- ja Eurocab-ohjaamoissa on uutuutena lisäksi kätevät uudet kuivaustangot pyyhkeille.

Paineilmapistooli ohjaamon siivoukseen

Puhtaassa ohjaamossa on miellyttävämpi olla. Uudessa Actrosissa on vakiovarusteena paineilmaliitin, johon on lisävarusteena saatavana paineilmapistooli ohjaamon puhtaanapitoa helpottamaan. Tehtaalta lisävarusteena tilattavat kumimatot ovat kulutusta kestävät ja öljyä hylkivät.

Käytön helppoutta lisää kojelaudassa oleva ilmajousituksen tasonsäädön “normaali ajokorkeus”-katkaisin. Tasonsäädön kaukosäädinpaneelin katkaisijat on nyt valaistu LED-valoilla, jolloin sen käyttö on entistä vaivattomampaa.

Optimoitu ohjaus parantaa ajomukavuutta

Optimoitu ohjaus on vakiovarusteena ilmajousitetuissa puoliperävaunun vetoautoissa. Pienemmällä halkaisijalla olevan vääntövarren, modifioidun säätövarren ja pienemmän ohjauksen välityksen ansiosta ohjaus on nyt aiempaa suorempi. Jo aiemmin kiitetty Actrosin ajettavuus on parantunut entisestään.

Mukavuuspaketit: Basic, Classic ja Top

Asiakas, joka arvostaa mukavuutta voi uuden Actrosin tilatessaan valita jonkin kolmesta mukavuuspaketista. Paketit ovat saatavana Megaspace- ja Eurocab -ohjaamoihin ja niiden sisältö Suomessa on seuraava:

• Mukavuuspaketti Basic: kaksitiekaiuttimet, mittariston jalopuu- tai alumiinikuvioverhous, sininen Ambiente -tähtitaivas ja automaattinen ilmastointilaite
• Mukavuuspaketti Classic: kuten mukavuuspaketti Basic, mutta lisäksi: valaistu Mercedes -tähti maskissa, nahkainen ohjauspyörä, kauko-ohjattu mukavuuskeskuslukko, lasinen kattoluukku ja 100A -laturi
• Mukavuuspaketti Top: kuten mukavuuspaketit Basic ja Classic, mutta lisäksi: sadetunnistin tuulilasissa, lukittava säilytyslokero tuulilasin yläpuolella, 25 litran jääkaappi, rullaverho sekä kuljettajan että apukuljettajan puolella ja paineilmatorvet katolla

Actros ja turvallisuus

Edeltäjänsä tavoin Actrosiin on saatavana monia turvallisuutta lisääviä varusteita. Actros on aina ollut myös turvallisuuden edelläkävijä. Esimerkiksi sähköohjatut Telligent-levyjarrut tulivat vakiovarusteeksi jo vuonna 1996.

Aktiivinen hätäjarruassistentti tekee automaattisen hätäjarrutuksen, mikäli peräänajon vaara on olemassa

Actros on ensimmäinen ja toistaiseksi myös ainoa kuorma-auto, joka on saatavana aktiivisella hätäjärruassistentilla. Aktiivinen hätäjarruassistentti perustuu Telligent -etäisyysvalvontaan, joka vakionopeussäädintä käytettäessä pitää automaattisesti valitun etäisyyden edelläajavaan. Aktiivinen hätäjarruassistentti lisää tähän automaattisen hätäjarrutustoiminnon.

Tutkajärjestelmä mittaa koko ajan etäisyyttä edellä ajavaan autoon ja vertaa tätä lukua ajoneuvojen nopeuksiin. Mikäli peräänajon vaara uhkaa, saa kuljettaja ensin mittaristosta visuaalisen varoituksen ja heti perään akustisen hälytyksen. Mikäli kuljettaja ei tee mitään ja peräänajon uhka on edelleen olemassa, aloittaa Actros jarruttamisen asteittain max. 30 % jarruteholla. Mikäli kuljettaja ei edelleenkään tee mitään, suorittaa järjestelmä täysjarrutuksen.

Vaikka aktiivinen hätäjarruassistentti ei aina pystykään estämään onnettomuutta, niin se ainakin vähentää onnettomuuden seurauksia.

