Uutiset
Uusi MAN TGM jakeluautoluokkaan
Keväällä uudistuneessa MAN-kuorma-automallistossa TGM edustaa keskiraskasta sarjaa. TGL on sitä kevyempi, TGS ja TGX puolestaan ovat raskaampia malleja. Tyypillisimmillään MAN TGM on kaksi- tai kolmeakselisena jakeluautona.
Viime vuoden lopulla kansainvälinen kuorma-autoalan toimittajista koostuva raati valitsi Vuoden kuorma-autoksi MAN TGX:n. Yhtä hyvin valinta olisi voinut kohdistua myös hieman kevyempään TGM-malliin, sillä niin vahvasti MAN:n uudistunut kuorma-automallisto kantaa yhteisiä geenejä.
15-tonninen
MAN:n TGM-mallisarja kattaa kokonaispainoluokat 13 tonnista 18 tonniin kaksiakselisena ja kolmeakselisena edelleen 26 tonniin. Koeajokkimme edustaa 15 tonnin kokonaispainoineen mallisarjan kevyempää päätä.
Kuusisylinterinen, 6,9-litrainen D0836-moottori 250 hevosvoimaisena (184 kW) versiona tarjoaa vääntömomenttia 1 050 Nm kierroslukualueella 1 200–1 600 r/min. Runsaaseen 13 tonnin kokonaispainoon kuormatulle autolle edellä mainituilla arvoilla on tarjolla aivan riittävä suorituskyky. Pakokaasujen puhdistamiseen moottorissa ei tarvita niiden takaisinkierrättämistä eli EGR-järjestelmää.
Vaihteistona on tässä tapauksessa 12-vaihteinen, ylivaihteellinen ja automatisoitu MAN TipMatic. Moottorin tapaan se on tuttu jo aiemmasta mallista.
Täysin uusi, silti tutun näköinen ohjaamo
MAN:n malliuudistuksen merkittävin asia on ilman muuta uuden ohjaamosukupolven tuominen markkinoille. Edellinen sukupolvi ehti palvella 20 vuotta, ja päivitysten myötä pysyi niin sanotusti ajassa mukana loppuun saakka. Nyt oli kuitenkin täydellisen modernisoinnin aika.
Koeajoauton CC-ohjaamo on malliston matalin, kapein ja lyhyin. Se sopii hyvin jakeluautoon, jossa ei ole tarvetta lepoajan viettämiseen. Ulkoapäin auton tunnistaa välittömästi MAN:ksi, vaikka käytännössä yksikään osa ohjaamossa ei ole samanlainen kuin edeltäjämallissa.
Alas sijoitettuun ohjaamoon on helppo nousta. Ovi aukeaa 89 astetta ja kaksi askelmaa ovat tukevia sekä oikeilla kohdillaan. Kapean ohjaamon ansiosta portaikossa on nousun lisäksi hieman etenemää, mikä helpottaa ohjaamoon nousemista ja sieltä poistumista.
Sisätilat täysin uusiksi
Kuten aiemmin Konepörssissä koeajetussa TGX-mallissa, myös TGM:ssä sisätilat on uudistettu täysin. Kojetaulu on jaettu vaakasuuntaisella linjalla ylä- ja alaosaan; yläosaan tarjotaan katseltavaa tietoa, alaosassa ovat käsin käytettävät säätimet ja painikkeet. Kuljettajan ovessa on EasyControl-painikkeet, joista kolmen toiminnot voi käyttäjä valita itse. Varoitusvilkkujen kytkin on aina neljäntenä.
TGM:n perusvarusteluun kuuluu perinteinen analoginen mittaristo. Koeajoautossa oli lisävarusteena saatava kuljettajanäyttö, jonka selkeydessä ei ole moitteen sijaa. Kojelaudan keskiosassa olevaa seitsemän tuuman suuruista medianäyttöä ohjataan ohjauspyörän painikkeilla tai kojelaudan säätimillä. TGX-mallista tuttua ohjausrullaa piirtopintoineen TGM:ssä ei ole.
