Uutiset

Kuljetuskalusto

Uudella teknologialla lisää turvallisuutta

Volvo Trucks on kehittänyt uutta teknologiaa kevyen liikenteen, kuten jalankulkijoiden ja polkupyöräilijöiden suojelemiseksi. Uuden tekniikan avulla ajoneuvo pystyy skannaamaan ympäristöään 360 asteen laajuudelta. Valmistajan mukaan tekniikka toimii ihmismielen tavoin tulkitessaan ja ehdottaessaan toimenpiteitä vaaratilanteiden välttämiseksi. 

https://www.youtube.com/watch?v=HVwmYUrfOP0

Volvo Trucksin tekemän tutkimusten perusteella iso osa kevyen liikenteen ja kuorma-auton välisistä onnettomuuksista johtuu kuljettajan rajoittuneesta näkökentästä. Testattavana olevalla ja todellisuutta jo 5-10 vuoden päästä olevalla teknologialla pyritään vähentämään juuri tämäntyyppisiä onnettomuuksia.

Sensoreiden, tutkien ja kameroiden avulla ajoneuvo pystyy nyt näkemään mitä sen ympärillä tapahtuu. Ajoneuvo välittää saamansa tiedon edelleen kuljettajalle kertoen samalla mahdollisista vaaratilanteista.

Jos kuljettaja ei reagoi ehdotettuihin toimenpiteisiin, voidaan ohjaus- tai jarrutusjärjestelmä aktivoida toimimaan itsenäisesti.

”Autot on suunniteltu eliminoimaan kuolleet kulmat jo nykyisin, mutta vilkkaassa liikenteessä kuljettajalta voi helposti jäädä huomaamatta jotain tärkeää, kuten lähestyvä polkupyöräilijä. Pyrimme ratkaisemaan tämän ongelman auttamalla kuljettajaa näkemään ja ymmärtämään kaiken, mikä tapahtuu ajoneuvon ympärillä”, kertoo Volvo Trucksin liikenne- ja tuoteturvallisuusjohtaja Carl Johan Almqvist.

Teknologian pääkomponentti on tiedot eri puolille autoa asennetuista kameroista, tutkista ja muista sensoreista yhdistävä tietokone. Järjestelmä skannaa auton 360 asteen ympäristön joka 25 millisekunti. Saatua tietoa tulkittaessa analysoidaan mahdolliset riskitilanteet sekä luodaan erilaisia reittimahdollisuuksia. Useita sensorijärjestelmiä yhdistämällä teknologia voi erottaa ja tunnistaa erilaiset tienkäyttäjät, kuten jalankulkijat, polkupyöräilijät, moottoripyöräilijät ja muut ajoneuvot yhdessä niiden liikkeiden kanssa. 

Carl Johan Almqvistin mukaan teknologialla varustetut kuorma-autot saattavat tulla markkinoille 5-10 vuoden aikana.

”Pääkomponentit ovat paikallaan, mutta teemme paljon lisää testejä, jotta voimme varmistua järjestelmän virheettömästä toiminnasta. Jos onnistumme ratkaisemaan nämä haasteet, tulevaisuus ilman kuorma-autojen ja kevyen liikenteen välisiä onnettomuuksia on käsillämme”, päättää Almqvist.

Lue seuraavaksi