Telligent -kaistavahti varoittaa uhkaavasta ulosajosta

Telligent -kaistavahti varoittaa kuljettajaa akustisella hälytyksellä, mikäli auto on ajautumassa pois kaistaviivoin rajatulta ajoradalta. Sen mahdollistaa tuulilasin taakse sijoitettu digitaalikamera, joka kuvaa ajoratamekintöjä. Kaistavahti vähentää tieltä suistumisen vaaraa ja on suositeltava kuljettajille, jotka ajavat kaukoliikenteessä paljon moottoriteitä.

Telligent -ajovakauden hallintajärjestelmä
pitää puoliperävaunuyhdistelmät suunnassa

Telligent -ajovakauden hallintajärjestelmä on aktiivinen turvajärjestelmä, joka vähentää ulosajon mahdollisuutta. Yhdistelmän alkaessa luisua ja puskiessa suoraan, järjestelmä jarruttaa tarpeen mukaan yksittäisiä pyöriä, jolloin hallittavuus palautuu ja auto kulkee jälleen haluttuun suuntaan. Tämä on mahdollista tietysti vain fysiikan lakien rajoissa. Telligent -ajovakaudenhallinta on saatavana puoliperävaunun vetoautoihin.

Telligent –huojumisen estojärjestelmä tarjoaa oikean iskunvaimennuksen eri tilanteisiin

Telligent –huojumisen estojärjestelmä on saatavana lisävarusteena uuteen Mercedes-Benz Actrosiin. Normaalit iskunvaimentimet eivät aina pysty estämään auton huojumista eri ajotilanteissa, mutta Telligent -huojumisenesto säätää aktiiviisesti auton iskunvaimennusta. Se tarjoaa parempaa hallintaa erityisesti korkealla kuormalla ajettaessa ja lisää siten turvallisuutta. Järjestelmä on saatavana 4×2 ja 6×2 ilmajousitettuihin tasakuorma-autoihin ja puoliperävaunun vetoautoihin.

Actrosin muotoilu

Uuden Actrosin muotoilu on sekä miellyttävä silmälle että käytännöllinen. Uuden Actrosin keula on dynaaminen: maskin suuntaviivat ja muodot jatkuvat myös aurinkolipassa. Uudet peilit ja alaspoileri antavat Actrosille harmoonisen, mutta samalla dynaamisen muodon.
Vaikka peruslähtökohta on ollut käytännöllisyys ja laatu, niin mukaan on otettu myös tunteita herättäviä yksityiskohtia ja varusteita. Esimerkkinä tästä on lisävarusteena saatava valaistu Mercedes-tähti maskissa. Taukopaikoilla yöaikaan voi uuden Actrosin tunnistaa jo kaukaa ja mitä upeimmalla tavalla!

Sisätilojen muotoilu entistä mukavampaan elämiseen

Mercedes-Benzin suunnittelijat tapasivat suuren määrän kuljettajia, kuullakseen heidän toiveitaan ja voidakseen ottaa ne huomioon. Nämä keskustelut johtivat ehdotuksiin, joiden pohjalta tehtiin Actrosiin uudistuksia.

Jo edeltäjämalli oli kuljettajien arvostama ja suunnannäyttäjä, mutta siitä huolimatta tehtiin sisätiloihinkin muutoksia. Mittariston mittareiden ympärillä on nyt kromikehykset. Mittaristoon muotoiltu kolmiulotteiseksi ja sen väritys sekä kirjaimet on uudistettu. Uudet istuinmateriaalit ovat korkealaatuisia. Avain muotoiltiin uudestaan ja siihen lisättiin kromattu Mercedes-tähti.

Muotoilu ilmentää laatua

Koko Actrosin ulkonäkö ilmentää auton ulkoista ja sisäistä olemusta: ehdotonta laatua joka kohdassa.

Uusi Actros saatavana nyt

Uusi Actros on kustannustehokas ja tarjoaa kuljettajalle vertaansa vailla olevaa mukavuutta ilman kompromisseja. Dynaaminen ja harmooninen muotoilu korostaa Mercedes-Benz kuorma-autojen lippulaivan korkeita laatustandardeja. Asiakasautojen tuotanto alkaa syyskuussa.

Lue seuraavaksi