Uudessa MAN:ssa ohjauspyörän säätövarat ovat laajuudessaan aivan eri luokkaa edeltävään sukupolveen verrattuna. Hyvän ajoasennon saaminen ei ole ainakaan ohjauspyörän säätövaroista kiinni. Näkyvyys voisi olla hieman parempikin, sillä peilikotelot ovat melko massiiviset ja ohjaamon A-pilaritkaan eivät aivan siroimmat ole. Kesään mennessä MAN on tuomassa markkinoille kamerapeilijärjestelmän, joten peilien osalta on lupa odottaa muutosta. Peilit sinällään ovat hyvät.
Moottoritunnelin päällä oli koeajoautossa melko suuri yksiosastoinen kaappi, jonka tilalle voi valita myös jääkaapin. Muuten pikkutavaroille ei ole kovin runsaasti säilytystiloja.
Liikenteeseen
MAN-Centerin esittelyautoon oli päällirakenteeksi asennettu Nek Oy:n valmistama 7,8 metrin pituinen kori, jonka vasen sivu on täysin avattava. Jakeluautossa tuiki tärkeä takalaitanostin on Dhollandian DH-LL 2 000 kilogramman kapasiteetilla. Kantavuus asettui tällä kokoonpanolla tarkkaan ottaen 6 850 kilogrammaan. Viiden tonnin kuormalla ei siis vielä olla täydessä kantavuuskuormassa.
Asettuminen TGM:n kuljettajan paikalle käy vaivatta. Helposti löydettävien perushallintalaitteiden ansiosta liikkeelle voisi lähteä vaikka heti, mutta silti ensikertaa autoon istuessa kannattaa uhrata tovi autoon tutustumiseen. Auton valmistenumeroon perustuvaa ohjeen hakua ei MAN Driver -sovelluksessa vielä ole muille kuin TGX-malleille, joten asiantuntijan opastus tai tutustuminen selkeydestään palkittuun käyttöohjekirjaan on paikallaan.
Vaihteistoa ja lisäjarrua hallitaan ohjauspylvään oikealla puolella olevasta vivusta, niin kuin monessa muussakin automerkissä. Liikkeelle lähdettäessä seisontajarru vapautuu itsestään, ja tietyissä tilanteissa se myös kytkeytyy itsestään. Manuaalista hallintaa varten on reilun kokoinen vipu kojelaudassa, joka sähköisesti ohjaa seisontajarruventtiiliä. Liikenteessä liikkeellelähtöä voi helpottaa mäkilähtöavustimella.
Tien päällä
Jakeluautoissa käytettävien pienikokoisten, alas sijoitettujen ohjaamoiden harmina on se, että moottorin ääni kantautuu selkeänä kuljettajan korviin. Tilannetta kärjistää vielä ohjaamon ja kuormatilan väliin muodostuva kaikukammio, joka ei ainakaan vaimenna äänitasoa.
MAN TGM:ssä moottorin ääni on melko maltillinen. Ainoastaan silloin, kun kiihdytettäessä TipMatic-vaihteisto huomaa voivansa jättää ylöspäin vaihdettaessa vaihteen väliin ja kierrosten noustessa kierroslukumittarin vihreän alueen ylälaitaan 1 800 kierroksen kohdalle, toivoisi vieläkin parempaa äänieristystä. Taloudellisuus kuitenkin ratkaisee. Maantiellä 80 km/h nopeudella käyntinopeus on 1 500 r/min, eivätkä moottorin äänet häiritse.
Moottorin ja vaihteiston yhteispeli oli ainakin koeajon aikana toimivaa, sillä sellaista tilannetta ei tullut, että vaihteisto olisi valinnut selkeästi väärän välityksen.
MAN TGM 15.250 on ominaisuuksiensa puolesta mainio valinta jakeluautoksi. Etenkin pitkän kehitysloikan ottanut kuljettajantyöympäristö edustaa tämän kokoluokan kuorma-autojen parhaimmistoa.
- Lue myös: MAN TGX on Vuoden kuorma-auto 2021